Kakor

Maggans dajmbakelser

(ca 12 st)

1 ½ dl mald mandel
1 ½ dl socker
3 äggvitor

Kräm: 
3 äggulor
1 dl socker
3 dl grädde

dajmkakor (ett dubbeldajm)

Vispa äggvitorna till skum. Blanda resten av degen. Lägg den i folieformar, ca 1 dessertsked i varje. Grädda i 10 min i 175 grader. Låt svalna. Vispa äggulor och socker till krämen. Vispa grädden för sig. Blanda ihop krämen och häll över bakelserna. Hacka dajmkakorna och strö över. Frys dem. Serveras halvtinade.


Inger Hjerpes krabbeluror

1 ägg
1 kkp socker
1 kkp mjölk
1 knivsudd bakpulver
1 knivsudd vaniljsocker
1 kkp mjöl

Rör ihop smeten och stek krabbelurorna i en plättlagg.

  

Lemon curd kaka 1

100 g smör
2 ägg
2 dl florsocker
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 dl kokosflingor
matfett, ströbröd
25 g flagad mandel

Fyllning:       
3 ägg
2 ¼ dl vit sirap
1 ½ stor citron
75 g smör

Smält matfett, låt det svalna något. Blanda ner ägg och florsocker. Blanda samman övriga ingredienser till kakan och blanda sen ner det i bunken. Smörj och bröa form med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 30 min, låt svalna under duk. Vispa samman ägg och sirap till fyllningen i en kastrull, blanda i citronsaft och citronskal. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat. Rör i smör, låt stå kallt en stund. Dela kakan i två lager och bred krämen mellan och över. Garnera med flagad mandel.

 

Lemon curd kaka 2

150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl kokosflingor
½ dl pressad apelsinsaft
½ dl vatten
rivet skal av ½ apelsin

Lemon curd:
3 ägg
1 apelsin
1 citron
75 g smör
2 ¼ dl vit sirap

Rör smör och socker riktigt poröst, tillsätt ägg ett i taget under omrörning. Blanda kokos, mjöl, bakpulver och rör ner omväxlande med vatten, apelsinsaft och -skal. Rör till jämn smet. Häll i smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda 40-45 min i nedre delen av ugnen i 200 grader. Låt vila några minuter, stjälp upp. Vispa ägg och sirap i rostfri kastrull, tillsätt rivet skal och saft från apelsin och citron. Låt sjuda under omrörning tills det blivit en ganska tjock kräm. Klicka ner smör och rör till en jämn smet. Ställ kallt, Bred kräm över och mellan kakan före servering.

 

Holmbytorp Lemon Cake

3 ägg
2 dl socker
1 dl hett vatten
2 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 dl lemon curd
5 dl vispgrädde

Lemon curd:
2 citroner
2-3 ägg
50 g smör
2 ½ dl strösocker

Vispa socker och ägg pösigt. Häll i hett vatten, lite i taget, mot slutet av vispningen. Blanda mjöl och socker och rör ner försiktigt. Häll smeten i smord och bröad form med avtagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 40 min. Låt kakan svalna innan den lossas. Dela den i 2 eller 3 lager. Vispa grädden till fast skum, blanda hälften av den med lemon curd. Smaka ev av med citronsaft eller florsocker. Bred fyllningen mellan bottnarna. Garnera med grädde, ev rivet citronskal.

Lemon curd: Borsta citronerna. Blanda saft och rivet skal av citronerna med socker och smör i kastrull och värm sakta. Vispa upp äggen kraftigt och rör ner. Sjud krämen på svag värme under omrörning tills den tjocknar. Hållbar ca en vecka. 

 

Windsorkaka

25 g jäst
1 dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
25 g smör
1 krm salt
2 tsk socker
½ ägg

Pensling:    
½ ägg
½ dl vetemjöl
½ dl socker
35 g hackad sötmandel
2 msk smör

Fyllning:     
1 ½ dl mjöl
¾ msk potatismjöl
2 tsk socker
1 äggula
2-3 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 msk florsocker

Värm mjölk till 37 grader, rör ut jästen. Finfördela fettet i hälften av mjölet. Häll i salt, socker, ägg och degspad. Arbeta degen smidig med resten av mjölet. Låt jäsa 1 timme. Kavla ut till en rund kaka, 22 cm i diameter. Lägg den på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa 30 min. Blanda socker, mjöl, mandel och fett till en grynig massa. Pensla kakan med ägg och strö över strösslet. Grädda 15-20 min i 225 grader. Blanda mjölk, potatismjöl, socker och äggula i en kastrull och sjud upp till en tjock kräm. Låt kallna. Smaksätt med vaniljsocker. Rör fett och florsocker smidigt och klicka ner i den kalla krämen, rör kraftigt. Dela kakan och lägg krämen som fyllning.

 

Apfelstrudel

(15 bitar)

75-100 g smör
3 dl vetemjöl
1 krm salt
1 ägg
2/3 dl vatten

Fyllning:      
5 äpplen
1 dl russin
¾ dl hackad sötmandel
1 dl socker
florsocker
3 dl vispgrädde 

Smält smör. Blanda mjöl och salt i en skål, tillsätt ägg, vatten och 2 ½ msk av smöret. Blanda snabbt ihop och arbeta degen tills den släpper bakbordet. Pensla degen med lite av smälta smöret. Låt vila övertäckt i ½-1 timme. Kavla ut den så tunt som möjligt på en mjölad bakduk. Pensla med smält smör. Blanda grovrivna äpplen, russin, mandel och socker och fördela fyllningen över degen. Rulla ihop som en rulltårta. Lägg längden med skarven neråt på en smord plåt. Pensla med resten av smöret. Grädda 30-40 min i 225 grader. Låt svalna och sikta över florsocker. Skär i bitar och servera med vispad grädde, som efterrätt eller till kaffet.

 

Apfelstrudel med kanel

1 äggvita
4 dl vetemjöl
1 ½ msk olja (ej oliv)
1 ¼ dl kallt vatten

Fyllning:
6-8 äpplen i klyftor
125 g smör
1 ½ dl ströbröd
1 rågad dl socker
1 msk kanel
ev hackade hasselnötskärnor eller russin

Lägg äggvita i en assistent och kör några minuter, tillsätt mjöl, olja och vatten. Knåda i full fart 1-2 min eller tills degen blir len och silkesaktig. Låt vila i plast i kylskåpet. Smält smör till fyllningen, blanda i ströbröd och ev nötter/russin. Kavla ut degen till ett jättestort tunt sjok. Pensla degen med smör, spara ytterkanten. Fördela äppelbitar och smör/brödblandning, strö över socker och kanel. Rulla ihop till en jätterulltårta. Lägg på bakplåtspapper med skarven er. Grädda 30-40 min i 200-250 grader. Servera ljum, sikta över lite florsocker.

