Bröd

Grahamsbröd

(2 st)

50 g jäst
100 g smör
7 dl mjölk
1 msk salt
1 dl vetegroddar eller 2 dl vetemjöl
1 msk stött anis
1 msk stött fänkål
5 dl grahamsmjöl
11-12 dl vetemjöl

Smält smör, tillsätt mjölk och värm till 37 grader. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta samman en deg. Låt jäsa övertäckt 40 min. Knåda degen slät. Dela den i två delar, rulla varje del till en slät längd. Lägg den i en smord 1 ½-litersform. Klipp ev 8-10 jack tvärs över brödet. Jäs övertäckt i 40 min. Pensla med ljummet vatten. Strö över lite vetegroddar. Grädda 30-40 min i 200 grader längst ner i ugnen. Stjälp sedan upp bröden på en plåt och sätt in dem i eftervärmen i 15 min.

Vörtbröd

(4 limpor)

4 dl vört, svagdricka eller porter
5 dl rågmjöl
4 pomeransskal
100 g smör
½ liter mjölk
75 g jäst
2 dl mörk sirap
½ msk salt
1 dl russin
15 dl vetemjöl

Koka upp vörten och slå den het över rågmjölet i en bunke. Rör till en slät deg. Täck med plastfolie och låt stå tills nästa dag. Koka pomeransskalen mjuka i vatten, skär bort det vita och hacka dem fint. Smält smör i en kastrull, häll i mjölk och ljumma till 37 grader. Häll degspadet i bunken med rågmjölsdegen. Tillsätt jäst, sirap, salt, russin och pomeransskal. Blanda väl och arbeta degen slät. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 min. Arbeta degen smidig, dela den i fyra delar. Rulla varje del till en längd som passar på tvären i en smord långpanna. Pensla med olja eller matfett utefter brödens kanter. Jäs till nästan dubbla storleken och grädda 50-60 min i 200 grader. Pensla strax innan de är färdiga med sirap utrört i lite hett vatten. Låt svalna under bakduk.


ICA-kurirens matbröd

(3 st)

5 dl mjölk
5 dl vatten
1 dl majsolja
100 g jäst
1 msk salt
1 msk stött kummin
1 ½ dl sirap
3 dl vetekli
1 ½ liter rågsikt
1 ½ liter vetemjöl

Pensling:
äggvita + vetekli

Värm vätska och olja till 37 grader, lös upp jästen i det. Tillsätt andra ingredienserna, arbeta sist in mjölet. Låt jäsa övertäckt i 30-40 min. Dela degen i tre delar och lägg dem i smorda formar. Låt jäsa övertäckt i 25 min. Pensla med äggvita och strö över vetekli. Grädda 30-40 min i 200 grader. Låt kallna under duk.


Fabians limpor

(3 st)

2 dl rågkross
5 dl vatten
7 dl vatten
50 g jäst
2 torkade pomeransskal, mjukkokta i vatten och hackade
½ dl sirap
1 msk salt
1 dl kesella eller keso
2 dl havrekli
2,4 liter rågsikt

Koka rågkross i 5 dl vatten ca 20 min. Häll i 7 dl vatten och värm till 37 grader. Rör ut jästen i lite av blandningen och tillsätt mjukkokta pomeransskal, sirap, salt och kesella. Blanda i havrekli och rågsikt. Arbeta degen. Låt jäsa 45 min. Forma limpor och lägg dem på tvären i smord långpanna (det går också att göra bullar). Jäs övertäckt i 30 min. Grädda 10 min i 250 grader och sen ytterligare 30 min i 150 grader. Lägg över papper om de blir för mörka. Pensla med kallt vatten och låt kallna övertäckta.


Grahamslimpa

(2 st)

50 g jäst
5 dl vatten
2 msk sirap
2 tsk salt
1 msk hel kummin
2 dl russin
250 g kesella
4 dl vetemjöl
11 dl grahamsmjöl
solrosfrön

Värm vattnet fingervarmt, lös jästen i detta. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen blank. Låt jäsa 45 min. Baka ut två limpor (eller bullar). Rulla dem i solrosfrön och lägg dem på bakplåtspapper. Låt jäsa 30 min. Grädda 35 min i 200 grader, nederst i ugnen. Låt kallna under bakduk.


