Sallader

Ingers varma potatissallad

(10-12 pers)

3 kg potatis
3 dl hackad gul lök
2 purjolökar (7 dl finstrimlade)
3 dl varm buljong

Dressing:
1 dl vinäger (äppelcider gärna)
1 rågad tsk salt
½ tsk mald svartpeppar
2 msk söt svensk senap
2 dl olja
ca 1 dl kapris
2 rödlökar i tunna ringar
2 dl urkärnade svarta oliver
rikligt med gräslök

Koka potatis med salt, obs ej för länge (är sorten mjölig, koka med skalen på). Skär i cm-tjocka skivor eller inte för små bitar. Blanda i stor skål med lökhack och purjostrimlor. Slå över den varma buljongen och låt svalna lite. Blanda allt till såsen utom kapris, lökringar, oliver och gräslök. Slå det över den fortfarande ljumma potatisen. Sen fördelas lökringar, oliver, kapris över salladen. Låt dra några timmar. Strö över gräslök före serveringen.


Kycklingsallad med mango

1 grillad kyckling
1 röd paprika
½ purjo
2 avokados
½ tsk salt
rivet skal och pressad saft av halv citron
4 dl blandad sallad

Salsa:
1 mogen mango
2
½ dl kall sweet chili sås

Rensa kycklingen och skär den i bitar. Strimla paprika och purjo. Skär avokados i bitar och lägg i en skål. Rör i salt, skal och saft av citron. Lägg i kyckling och grönsaker. Skala mango och grovhacka - blanda den i den kalla såsen och servera såsen till salladen.


Grekisk bondsallad

4-5 tomater
1 grön paprika
1 silverlök eller gul lök
300 g färsk gurka
200 g fetaost
15-20 svarta oliver

Dressing:
1
½ msk vinäger
2 krm salt, 1 krm svartpeppar
4 msk olivolja
oregano

Klyfta tomater, strimla paprika, skiva lök och gurka. Lägg grönsakerna i vid skål eller portionstallrikar. Vispa vinäger med salt och peppar, tillsätt olja. Häll dressingen över grönsakerna. Dela fetaosten i bitar, fördela över grönsakerna. Lägg oliver över och strö över oregano. Bjud bröd till.


Grekisk sallad

1 rödlök
2 paprikor
4 tomater
½ gurka
4 dl grönsallad
16 svarta oliver
200 g fetaost
1 krm svartpeppar, 1 msk färsk oregano
1 msk vinäger, olivolja

Skiva och blanda alla grönsaker. Strö över oliver och ost i bitar. Krydda. Droppa över vinäger och lite olja.


Ost- och räksallad

300 g räkor
200 g ost (ex vis Herrgård)
1 bit färsk grön gurka
3 dl snabbris
10 gröna oliver

Dressing:
1 msk vinäger
salt, peppar
3 msk olja

Tina och rensa räkorna. Skär gurka och ost i stavar eller tärningar. Skär oliverna i bitar. Vispa samman dressingen. Blanda samman. Serveras riktigt kall med pain riche eller rostat bröd.


Tonfisksallad

1 gul lök
smör
2 dl risgryn
1 pkt gröna ärtor a 250 g
1 burk tonfisk a 250 g

Sås:
2 dl gräddfil
3 msk chilisås
½ dl dill
salt, peppar

Bryn hackad lök. Koka riset och låt det svalna. Blanda ris, avrunnen tonfisk, tinade ärtor och lök. Servera med såsen, bröd och smör.


Räksallad Arvika Mio

(2 port)

sallatsblad
1 mogen avocado
½ dl majonnäs
½ dl creme fraiche
hackad dill
1 burk räkor a 200 g
1-2 msk storkornskaviar

Garnering:
dill, citron

Skölj sallaten. Skiva avocadon i ½ cm tjocka skivor. Blanda majonnäs och creme fraiche. Rör i dill och avrunna hackade räkor. Lägg sallaten på en tallrik med avocadoskivorna snyggt runt om. Lägg på räkblandningen. Garnera med kaviar, dill och citron. Servera med rostat bröd.


Kycklingsallad

(4-5 port)

1 kall stekt kyckling
1 pkt djupfrysta ärtor, majs och paprika a 250 g
1-2 blekselleristjälkar
100 g isbergssallat
1 bit färsk grön gurka (ca 6 cm)

Sås:
2 dl gräddfil
3 msk krasse eller persilja
salt, vitpeppar
1 krm chilipeppar eller 2 msk tomatpuré

Skär köttet i bitar. Tina grönsakerna. Strimla sallat och selleri. Skär gurkan i stavar. Varva allt i en skål, Servera med sås, bröd och smör.


Ris- och majssallad med räkor

1 ½ dl ris
3 dl vatten
¾ tsk salt
2 tomater
2 msk olja
1 burk majskorn
½ krm chilipulver
2 krm salt, ½ krm peppar
2 msk vinäger
1 tsk koriander
600 g oskalade eller 200 g skalade räkor
1 salladshuvud

Sås:
1 dl majonnäs
1 äggula
1 krm chilipulver
1 tsk tomatpuré
1 krm salt
1 dl gräddfil
1 äggvita

Koka riset med salt och vatten, låt svalna. Skålla och skala tomater. Häll oljan i en kastrull, lägg i tomater, avrunnen majs, vinäger och kryddor. Sjud några minuter. Blanda väl. Rensa räkor. Blanda majonnäs, gula, chili, tomatpuré och salt. Rör ner gräddfil och till sist hårt vispad äggvita. Häll upp i en skål. Strimla sallat och lägg den som täcke på ett fat. Blanda ris och majsblandning och packa det i en form. Stjälp upp det på sallatsbädden. Lägg räkorna ovanpå. Garnera med krasse. Servera med sås och vitt bröd.