 

Kanelbullar

200 g smör
10 dl mjölk
100 g jäst
1 tsk salt
2 msk socker
2 tsk stött kardemumma
26 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g smör
1 dl socker
2 tsk kanel
ev äpplen

Smält fett, häll i mjölk och värm till 37 grader. Rör ut jästen, tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen, låt jäsa 30 min. Baka ut till bullar. Låt jäsa 20 min. Pensla med ägg och häll på pärlsocker. Grädda 8 min mitt i ugnen i 250 grader.

 

Saffransbröd

(3-4 stora flätor eller 2-3 kransar eller 30 kusar)

1-1 ½ g saffran
50 g jäst
½ liter mjölk
½ tsk salt
2-3 dl socker
150-200 g smör
1 ägg
drygt 1 ½ liter vetemjöl

Ev smaktillsats:
1 ½ dl russin

Pensling/garnering:
ägg, russin, pärlsocker, hackad sötmandel

Gräddning:
flätor/kransar: 200 grader i 20-25 min, större kusar 225 grader i 10 min, mindre kusar 250 grader i 5-6 min.

Stöt saffranet med en sockerbit. Smula jästen och rör ut med lite av mjölken. Smält fett, häll på mjölken och ljumma den (37 grader). Strö i saffranet. Häll mjölkblandningen över jästen och rör ner salt, socker, ca 1 liter mjöl, ägg samt ev smaktillsats som russin. Tillsätt resten av mjölet under bearbetning. Degen ska vara blank och inte för tung. Strö på lite mjöl och låt jäsa övertäckt i 40 min (dubbel storlek). Knåda degen. Baka ut till flätor, kusar eller andra former. Låt jäsa på smord plåt i 30 min. Pensla med ägg, garnera med russin. Flätor och kransar kan också garneras med strösocker och mandel.

 

Karins vaniljbullar

(18 st)

2 ½ dl mjölk
25 g jäst
75-100 g smör
1 ägg
1 dl strösocker
¼ tsk salt
1 liter vetemjöl

Kräm:         
2 dl grädde
2 msk vetemjöl
2 äggulor
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker

Gör en vetedeg och låt den jäsa. Blanda ingredienserna till vaniljkrämen (kan också ersättas av färdig marsankräm) utom vaniljsockret i kastrull. Låt sjuda under omrörning. Rör krämen kall och tillsätt vaniljsocker. Kavla den uppjästa degen till en halv cm tjock kaka. Markera rundlar, ca 6 cm i diameter, och lägg en klick fyllning på hälften. Tryck noga ihop en rundel med och en utan fyllning. Låt jäsa på plåt. Grädda 8 min i 250 grader. Pensla med matfett och vänd bullarna i strösocker alldeles efter gräddningen.

 

Maggan Janssons bullar

6 dl vetemjöl
125 g smör
50 g jäst
2 msk socker
2 dl mjölk
lite salt

Fyllning:     
100 g mjukt smör
4 msk strösocker
4 rivna mandlar

Blanda mjöl och margarin, Rör jäst och socker. Blanda i. Blanda sen i mjölk och salt. Låt degen vila 10 min. Baka ut bullarna och låt dem jäsa i en timme. Grädda i 225 grader.

 

Julens Rimbobullar

25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g mjukt smör
1 msk socker
6 dl vetemjöl

Fyllning:      
75 g smör
1 ½ msk socker
2 tsk vaniljsocker

Pensling:
ägg + pärlsocker

Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, smör, socker och en del av mjölet. Rör samman till en deg och tillsätt resten av mjölet. Kavla ut degen på mjölat bakbord till 40x35 cm. Tag ut rutor ca 7 x 7 cm. Rör samman fyllningen och lägg en klick på varje ruta. Vik upp hörnen och tryck till noga. Lägg bullarna i pappersformar. Låt jäsa på plåt i ca 2 timmar. Pensla med vispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda 5-10 min i 250 grader mitt i ugnen. Låt svalna under duk.

 

Kanelgömmor

(35 bullar)

11 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
½ dl strösocker
50 g jäst för söta degar
3 dl kaffegrädde

Fyllning:          
2 äpplen
2 msk socker
2 tsk kanel
½ dl finhackad mandel
uppvispat ägg, mandelspån

Häll 10 dl mjöl och strösocker i matberedaren. Knäck i ägget, klicka på matfettet och strö över jästen. Värm grädden till 37 grader. Sätt igång matberedaren och häll ner grädden. Kör tills degen blivit smidig, 1-2 min. Låt jäsa under duk 30 min. Knåda degen smidig, tillsätt ev mer mjöl. Dela degen i 35 bitar. Rulla ut dem till bullar, platta ut dem. Blanda äppelbitar med socker, kanel och mandel. Fördela fyllningen mitt på varje bulle. Vik ihop och lägg med skarven neråt i pappersformar. Låt jäsa under duk 30 min. Pensla med ägg, strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen 8-10 min i 225 grader. Låt kallna på galler under duk.

 

Fyllda bullar

(20 st)

50 g smör
2 ½ dl mjölk
1 ½ dl mannagryn
25 g jäst
½ dl socker
1 krm salt
1 tsk kardemumma
1 ägg
4 dl vetemjöl

Fyllning:
¾ dl äpplemos eller sylt

Pensling/glasyr:
ägg + florsocker + vatten

Koka upp mjölk och vatten, häll över mannagrynen. Låt svalna till 37 grader. Tillsätt jäst, utrörd i lite vatten, socker, salt, ägg, mjöl och kardemumma. Arbeta degen. Låt jäsa 30 min. Kavla och skär ut rutor, 8 x 8 cm. Lägg på en tsk mos på varje, nyp ihop hörnen och lägg i pappersform med skarven ner. Låt jäsa 30 min, pensla och grädda 8 min i 250 grader. Rör ihop florsocker och vatten och ringla över bullarna när de kallnat.

 

Feminas fyllda gifflar

(16 st)

125 g smör
1 msk socker
25 g jäst
vetemjöl
½ dl grädde

Fyllning:
apelsinmarmelad

Garnering:
1 ägg, pärlsocker, hackad mandel

Hacka smöret i mjölet. Tillsätt socker och jäst som rörts ut i grädden. Arbeta samman degen, dela den i två delar och kavla ut delarna till 25 cm stora rundlar. (Degen ska alltså inte jäsa.) Sporra ut åtta trekanter i varje degkaka. Lägg en klick apelsinmarmelad på varje trekant. Rulla ihop till gifflar. Pensla med ägg. Strö över socker och mandel. Grädda 10 min i 200 grader.