Örtbröd med ost

(30 st)

100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 msk socker
2 tsk salt
1 dl hackade örter, t ex basilika, persilja
1-2 dl riven stark ost
14 dl vetemjöl

Pensling:
ägg, vallmo- eller sesamfrön

Smält smör, häll i mjölk och värm till 37 grader. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt socker, salt, örter, ost och det mesta av mjölet. Arbeta degen blank och smidig, låt jäsa i 30 min. Arbeta degen, forma bullar och låt jäsa 30 min igen. Pensla och strö på frön. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 min i 225 grader. Låt kallna på galler.

Bräutigams källarfranska

(25 st)

5 dl vatten
30 g jäst
½ msk smör
½ msk salt
4 dl rågsikt
1 liter vetemjöl

Värm vattnet fingervarmt, rör ut jästen i en del av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, smör, salt och rågsikt. Arbeta in vetemjölet till en lagom fast deg. Strö lite mjöl över och låt degen jäsa under duk ca 30 min. Arbeta degen på bakbordet tills den släpper. Dela degen i fem delar och trilla varje del till en längd. Dela varje längd i fem delar. Vänd dem i mjöl och lägg dem på en smord plåt. Låt bröden jäsa i 30 min. Grädda 10 min i mitten av ugnen på 225 grader.

Grahamvetebullar

6 dl fingervarmt vatten
1 klick smör
50 g jäst
2 tsk salt
12-14 dl av lika delar grahams- och lantvetemjöl

Arbeta samman som en vanlig vetedeg och låt den jäsa i två omgångar mellan utbakningarna. Grädda ca 10 min i 225 grader.

Margreths ostbullar

(20 st)

50 g jäst
75 g margarin
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 dl riven ost
2 dl vetekli
10-12 dl vetemjöl

Pensling:
1 ägg

Garnering:
vetekli + riven ost

Smält matfett. Tillsätt mjölk och låt det bli fingervarmt. Smula jästen, häll degspad över den och lös upp den. Blanda i salt, kli och det mesta av mjölet. Arbeta degen sidig. Låt jäsa i ca 30 min. Arbeta degen. Dela den i 20 lika stora delar och trilla dem runda. Jäs på en plåt ca 30 min. Pensla med ägg. Strö på kli och ost. Grädda 12 min i 225 grader. Servera helst ljumma.


Britt-Ingers rågbullar

½ liter mjölk
50 g smör
1 dl sirap
2 tsk salt
1 msk stött anis och fänkål
60 g jäst
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl

Smält margarin, häll i mjölk, sirap, salt och kryddor. Ljumma blandningen och häll den över den smulade jästen. Rör tills jästen löst sig. Blanda i mjöl. Låt jäsa 30-45 min. Forma små bullar. Låt jäsa 30-40 min. Grädda i 200 grader. Pensla med vatten då bullarna tas ut ur ugnen.

Britt-Ingers rosenbröd

10 dl vetemjöl
50 g smör
3 ½ dl mjölk
30 g jäst
1 tsk socker
½ tsk salt

Pensling:
vispat ägg, vallmofrön

Finfördela smöret i mjölet. Tillsätt den ljumma mjölken. Tillsätt jäst löst i salt och socker. Arbeta samman degen. Forma runda bullar. Lägg dem på smord plåt. Klipp ett kryss i varje bulle. Låt jäsa övertäckta till dubbel storlek. Pensla med ägg, strö över vallmofrön. Grädda 8-10 min i 250 grader.

Annas rosenbröd

2 msk olja
5 dl mjölk
13 dl vetemjöl
50 g jäst
½ tsk salt
70 g jäst
½ dl socker

Gör en vanlig vetedeg och låt jäsa. Blanda sen i smör och socker. Arbeta väl. Baka ut till bullar, låt jäsa på en smord plåt. Klipp ett kryss på varje bulle. Pensla med ägg, strö över vallmofrön. Grädda 12 min i 225 grader.

Brytbullar med graham

(20 st)

100 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
½ dl sirap
50 g jäst
1 ½ dl ströbröd
1 msk kummin
3 dl grahamsmjöl
10 dl lantvetemjöl

Smält smör, häll på mjölk och värm till 37 grader. Lös upp jästen i lite av spadet. Tillsätt salt, sirap, ströbröd och mjöl. Arbeta samman. Låt jäsa ca 45 min. Dela i 20 delar till 20 bullar. Låt jäsa på smord plåt till ett brytbröd, ca 30 min. Pensla med ägg. Grädda 12-15 min i 225 grader. Låt kallna på galler under duk.

