Smörgåsar

Smörgåstårta med räkor och tonfisk

(4 port)

3 skivor längdskuret vitt bröd
2-3 skivor hamburgerkött eller rökt skinka
½ pkt smältost
1 burk tonfisk
2 msk majonnäs

Garnering:
¾ dl vispgrädde
½ msk tomatpuré
1 kokt ägg
300 g räkor
3 citronskivor
dill

Bred tunt med matfett på brödskivorna. Blanda köttet klippt i små tärningar med smältosten – bred detta på en av brödskivorna. Blanda hackad tonfisk med majonnäsen, ev tillsammans med lite dill. Lägg en brödskiva ovanpå ostmassan och täck skivan med tonfiskröran. Lägg den tredje brödskivan ovanpå med smörsidan neråt. Blanda vispad grädde med tomatpuré och bred över tårtan. Hacka ägget och lägg det i en sträng på mitten av tårtan. Lägg rader av räkor på sidorna. Garnera med citron och dill.


Baguette med skaldjursröra

(2 st)

½ dl lättmajonnäs
½ dl kesella gourmet
1-2 msk hackad dill
1 krm salt, 1 krm svartpeppar
50 g kräftstjärtar (1 dl)
baguette

Rör samman majonnäs, kesella och dill. Salta och peppra. Grovhacka avrunna kräftstjärtar och blanda i. Lägg röran i baguette.


Parisersmörgås

400 g nötfärs
1 dl vatten eller grädde
1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, margarin
4 stora eller 8 små skivor vitt formbröd
4 stekta ägg
1 gul lök
2-3 rödbetor
½ dl kapris

Blanda färs med kryddor och vätska. Finhacka lök och rödbetor. Stek brödet gyllene på en sida. Bred ut färsen på den stekta sidan. Bryn på medelvärme med köttsidan nedåt 3-4 min, vänd och stek brödsidan någon minut. Toppa med de stekta äggen. Alternativ: stek bröd och färs för sig och lägg ihop på brödet med äggen överst.


Dubbel Dijonsmörgås

(4 st)

8 skivor vitt formbröd
100 g kokt skinka
100 g bacon
1 dl creme fraiche
1
½ msk fransk ljus senap
peppar
4 ägg

Tärna bacon fint och fräs knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Finhacka skinkan och blanda den med bacon, creme fraiche och senap. Smaka av med peppar. Fördela fyllningen på 4 brödskivor. Täck med de andra 4 skivorna. Stek smörgåsarna i lite matfett tills bröden fått vacker färg på båda sidorna. Stek äggen och lägg dem ovanpå varje macka. Garnera ev med lite krasse. Bjud ev sallad till.


Åkes varma pastejtårta

(6 port)

Stuvning:
1 burk champinjoner
3 msk smör
2 msk vetemjöl
1 ½ dl grädde + svampspad
salt, peppar

Ingredienser:
400 g leverpastej
6 skivor längdskuret bröd
50 g smör
3-4 tomater
1 dl riven ost

Garnering:
salladsblad, persilja

Fräs smöret i en kastrull till stuvningen. Häll över mjölet och späd efter hand med grädde och svampspad. Låt koka 5 min. Avsmaka. Bred pastej på tre av brödskivorna och smör på de övriga tre. Lägg skivade tomater på de smörade. Lägg samman skivorna, varannan med tomat och varannan med pastej. Häll stuvningen över det hela så att det täcker. Strö över ost. Gratinera 15 min i 250 grader. Garnera. Servera omedelbart.


Varm smörgåstårta

1 pkt hönökaka, polarbröd el dyl
1 pkt bacon, 140 g
1 liten purjo
1 burk svamp a 200 g eller 150 g färska champinjoner
1-2 dl creme fraiche
2 tomater
salt, peppar, citronpeppar
riven ost

Klipp bacon i små bitar, finhacka purjo och svamp. Fräs det och blanda med creme fraiche. Smaksätt med salt och peppar. Fördela fyllningen på 2 brödskivor. Skiva tomaterna och lägg dem på det tredje brödet. Stapla till en tårta med tomaterna överst. Smaksätt med citronpeppar, strö över riven ost. Gratinera i 200 grader ca 10 minuter. Servera ev sallad till.