 

Brittas gifflar

(16 st)

100 g smör
1 ½ msk socker
1 ägg
30 g jäst
1 dl grädde
5 dl vetemjöl

Fyllning:
aprikos- eller apelsinmarmelad

Pensling:
ägg + pärlsocker 

Rör socker och smör poröst. Blanda i ägg. Rör ut jäst i grädden och häll i. Tillsätt mjöl. Arbeta ihop. Kavla ut två runda kakor, sporra ut 8 snibbar ur varje. Lägg på fyllning. Rulla ihop till gifflar. Låt jäsa till dubbel storlek, 40 min. Pensla med ägg, strö över pärlsocker. Grädda 5 min i 275 grader.

 

Wienerlängder

(2 st)

20 g jäst
1 dl vatten
1 ägg
¼ dl socker
5 dl vetemjöl
200 g smör
1 ½ dl vaniljkräm

Pensling:
ägg

Glasering:
2 dl florsocker + vatten

Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den i ljummet vatten. Vispa ägget och rör ner tillsammans med socker och mjöl. Kavla ut degen till en rektangulär kaka, ca 24 x 36 cm. Lägg matfett tunt över 2/3 av kakan. Vik den i tre delar – börja med degpartiet utan fett. Tryck till den hopvikta degen med kaveln och vrid den ett kvarts varv. Kavla den på nytt till en rektangel. Upprepa kavling och vikning två gånger. Dela degen i två delar. Kavla varje del till 10 x 28 cm. Bred på vaniljkräm. Rulla ihop från långsidorna tills de nästan möts. Jäs i 30 min. Pensla med ägg. Grädda 10 min i 250 grader. Glasera.

 

Lätta läckerlängder

(3 st)

2 ägg
½ tsk salt
2 msk socker
50 g jäst
5 dl vetemjöl
200 g kallt smör

Fyllning:      
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 påse (50 g) kakfyllning
1 ½ dl grovhackade russin
1 msk väl stötta kardemummakärnor

Pensling: 
½ -1 ägg

Glasyr: 
1 ½ dl siktat florsocker

Vispa äggen lätt med gaffel, rör i salt och socker. Rör ut jästen i äggsmeten tills den löser sig. Blanda mjöl och smör till grynig massa, arbeta in äggblandningen till en jämn deg. Dela degen i tre delar, trilla varje del till en bulle, lika lång som plåten. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till varje rulle så varje längd blir 1 dm bred. Blanda ingredienserna till fyllningen, fördela den längs mitten på längderna. Vik in degkanterna mot mitten men spara en rand av fyllningen fri. Täck och låt jäsa på sval plats i en timme. Pensla degkanterna med uppvispat ägg. Grädda 8 min i 250 grader. Rör ut florsocker med 1 msk vatten och ringla glasyren med sked över varma längder. Skär i smala bitar före servering.

 

Wieneräpplekaka

1 pkt kavlad smördeg (rund eller fyra frysta plattor)
1 ½ dl nötkärnor (gärna en del valnötter)
1 skorpa
1 dl socker
2-3 äpplen
1 dl russin
75 g kallt smör

Tina smördeg. Kavla den till 33 cm i diameter. Hacka nötter, skorpa och socker. Strö ut hälften av blandningen över degen. Lämna en kant. Lägg tunt skivade äpplen över kakan. Strö över russin och resten av hacket. Vik upp och tryck till kanterna runt om. Hyvla över kallt smör med osthyvel i tunna sjok. Grädda 15-10 min i 175 grader. Serveras nygräddad och frasig.


Prästfruns pepparkakor

3 dl sirap
1 tsk ingefära
285 g brun farin
1 tsk kanel
1 tsk kryddnejlika
1 ½ tsk bikarbonat
285 g margarin
2 ägg
9 hg vetemjöl

Ljumma sirap, socker, kryddor. Blanda ner bikarbonat, därefter smörblandningen och sen ägg och vetemjöl. Ska vila över natten. Bakas ut i 200 graders ugn.

 

Apotekets saffranskaka

200 g smör
2 ägg
3 dl socker
1 pkt saffran + en sockerbit
1 ½  dl mjölk
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
florsocker

Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Stöt saffran med en sockerbit och tillsätt till ägg + matfett och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Grädda i smord form i nedre delen av ugnen i 175 grader i 45 minuter. Garnera gärna med siktat florsocker.

 

Banankaka

1 ägg
50 g smör
1 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
4 msk grädde
2 bananer
1 tsk bakpulver
2 ¼ dl vetemjöl

Vispa ägg och socker poröst. Smält margarin och låt det svalna. Blanda de övriga ingredienserna. Mosa bananerna. Blanda samman allt. Grädda i 175 grader.

 

Saftig apelsinkaka

50 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl pressad apelsinsaft
skal av ½ apelsin
1 dl mjölk

Smält smör, tillsätt mjölk och saft. Låt svalna. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det tillsammans med rivet apelsinskal i äggsmeten, växelvis med smörblandningen, till en slät smet. Häll i smord och bröad form, ca 1 ½ liter. Grädda nederst i ugnen ca 40 min, 175 grader. Låt vila några minuter innan den stjälps upp och får svalna.

 

Karin Strömstedts rabarberkaka

3 ägg
3 dl socker
150 g margarin
3 dl vetemjöl
1 rågad tsk bakpulver
200 g eller mer rabarber i småbitar
2 msk potatismjöl
lite socker

Vispa ägg och socker poröst. Smält margarin och låt det svalna. Blanda i det tillsammans med mjöl och bakpulver. Blanda rabarberbitarna med potatismjöl och lite socker, blanda dem i smeten. Häll smeten i en form (1 ¾ liter, vid dubbel sats går det bra i långpanna). Grädda ca 50 min i 175 grader. Kakan får inte bli för fast. Låt stå ett tag. Servera ev med vaniljsås.


Sockerkaka med äpple och kanel

75 g smör
3 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
2 stora äpplen
1 tsk kanel
½ msk socker
1 msk smör
3-4 msk flagad mandel

Gör sockerkakssmet och häll den i en smord liten långpanna. Lägg skivade äpplen tätt i smeten. Blanda kanel och socker och strö över. Smält smör och droppa över, strö på flagad mandel. Grädda 20-25 min i 200 grader.

 

Kokoskaka

3 ägg
2 dl socker
150 g smör
2 dl vetemjöl
3 dl kokosflingor
½ dl koncentrerad äppeljuice
1 ½ tsk bakpulver
3 äpplen

Smälta smör och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda kokos, bakpulver och mjöl, rör ner det växelvis med smör och äpplejuice. Rör till en jämn smet. Häll i smord och bröad form. Stick tunna äppleklyftor i smeten. Grädda 40-45 min i nedre delen av ugnen i 200 grader. Låt svalna innan den stjälps upp.