Ostbullar 1

(20 st)

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk farinsocker
2 tsk salt
3 dl riven ost
13 dl vetemjöl special

Smula jästen i ljummet vatten. Tillsätt farin, salt och riven ost. Arbeta in mjölet. Låt jäsa 30 min. Arbeta degen smidig. Forma 20 runda bullar. Låt jäsa under duk 30 min. Strö över riven ost. Grädda 12-15 min i 225 grader. Låt kallna på galler under duk.

Ostbullar 2

(22 st)

50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 ½ dl riven ost
1 tsk salt
2 msk ljus brödsirap
14 dl vetemjöl special

Pensling:
mjölk + riven ost

Smält smör och tillsätt mjölk, låt bli fingervarmt. Lös upp jästen i spadet. Tillsätt ost, sirap och salt samt det mesta av mjölet. Arbeta degen blank. Låt jäsa under duk 30 min. Arbeta degen, dela i 22 delar och forma släta bullar. Låt jäsa under duk 30 min. Pensla med mjölk, strö över riven ost. Grädda 12-14 min i 225 grader. Låt kallna under duk.

Sesambullar

(20 st)

50 g jäst
25 g smör
5 dl mjölk
1 dl kesella
2 tsk salt
½ dl sesamfrön
14 dl vetemjöl special

Pensling:
uppvispat ägg + sesamfrön

Smält smör och tillsätt mjölk, låt bli fingervarmt. Lös upp jästen i spadet. Tillsätt kesella, salt och sesamfrön samt det mesta av mjölet. Arbeta degen blank. Låt jäsa under duk 30 min. Arbeta degen, dela i 20 delar och forma släta bullar. Låt jäsa under duk 30 min. Pensla med ägg, strö över sesamfrön. Grädda 12 min i 225 grader. Låt kallna under duk.

Philadelhia ostfrallor

(20 st)

50 g smör
4 dl vatten
50 g jäst
125 g philadephiaost
1 tsk salt
2 msk ljus brödsirap
13 dl vetemjöl special
riven ost

Smält smör och tillsätt mjölk, låt bli fingervarmt. Lös upp jästen i spadet. Tillsätt ost, sirap och salt samt det mesta av mjölet. Arbeta degen blank. Låt jäsa under duk 30 min. Arbeta degen, dela i 20 delar och forma släta bullar. Låt jäsa under duk 30 min. Strö över riven ost. Grädda 12 min i 225 grader mitt i ugnen. Låt kallna under duk.

Frukostbullar

(30 st)

50 g jäst
½ dl olivolja
6 dl vatten
1 dl russin
½ dl krossat linfrö
2 tsk salt
1 msk brödsirap
250 g keso
2 dl havrekli
2 dl vetegroddar
5 dl grahamsmjöl
ca 9 dl vetemjöl special

Koka vatten, russin och linfrö 3-5 min på svag värme. Låt svalna till 37 grader. Smula och lös upp jästen. Tillsätt olja, sirap, salt, keso, havrekli, vetegroddar och mjöl. Jäs 30 min under duk. Forma 30 bullar och låt jäsa 30 min. Grädda 10-12 min i 225 grader. Låt svalna på galler under duk.

Ostfranska

(26-28 st)

50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 msk socker
1 tsk salt
1 ägg
4 dl grahamsmjöl
11 dl vetemjöl special
2 dl ost

Pensling:
ägg

Smält smör, tillsätt mjölk och låt bli fingervarmt. Lös jästen i lite av vätskan. Tillsätt socker, salt, ägg och grahamsmjöl, arbeta in vetemjölet. Knåda degen tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk 30 min. Dela upp i 26-28 runda släta bullar. Låt jäsa under duk 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över riven ost. Grädda 8-9 min mitt i ugnen. Låt kallna under duk.

Tekakor

(8 st)

25 g jäst
2 ½ dl ljummet vatten
1 msk olja
½ dl Fibrex
1 msk brödsirap
2 krm salt
½ tsk mald pomerans
5 dl vetemjöl

Lös jästen i ljummet vatten. Tillsätt olja, Fibrex, sirap, kryddor och det mesta av mjölet. Arbeta degen, tillsätt resten av mjölet. Låt jäsa 30 min. Arbeta degen igen, dela den i 8 delar och forma dem till platta bullar. Låt jäsa 30 min. Grädda mitt i ugnen 10 min i 225 grader. Låt svalna under bakduk på ett galler.