Sydländsk supélängd

2 längdskurna skivor vitt formbröd
½ mozarellaost (60 g)
6 marinerade soltorkade tomater
½ pkt salladskyckling
1 burk stångsparris
4-8 skivor parmaskinka
1 ägg
3/4 dl grädde
3 dl riven ost
8 cocktailtomater

Lägg brödskivorna på smort eldfast fat. Fördela skivad ost och strimlade tomater över. Täck med skinkskivor. Lägg på avrunnen sparris växelvis med kycklingbröst. Rör samman ägg, grädde och riven ost. Bred över. Tryck ner cocktailtomaterna med jämna mellanrum. Grädda ca 15 min i 250 grader.


Formbrödspizzor

8 skivor vitt formbröd
1 pkt bacon eller 100 g rökt skinka i småbitar
1 dl riven ost

Tomatröra:
1 burk krossade tomater
1-2 lökar
kryddor

Lägg brödet på smord form. Täck skivorna med tomatröra och bacon. Strö över riven ost. Gratinera 10-20 min i 250 grader tills osten smält.


Hawaiitoast

(1 pers)

1 skiva formbröd
1 skiva skinka
1 ananasring
1 msk riven ost
jordnötter

Bred matfett på brödet. Lägg på skinka och ananas. Lägg jordnötter i mitten av ananasringen. Strö över riven ost. Gratinera i 225 grader tills osten smält och fått lite färg.


Varm smörgås med tomat eller banan

(4 pers)

4 skivor vitt formbröd
smör
ost
4 skivor skinka
2 tomater eller 1 banan

Bred matfett på brödet. Lägg på skinkskivor och sedan tomat eller banan. (Tomaten kan kryddas med lite oregano, bananen med curry om man vill.) Täck med ostskivor. Gratinera ca 5 min i 250 grader.


Varm smörgås med currybanan

smör
vitt formbröd
bananer
curry
ost

Bred matfett på brödet. Lägg på skivade bananer och strö över curry. Lägg på ost. Gratinera ca 5 min i 250 grader.


Smörgås med herrtycke

(4 st)

4 skivor kavring
smör
3-4 tomater
peppar
klippt dill
3 hackade hårdkokta ägg
4 st ansjovisar
1-2 äggvitor
2-3 msk majonnäs

Bred smör på brödet och täck det med tomatskivor. Blanda ägg, finskurna ansjovisfiléer och dill. Mal över lite peppar. Fördela blandningen på brödet. Vispa äggvitor till hårt skum. Vänd försiktigt majonnäsen i den och bred över smörgåsarna. Gratinera i 250 grader tills det verkar färdigt.


Gratinerad smörgås med mjukost

2 vita längskurna brödskivor
smör

Ostsmet:
1 ask mjukost, t ex Kavli blå
1 liten gul lök
1-2 tsk senap
100 g rökt skinka i tärningar
klippt dill

Hacka och fräs löken. Bred smör på brödskivorna. Rör samman ostsmeten och bred den över. Gratinera 7 min i 275 grader.


Spläschsmörgås

(4 st)

2 ägg
150 g bacon
1 röd paprika
1 liten gul lök
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk + grädde
salt, peppar
4 tekakor
smör, persilja
100 g rensade räkor
½ dl riven ost

Skiva de hårdkokta äggen. Fräs lök och strimlad paprika- Strö över mjöl och späd med mjölk + grädde. Bred smör på brödet. Lägg på ägg, bacon och räkor. Häll på stuvning och strö över ost. Gratinera 10 min i 250 grader. Strö över persilja.


Pikant kycklingsmörgås

(6 st)

½ grillad kyckling
100 g champinjoner
2-3 msk senap
1 tsk fransk senap (ljus)
½ msk socker
2 krm salt, 2 krm peppar
vitlök
1 msk vinäger
½ dl olja
1 dl hackad dill
8 skivor vitt kantskuret bröd
3 tomater
3-4 äggvitor

Skär kycklingen i små bitar. Blanda senap, socker, salt, peppar, vitlök och vinäger i en skål. Tillsätt oljan lite i taget. Blanda kyckling, svamp och dill med hälften av dressingen. Rosta brödskivorna och lägg på skivade tomater. Fördela kycklingröran ovanpå. Vispa äggvitorna till skum och blanda det med resten av dressingen. Bred det över smörgåsarna. Salta försiktigt. Gratinera i 225 grader.