 Vaktmästeriets chokladkaka

2 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ msk kakaopulver
1 msk vaniljsocker
1 ½ dl mjölk
100 gr smält smör

Chokladsås:
50 g smör
1 dl grädde
1 tsk mjöl
3 tsk kakaopulver
2 msk socker

Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker och tillsätt detta växelvis med mjölken. Rör i smält smör. Grädda i smord, bröad form cirka 25-25 minuter i 200 grader. Blanda alla ingredienser till såsen och koka upp under omrörning. Häll sen chokladsåsen över kakan. Kakan kan serveras som tårta med dubbel sats chokladsås, då kakan delas och hälften av såsen läggs mellan bottnarna och hälften över. Garnera gärna med strössel, kokos, riven choklad eller liknande.

 

Herrgårdsbröd

(40 st)

150 g smör
2 dl socker  
3 ägg
rivet skal av ½ citron
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Marängsmet:                 
3 äggvitor
3 msk socker
1 ½ dl russin
½ dl sötmandel

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget och rör kraftigt mellan varje. Blanda ner citronskal, mjöl och bakpulver. Bred smeten i smord långpanna eller klädd med bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm. Vispa äggvitorna till hårt skum, rör försiktigt ner sockret. Strö russin över smeten i långpannan, Bred över marängsmeten. Hacka mandeln och strö över. Grädda 20 min i nedre delen av ugnen i 175 grader. Skär kakan i rutor medan den är ljummen.

 

Saftiga chokladrutor

(ca 35)

200 g mörk blockchoklad
200 g smör
2 ½ dl socker
4 ägg
saft och skal av 1 citron eller apelsin
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Garnering:
100 g blockchoklad

Smält chokladen i vattenbad. Rör ägg och socker poröst. Blanda ner den smälta chokladen, citronskal och saft samt vetemjöl blandat med bakpulver. Häll smeten i en långpanna ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda 15-20 min i nedre delen av ugnen i 200 grader. Hacka chokladen till garneringen och strö över kakan när den kommit ut ur ugnen, bred ut den. Skär kakan i bitar. Obs kakan ska vara lite klistrig inuti när den är klar.

 

Mazarinbitar

(30 st)

3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 g smör
1 äggula

Glasyr:       
1 ½ dl florsocker
saft av en citron
ev vatten

Fyllning:     
100 g sötmandel
75 g smör
2 ägg
1 dl socker
2 msk vetemjöl
½ tsk bakpulver

Arbeta samman degen och låt den vila kallt. Vispa socker och ägg poröst. Tillsätt mald mandel, smält smör och vetemjöl blandat med bakpulver. Vik en form av folie eller bakplåtspapper, ca 20 x 30 cm. Ställ den på en plåt och bred ut smeten i den. Häll på äggsmeten. Grädda 15 min i nedre delen av ugnen i 175-200 grader. Bred över glasyr när kakan svalnat. Skär kakan i trekanter när glasyren svalnat.

 

Pudrade citronrutor

(20 st)

2 ½ dl vetemjöl
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
150 g rumsvarmt smör

Citronkräm: 
3 ägg
2 dl socker
½ dl vetemjöl
rivet skal av 1 stor citron
5 msk pressad citronsaft
florsocker

Gör degen i matberedaren, platta ut den med mjölade fingrar i en fyrkantig form, 20 x 35 cm. Grädda 15 min i 200 grader. Vispa ägg och socker rejält pösigt, tillsätt vetemjöl, citronskal och saft. Häll krämen över degen och grädda ytterligare 8-10 min. Pudra över florsocker och låt kallna. Skär i rutor 4 x 4 cm.

 

Mors kolakrans

2 ägg
1 ½ dl socker
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
125 g smör
3-4 hackade syltade apelsinskal

Kolaglasyr:   
2 dl grädde
1 ½ dl socker
2 msk sirap
1 msk smör
1 tsk vaniljsocker

Rör smöret mjukt. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner äggsmeten i smöret. Tillsätt apelsinskal, mjöl och bakpulver. Häll smeten i smord och bröad form. Grädda 30-40 min i svag ugnsvärme. Stjälp upp och låt svalna. Blanda alla ingredienserna utom smör och vaniljsocker till glasyren. Koka under omrörning ca 20 min eller tills den är simmig. Tillsätt smör och vaniljsocker. Låt svalna något och ös glasyren över kransen.


Mormors mjuka pepparkaka

3 ägg
3 dl socker
½ tsk kanel
½ tsk ingefära
¾ tsk nejlikor
½ tsk stött kardemumma
3 dl vetemjöl
1 ¼ tsk bakpulver
6 msk kokande vatten

Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt kryddor. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt blandningen varvat med vattnet. Bakas som sockerkaka.

 

DN:s hallonmuffins

(ca 40 st)

6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
200 gr smör
2 ½ dl strösocker
2 ägg
2 dl mjölk
125 gr hallon + 1 ½ dl vetemjöl + 75 gr hallon

Blanda mjöl och bakpulver. Rör smör och socker pösigt med elvisp. Vispa i äggen ett i taget och blanda i mjölken. Rör ner äggsmeten i de torra ingredienserna. Blanda 125 g hallon med 1,5 dl vetemjöl och rör ner dem. Fyll formar till en cm nedanför formkanten. Fördela resten av hallonen ovanpå. Grädda mitt i ugnen 30 min i 175 grader.

 

Plommonmuffins

(24 st - normal storlek)

100 g smör
150 g (6-12 st) mogna plommon
2 st ägg
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1-2 tsk malen kardemumma
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl

Smält smöret och låt det svalna. Under tiden skölj plommonen och torka av dem. Skär dem i halvor och ta bort kärnan. Om det är stora plommon skär dem i klyftor. Med mindre plommon så blir halvorna lagom. Det ska bli 24 st bitar - en till varje muffins. Lägg ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke och vispa gärna med elvisp till ljus pösig smet.

Blanda ner kardemumma och bakpulver och vispa snabbt ihop. Häll på det smälta smöret, mjölken och mjölet och rör till en jämn smet med sked eller kör med elvisp på lägsta hastighet tills allt är blandat. (Vispa/rör inte längre tid än att det är blandat.)  Fördela i bakformar, stick ner en plommonbit i varje och grädda 12-14 minuter mitt i ugnen i 225 grader.

 

Rabarbermuffins

(18 st)

150 g smör
1 ½ dl socker
2 ägg
2 ½ dl mjöl
1 tsk stött kardemumma
1 tsk bakpulver
150 g rabarber, gärna smala + ½ msk mjöl

Rör socker och smör poröst. Blanda i äggen ett i sänder. Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver och rör ner i smeten. Skala och skär rabarbern i ca centimeterstora tärningar, skaka dem i mjölet. Vänd ner dem i smeten. Fördela smeten i formarna. Fyll inte ända upp. Grädda 15 min i 200 grader. Låt svalna.