Sesamrutor

(20 st)

50 g jäst
5 dl vatten (37 grader)
½ dl matolja
2 tsk salt
1 dl sesamfrön
12 dl vetemjöl special

Lös jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt olja, salt och sesamfrön. Arbeta in mesta av mjölet. Låt jäsa under duk 30 min. Arbeta degen och platta ut den i en bakpappersklädd långpanna 30 x 40 cm. Skär degen i rutor, låt jäsa under duk i 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda 15-20 min i 225 grader mitt i ugnen tills bröden fått färg. Låt kallna på galler under duk.

Skållade grahamsbullar

(20 st)

8 dl grahamsmjöl
2 dl kokande vatten
50 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk sirap
4 dl vetemjöl

Slå vattnet över 3 dl av grahamsmjölet, blanda och låt kallna över natten. Smält smör, tillsätt mjölk och låt bli fingervarmt. Lös upp jästen i spadet. Tillsätt den skållade degen, salt, sirap och resten av mjölet. Låt jäsa i en timme. Baka ut till 20 bullar. Jäs ytterligare. Grädda 10 min i 225 grader i mitten av ugnen.

Krossbullar

(16 st)

1 dl vetekross+2 ½ dl vatten
25 g jäst
2 ½ dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 dl keso
1 msk olja
8-9 dl matbrödsmjöl av vete

Garnering:
¾ dl vetekross, blötlagt i några dl ljummet vatten)

Koka vetekross i vatten 30 min under lock. Lägg ¾ dl vetekross i blöt till garneringen. Låt det kokta krosset svalna till 37 grader (vattnet ska ha kokat in). Rör ut jästen i den del av vattnet, tillsätt resten av vattnet, salt, keso och olja. Rör i det kokta vetekrosset och arbeta in mjölet. Arbeta tills degen blir smidig. Låt jäsa övertäckt i 50 min. Dela degen i 16 delar och trilla till runda bullar. Häll bort vattnet från det blötlagda vetekrosset, vänd bullarna i krosset (tryck lite lätt så att det fastnar). Låt jäsa på plåt 15 min. Grädda 15 min i 225 grader.

Mörka Hylkebullar

(30 st)

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
1 ½ tsk salt
1-3 msk sirap
1 tsk anis
1 tsk fänkål
8 dl vetemjöl
2 dl vetekli
2 dl grovt rågmjöl
3 dl Fyra sädesslag eller mörkt matbrödsmjöl

Smält smör och tillsätt mjölk. Värm fingervarmt och rör ut jästen. Tillsätt salt, sirap, kryddor, kli och mjöl. Arbeta degen och låt jäsa 40-60 min. Baka ut bullar. Låt jäsa övertäckta i 30 min. Grädda 12 min i 225 grader, på översta falsen.

Fullkornsbullar

(20 st)

1 ½ dl vetekross
3 dl vatten
5 dl kallt vatten
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk olja
2 tsk fänkål eller kummin
8 dl grovt rågmjöl
4-5 dl vetemjöl

Koka vetekross och 3 dl vatten ca 10 min. Låt svalna. Blanda i 5 dl kallt vatten. Blandningen ska vara ljummen. Smula jästen och rör ut den i vetekrossblandningen. Lägg i salt och olja. Stöt kryddor och lägg i. Blanda i mjöl. Knåda. Låt jäsa 30 min. Baka ut till 20 bullar. Låt jäsa 30 min. Grädda 15 min i 225 grader i mitten av ugnen.


Körens hälsolimpa

10 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl solroskärnor
1 dl linfrö
1 dl russin
1 ½ dl hela nötkärnor
1 dl ljus sirap
1 liter filmjölk

Blanda samman alla ingredienserna och häll upp i två smorda formar (1 ½ liters). Sätt in i 200 grader och sänk genast värmen till 175 grader. Grädda cirka en timme.


Lindas sesamfrallor

(Ca 20 st)

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
3 msk rapsolja
15–16 dl vetemjöl

Garnering:
sesamfrön

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget (mot slutet). Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Dela degen i 20 lika stora bitar. Forma dem till runda bullar på ett mjölat bakbord. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och tryck till den lite lätt. Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på ett galler.