Rabarbermuffins med vit choklad och kokos

(8–10 stycken)

150 g rabarber
1 msk florsocker
1 tsk majsstärkelse Maizena
100 g vit choklad 
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
3 dl riven kokos 

Garnering:
florsocker

Sätt ugnen på 175°. Ansa och skär rabarbern i tunna skivor och blanda med florsocker och majsstärkelse. Grovhacka chokladen. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt, mjöl, kokos och smör och blanda till en jämn smet. Vänd ner choklad och rabarber. Fördela smeten i pappersformar ställda på en plåt eller formar ställda i en muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Känn med en trästicka, den ska inte vara kladdig. Låt muffinsen kallna på galler. Pudra över florsocker.


Muffins med mandelmassa och sylt

(15 st)

100 g smör
2 ägg
1 dl socker
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
125 g mandelmassa
3/4 dl sylt
Ev garnering av hallon och florsocker

Smält smör, vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner i smeten tillsammans med smöret. Klicka ut i muffinsformar. Skär mandelmassan i små kuber och lägg i varje muffin, lägg i en tsk sylt i varje. Grädda i 10 min i 200 grader. Före servering kan man pudra med florsocker och lägga ett bär på varje.


Annika Johanssons russinmuffins

(20 st)

125 g smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ dl russin
1 ½ dl gräddmjölk

Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och russin. Rör ner omväxlande med gräddmjölken. Fyll muffinsformar till 2/3. Grädda 15 min i 200-225 grader.

 

Amerikansk morotskaka 1

2 dl socker
2 ägg
2 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
½ dl olja
3 dl finrivna morötter

Glasyr:       
100 g Philadephiaost
30 g smör
1 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker, ev silverkulor

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker, kanel och häll detta i äggsmeten. Tillsätt olja och morötter. Häll smeten i smord och bröad form ca 1 ½ l. Grädda i nedre delen av ugnen i 45 min i 175 grader. Stjälp upp och låt kallna. Blanda glasyren och bred över kakan. Garnera ev med silverkulor.

 

Amerikansk morotskaka 2

300 g rivna morötter
100 g mald mandel
4 ägg
3 dl socker
rivet skal av ½ citron
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver

Glasyr:       
200 g philadephiaost
½ dl creme fraiche
1 dl florsocker
rivet skal av ½ citron
1 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner citronskal, mandel, morötter och vetemjöl blandat med bakpulver. Häll smeten i smord och bröad form med löstagbar botten (1 ½-2 liters). Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min i 175 grader. Blanda ingredienserna till glasyren och bred över kakan. Grädda ytterligare 10 min. Låt svalna lite innan den lossas från formen. Går bra att frysa.

 

Ananastosca

2 ägg
2 ½ dl socker
3 1/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ dl ananasspad

Toscasmet: 
50 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
1 dl kokos
4 ananasringar
½ dl flagad mandel

Vispa ägg och socker poröst, blanda mjöl och bakpulver och rör ner det och ananasspadet i smeten. Häll smeten i smord och bröad form (1 ½ l). Grädda i nedre delen av ugnen i 20-30 min i 200 grader. Smält smöret till toscan. Blanda i socker, vaniljsocker, ägg och kokos. Finhacka ananasen och rör ner. Ta ut kakan och bred över smeten, strö på mandel. Grädda klart mitt i ugnen i 10 min.

 

Citronfrestelser

(15 st)

100 g smör
3/4 dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Citronkräm: 
2 ägg
50 g smör
2 dl socker
1 msk vetemjöl
rivet skal av ½ citron
pressad saft av 1 citron

Rör matfett och socker ljust och poröst. Tillsätt ägg under kraftig omrörning. Blanda samman mjöl och bakpulver och arbeta in i degen. Ställ kallt i 1 timme. Vispa samman ingredienserna till citronkrämen i en skål som tål värme. Ställ den i kastrull med kokande vatten, vispa då och då tills krämen blivit tjock, ca 15-25 min. Låt krämen kallna. Smörj muffinsformar (eller använd folieformar) och klä dem tunt med degen. Fyll formarna till 2/3 med citronkräm. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 15-18 min i 200 grader. Låt kallna innan de stjälps upp. Går att frysa.

 

DN:s hallongrottor

(24 st)

125 g smör el margarin
3/4 dl socker
2 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
4 krm bakpulver (knappt 1 tsk)

Fyllning:
ca 1 dl hallonsylt, ganska fast

småbrödsformar av papper

Blanda de torra ingredienserna + kallt smör i tärningar i matberedaren. (Alt. Rör rumsvarmt smör med socker så det blir poröst, tillsätt mjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ihop till en deg.) Rulla degen till en längd som skärs i 24 bitar. Rulla till kulor som läggs i småbrödsformar. Tryck en fördjupning i varje och klicka i en tesked hallonsylt. Grädda mitt i ugnen i 200 grader cirka 12 minuter.

 

Latmansvinbärskaka

75 smör
3 ägg
2 dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 ½-2 dl färska eller frysta svarta eller röda vinbär (kan ersättas med andra bär)

Ev garnering:
1 dl florsocker+1 msk vatten

Smält matfettet och låt det svalna. Rör ihop ägg, socker, vetemjöl och fett - OBS vispa INTE. Fördela smeten jämnt i smord och bröad form, ca 22 cm i diameter. Lägg på vinbären, om de är frysta behöver de inte tinas. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader 25-30 minuter. Kakan ska vara lite kompakt och knappt genomgräddad. Låt den svalna något innan den lossas ur formen. Om man vill ha glasyr röres florsocker och vatten och ringlas över kakan för att stelna innan servering. Förvaras svalt i burk eller i frysen.

 

Saftig äpplekaka

200 g rumsvarmt smör
2 ½ dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
rivet skal av ½ citron
1 dl grädde

Fyllning:      
2-3 syrliga äpplen
2 msk socker
1 tsk kanel
ev florsocker

Rör matfett och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen under kraftig omrörning. Blanda samman mjöl, bakpulver och rivet citronskal, Rör ner det i smeten. Tillsätt grädde. Häll smeten i smord och bröad form (2 liter). Stick mer äppleklyftor i smeten. Blanda socker och kanel och strö över kakan. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 50-60 min. Låt kakan vila några minuter innan den stjälps upp och får kallna under bakduk. Sikta ev över lite florsocker innan servering. Går bra att frysa.

 

Rabarberdessertkaka

150 g mjukt smör
2 dl socker
2-3 tsk vaniljsocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
3/4 dl mjölk
300 g sockrad rabarber

Rör samman smör, socker och vaniljsocker. Rör ner ägg ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner växelvis med mjölken. Häll smeten i välsmord långpanna, 20-25 cm stor. Fördela rabarbern ovanpå. Grädda 50-60 min i 160 grader varm ugn.

 

Marabous sockerkaka

2 ägg
2 dl strösocker
2 ¾ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g smält smör
1 dl mjölk

Smaktillsats:
2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av ½ citron

Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och smaktillsats och rör ner. Tillsätt smält smör blandat med mjölk. Rör om till en jämn smet. Häll i smord och bröad form (1 ½ liters). Grädda ca 35 min i 175-200 grader.

Variant Chokladkaka: Ersätt smaktillsatsen med 3 msk kakao + 1 msk vaniljsocker.

Variant Tigerkaka: Smaksätt 1/3 av smeten med 2 msk kakao + 1 msk vaniljsocker och varva de två smeterna i formen.

 

Marabous äppelkaka

2 ägg
2 dl strösocker
2 ¾ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g smält smör
3/4 dl mjölk

Smaktillsats:
2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av ½ citron

2-3 äpplen i tunna skivor
10 hackade sötmandlar

Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och smaktillsats och rör ner. Tillsätt smält smör blandat med mjölk. Rör om till en jämn smet. Smörj och bröa en form (22-25 cm i diameter). Strö mandel i botten. Häll i 1/3 av smeten. Fördela äppleklyftorna och häll på resten av smeten. Grädda ca 40 min i 175-200 grader.


Lises målarkurskaka

3 dl socker
2 ½  dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
150 gr smör
1 ½  dl kokande/hett vatten
2 ägg

Blanda alla torra ingredienser. Blanda i smält smör och häll över kokande vatten. Rör till sist ner äggen. Häll i en smord och bröad form. Grädda 35-50 min i 175 grader.


Lises Ricottakaka

1 ask ricottaost (250 g)
100 g smör
4 ägg
3 dl socker
2 ½ dl färskpressad apelsinjuice
rivet skal från 1 apelsin
3 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3-4 dl riven kokos 
Smör och ev lite kokos till formen, florsocker.

Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt o pösigt. Tillsätt ricotta, smält smör, apelsinjuice och -skal. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kokos. Rör ner i äggvispet. Smörj en sockerkaksform som rymmer ca 2 liter (alt två mindre formar) och ströa den med kokos. Häll i smeten. Grädda i nedre delen av ungen ca 45 min i 200 grader. Låt kakan svalna innan den stjälps upp. Pudra över florsocker.


Lises chokladkaka med konjak

2 dl valnötter
150 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl socker
½ dl konjak

Servering:
vispgrädde 

Smörj kakform med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Kör valnötter i mixer tills de är riktigt finmalda. Smält smör och choklad i en kastrull. Separera äggen. Vispa äggulor och socker luftigt och vitt. Rör ner smör- och chokladblandningen, valnötterna och konjaken. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem i bunken. Häll smeten i formen. Grädda i 175 grader i mitten av ugnen cirka 45 minuter. Servera avsvalnad med vispad grädde.


Lises chokladkolakaka

125 g smör eller margarin
150 g mörk blockchoklad
3 ägg
2 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Kolasås:
1 ½ dl mellangrädde (eller 1 dl vispgrädde och ½ dl mjölk)
½ dl strösocker
½ dl sirap, t ex ljus

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter. Smält smöret på svag värme. Dra kastrullen från plattan och bryt ner chokladen i mindre bitar. Rör om då och då tills chokladen smält helt. Låt svalna.

Vispa ägg och socker pösigt och rör därefter ner chokladblandningen i smeten. Blanda mjöl och vaniljsocker och vänd ner i smeten. Häll hälften av smeten i formen och grädda 5-10 minuter i 175 grader.

Koka under tiden kolan. Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka tills det tjocknar, ca 15 minuter. Såsen får inte bli för tjock, men det ska bildas en liten "gata" när man drar skeden längs kastrullens botten. Bred ut den heta såsen över kakan i formen. Ställ kakan kallt, helst i frysen, så att kolan stelnar något. Bred därefter ut resten av smeten över kolan i formen. Grädda ytterligare 5-10 minuter i 175 grader.

Låt gärna kakan stå över natten och servera sedan med en klick grädde.  Låt den stå framme en stund så att den är rumsvarm vid servering. Kan frysas. 


Lises vita chokladkaka

(8-10 personer) 

100 g vit choklad
100 g smör
2 dl strösocker
150 g Kesella lätt
2 ½ dl vetemjöl
saft och skal av en halv citron
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

Smörj och bröa en form med löstagbar kant (eller vanlig pajform). Smält chokladen i ett vattenbad och smöret på svag värme i en kastrull. Rör socker och kesella till en jämn smet. Tillsätt sedan smöret och chokladen och blanda noga. Riv citronskalet och pressa ur saften. Blanda det i smeten. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt och rör ner i smeten lite i taget. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 25 minuter. Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten. Servera gärna med hallon/jordgubbar ev blandade med kesella, vispad grädde och/eller vaniljglass.


Allers mazarinrabarberkaka

Mördeg:
200 g smör
2 dl florsocker
1 ägg
4 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver 

Mazarinfyllning:
250 g mandelmassa
125 g smör
2 ägg
2 msk vetemjöl
5 dl rabarber i bitar
1 ½ msk socker 

Strössel:
1/5 av mördegen, 1 ½ dl hackad mandel 

Garnering:
florsocker 

Mördeg: Rör smör och florsocker poröst. Tillsätt ägg och rör smeten slät. Tillsätt mjöl och bakpulver och arbeta till en slät deg. Spara 1/5 av mördegen, tryck ut resten av degen i en rund form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt i 30 min. Strössel: Blanda hackad mandel och sparad mördeg, lägg kallt.

Mazarinfyllning: Riv mandelmassa, tillsätt smör och rör massan ljus och porös.. Tillsätt ägg, ett i taget. Rör ner mjöl och bred ut smeten i mördegsskalet. Strö sockret över rabarbern och rör om så den blir jämnt sockrad. Strö bitarna över mazarinfyllningen. Smula det sparade strösslet över kakan. Grädda i nedre delen av ugnen i 45-50 minuter i 175 grader. Lossa kakan från formen då den svalnat. Pudra florsocker över kakan före servering. Lättvispad grädde eller vaniljglass är gott till.


Blondies - vita brownies

200 g vit choklad
115 g smör
1 ½ dl strösocker
1 dl farinsocker
4 ägg
½ tsk vaniljessens
knappt 2 ½ dl vetemjöl
en nypa salt

Fyllning:
100 g vit choklad, hackad + 1 dl pekannötter, hackade

Värm ugnen till 160 grader. Smält smör och choklad (hacka den gärna lite innan) i en kastrull. Var försiktig så att chokladen inte bränns! Låt svalna lite. Vispa för hand i båda sockersorterna i chokladblandningen. Tillsätt ett ägg i taget medan du vispar. Rör sedan i vanilj, vetemjöl och salt tills allt är blandat. Rör till sist ner hackad choklad och nötter. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper (ca 30 x 20 cm). Grädda mitt i ugnen i 30-35 min - håll koll, det är lätt att övergrädda. Låt svalna, gärna över natten.


Bôrtankaka

3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl vatten

Kräm:
125 g margarin
1 dl mjölk
2 msk vaniljsocker

Vispa ägg och socker. Blanda samman mjöl och bakpulver och häll i smeten. Blanda i vattnet. Grädda kakan i 45 minuter i 175 grader. Koka krämingredienserna kraftigt i 4-5 minuter under omrörning. Kan redas om den blir för lös. Låt kakan kallna och dela den, bred krämen på både över- och underdel och lägg ihop. Går bra att frysa.


Lises mjuka saffranskaka med snötäcke och lingon

50 g smör
1,25 dl mjölk
2 ägg
1 pkt saffran (½ g)
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Garnering:
50 g philadephiaost
1 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk lingon (eller servera lingonsylt till)

Smält smör och häll i mjölken. Vispa ägg, socker och saffran pösigt och vänd ner i mjölblandningen. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Grädda i smord och mjölad form i nedre delen av ugnen i 35 min (175 grader). Låt svalna innan du stjälper upp den på ett fat. Blanda ost med flor- och vaniljsocker. Ringla frostningen över saffranskakan och toppa med lingon.


Jegerhammars julcheesecake med pepparkaksbotten

Botten:
100 g smör
200 g pepparkakor

Fyllning:
600 g philadephiaost
2 dl creme fraiche
finrivet skal från 2 apelsiner
2 ½ dl strösocker
2 msk majsstärkelse
1 msk vaniljsocker
4 ägg

Glasyr:
2 dl creme fraiche
½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Garnering:
pepparkakshjärtan

Smält matfettet. Kör fett och pepparkakor i en matberedare några sekunder. Tryck ut smulorna i botten av en smord form med avtagbara kanter (ca 24 cm i diameter). Blanda ost, creme fraiche, apelsinskal, socker, majsstärkelse, vaniljsocker och ägg i en bunke och vispa till en slät smet med elvisp. Häll smeten över pepparkakssmulorna. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader 50-55 min. Kakan är färdig när den fått lite färg och äggsmeten stannat. Grädda inte för länge, den ska vara lite krämig. Låt kakan svalna helt. Blanda creme fraiche, flor- och vaniljsocker till en tjock kräm med elvisp. Fraichen kommer först att bli tunn, fortsätt tills den tjocknar igen. Bred glasyren över kakan och garnera med pepparkakshjärtan. 


Pernilla Wahlgrens knäckiga kladdkaka

Chokladsmet:
50 g smör
1 st ägg
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
1 dl vetemjöl
½ dl sirap

Knäcksmet:
100 g smör
1 dl strösocker
½ dl sirap
½ dl vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl

Sätt på ugnen på 175. Smält smöret som ska användas till chokladsmeten i en kastrull. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 22-24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda ner övriga ingredienserna till chokladsmeten. Häll smeten i formen. Smält smöret till knäcksmeten i en kastrull och rör ner övriga ingredienser. Bred knäcksmeten ovanpå chokladsmeten. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 30 min. Låt svalna. Servera vispad grädde eller vaniljglass till.


Årets Runts Pepparkaksmums

ca 24 bitar

150 g smör
350 g ljus sirap
2 ½ dl strösocker
1 påse pepparkakskryddor
2 ½ dl mjölk
2 ägg
1 tsk bikarbonat
2 msk varmt vatten
5 ½ dl vetemjöl
1 dl vispgrädde
100 g choklad av valfri sort
50 g ljus choklad, hyvlas

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med sirap, socker och kryddor. Dra kastrullen från värmen och rör i mjölk och ägg.

Lös bikarbonaten i vattnet och blanda ner. Tillsätt mjölet.

Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 34×24 cm, och grädda mitt i ugnen 45–50 minuter tills kakan stannat i mitten. Låt svalna.

Koka upp grädden och dra kastrullen från värmen. Bryt ner chokladen och rör tills den smält. Bred chokladglasyren på kakan och låt stelna. Hyvla den ljusa chokladen över.


Vinbärskaka med vit choklad

6 personer

3 st ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
3 dl vetemjöl
4 dl röda vinbär
0,75 dl grädde
100 gram vit choklad

Garnering:
1 dl färska vinbär

Vispa ägg, socker och vaniljsocker. Blanda ner det smälta smöret och mjölet. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper 35 x 25 cm. Strö över vinbären. Grädda kakan 25-30 min 175 grader. Hacka den vita chokladen, koka upp grädden och häll den över. Rör till chokladen smält. Ringla chokladen över kakan och garnera med färska vinbär. Servera med glass eller grädde.


Snabbaste vinbärskakan

ca 0,75 dl kokosflingor till formen
125 g smör
3 st ägg
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 ½ dl kokosflingor
3-4 dl (ca 225 g) färska eller frysta vinbär (svarta eller röda)

Smörj en rund form, gärna med löstagbar kant eller pajform, ca 20 cm i diameter och "bröa" den med kokosflingor eller ströbröd. Sätt på ugnen på 200°C. Ta fram en kastrull och smält smöret. Tag bort kastrullen från plattan. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, vetemjöl och kokosflingor och rör till en jämn smet med en sked eller gaffel. Tillsätt hälften av vinbären i smeten och blanda ner dem. (Frysta vinbär behöver inte tinas.) Häll smeten i formen. Strö över resten av vinbären. Grädda vinbärskakan mitt i ugnen i 200°C i ca 25-30 minuter tills kakan fått lite gyllene färg i kanterna men blek i mitten. Den kan se lite fuktig ut i mitten men ska inte vara genomkladdig. Låt vinbärskakan svalna under en bakhandduk. Servera vinbärskakan ljummen eller sval, som den är eller med glass eller vispad grädde eller vaniljsås till. Vinbären kan bytas ut mot blåbär.

Vinbärskakan går bra att frysa hel eller skuren i bitar. Den håller sig i minst 3 månader. Om du inte fryser in den så förvara den i kylskåp så håller den sig minst en vecka. Vinbären kan bytas mot blåbär.


Margots Dumlekakor

200 g smör
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
(½ tsk salt)
3 dl (180 g) vetemjöl
24 st dumlekolor
24 st Noblesse

Ställ upp 24 runda aluminiumformar på en plåt. Rör samman smör och strösocker i en bunke till en jämn smet (elvisp eller matberedare). Tillsätt bakpulver och ev salt. Blanda till en jämn smet. Tillsätt vetemjöl. Blanda till en jämn kakdeg. Dela upp degen i 24 st (om du gör en sats) lika stora delar och forma till kulor. Lägg dem i aluminiumformarna. Tryck i en dumlekola i varje kaka. Grädda mitt i ugnen i 175°C ca 10-12 min, det ska bubbla lite i dumlekolan. Direkt efter att du tagit ut dumlekakorna ur ugnen, lägg på en noblesse (som då smälter). Låt svalna tills chokladen stelnat. Förvaras i kylskåp.


Zeinas vaniljkaka

Ca 12-14 bitar vaniljkaka

Vaniljkräm:
6 msk snabbvispad marsanpulver (se bild)
4 dl mjölk
2 msk vaniljsocker

Smet:
250 g rumstemprerad smör
4 dl socker
4 ägg
2 ½ tsk bakpulver
5 dl vetemjöl

Garnering:
50 g mandelspån

TIPS! Du kan smaksätta kakan med 2 tsk kardemumma eller 0,5 g saffran om du gillar det.

Värm ugnen till 175°. Blanda mjölk, vaniljpulver och vaniljsocker till en kräm. Ställ åt sidan. Rör smöret och socker med en elvisp tills det blir luftigt. Vispa i ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver och sikta ner det i äggblandningen. Häll i vaniljsåsen och blanda försiktigt. Se till att allt blandas ordentligt, rör allting med en slickepott eller slev.

Häll ut smeten i en stor och smord form, ca 20×30 cm. En springform är för liten, jag har använt en stor pajform på 29 cm. Strö på mandelspån och grädda mitt i ugnen i ca 35-40 min. Låt kakan svalna och ställ sedan i kylen. Servera kakan kall. Låt gärna stå i kylen några timmar innan servering, den blir desto godare dagen efter den har bakats.


Lises limechokladkaka

3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
3/4 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
250 g Kesella lätt
rivet skal av 1 lime

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt, rör ner blandningen i äggsmeten. Tillsätt sen Kesella och finrivet limeskal. Häll smeten i formen och grädda i 200 grader i ca 20 minuter - beroende på hur kladdig du vill ha kakan. Garnera gärna med skivad lime och servera med en klick grädde.


Fransk snabb hallonkaka

2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ¼ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

På toppen:
175 g hallon, frysta eller färska
2 msk sötmandel, hackad (kan uteslutas)
75 g smör, kylskåpskallt

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och blanda ihop allt till en slät smet. Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Lägg ut hallon jämnt över kakan. Strö eventuellt över hackad sötmandel. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg dem ovanpå smeten och hallonen. Grädda kakan mitt i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen. Servera gärna kakan med en klick grädde eller vaniljsås. Hallonen kan bytas ut mot andra bär.


Enkla wienerbröd

200 g smör
2 msk strösocker
2 st ägg
25 g jäst
1 dl kall mjölk
6 dl (360 g) vetemjöl

Fyllning:
100 g smör
3 msk strösocker
1,5 tsk vaniljsocker

Glasyr:
1 dl florsocker
ca 0,5 msk vatten

Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt (minst 20 minuter). Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.(Gör gärna fyllningen samtidigt som detta när du ändå har ingredienserna framme.) Tillsätt äggen. Vispa ihop till en jämn smet (använd gärna elvisp med vispar). Smula jästen i en skål. Häll på lite av den kalla mjölken och rör tills jästen lösts upp. Häll på resten av mjölken. Blanda ner detta i bunken med det andra. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Degen ska vara lite kladdig. Använd gärna elvisp med degkrokar. Låt degen jäsa under en bakhandduk ca 30 minuter i rumstemperatur.

Gör under tiden fyllningen: Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke, låt stå framme en stund så smöret blir mjukt. Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp med vispar.

Ta upp degen på mjölad bänk. Knåda den lite och om den är alltför kladdig kan man knåda in lite vetemjöl i den. Kavla ut degen till ca 50x30 cm. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen på längden. Skär ca 1,5 cm breda bitar och lägg i bullformar. Låt jäsa ca 30 minuter i rumstemperatur. Glöm inte sätta på ugnen så den är varm när bullarna jäst klart. Grädda mitt i ugnen i 250°C cirka 7 minuter tills bullarna fått fin färg. Låt bullarna svalna helt eller åtminstone tills de är ljumna. Blanda florsocker och vatten till en jämn smet. Ta några droppar mer vatten om du vill ha en mer lättflytande konsistens. Ringla över bullarna. Låt stelna.


Saffranskrans med mandelmassa och kardemumma

ca 16 bitar

½ g saffran (1 påse) + 1 tsk strösocker
2 ½ dl mjölk, fingervarm
25 g jäst
1 nypa salt
½ dl strösocker
1 ägg
50 g smör, rumsvarmt
7–9 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g mandelmassa
50 g smör, kylskåpskallt
½–1 tsk stötta kardemummakärnor
ca ¾ dl strösocker

Garnering:
1 ägg
pärlsocker

Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockret. Blanda saffranet och mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min. Dela degen i 3 delar. Kavla ut dem till rundlar i samma storlek som formen, ca 24 cm i diameter.

Fyllning: Riv mandelmassa och smör grovt och strö över kardemummakärnorna.

Lägg en degrundel i bottnen på formen, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Strö ut hälften av smör- och mandelmassafyllningen. Strö över socker. Lägg på ytterligare en rundel och strö ut resten av fyllningen och socker. Lägg på den sista rundeln. Tryck ihop degkanterna nedåt i kanterna. Dela degen i ca 16 delar med en degskrapa eller en vass kniv. Tryck till degen i mitten. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.

Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 200 grader efter halva tiden. Låt den svalna i formen.


Hallonrutor med kardemummakrisp

150 g margarin el smör
3/4 dl mjölk
3 st ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
4 dl vetemjöl

Kardemummakrisp:
2 dl vetemjöl
½ dl socker
1 ½ tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
75 g margarin alternativt smör

Garnering:
4 dl hallon
2 tsk potatismjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienserna till krispet till en smulig massa och ställ det kallt en stund.

Smält smöret och dra kastrullen från värmen och tillsätt mjölken. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ner de torra ingredienserna och tillsätt smör- och mjölkblandningen. Rör smeten slät. Häll smeten i en smord och bröad eller bakplåtsklädd liten långpanna, ca 22 x 32 cm. Blanda hallonen med potatismjölet. Strö hallonen och krispsmulet över kakan.

Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 min. Kolla med sticka när den är klar då gräddningstiden kan variera beroende på ugn. Skär upp kakan i rutor när den har kallnat. Servera gärna med lite vaniljglass eller en klick vaniljsås.


Nyttigare chokladbollar

14 bollar

4 dl havregryn
50 g smör
2 msk kakao
1⁄2 dl strösocker
1⁄2-3/4 dl havredryck eller mjölk
1 krm salt
eventuellt 2 krm vaniljpulver

Mixa allt i en matberedare och gör till bollar. Förvara i lufttät burk i kyl eller frys. Om du vill kan du rulla bollarna i till exempel kokos eller rostade sesamfrön. Om du tar 100 gram smör och 1 deciliter strösocker, så blir de mer som vanliga chokladbollar.