Övrigt

Åses müssli

5 dl havregryn
5 dl rågflingor
2 dl vetegroddar
1 dl brun farin
1 dl druvsocker
1 dl sojaprotein
1 dl russin
1 dl hackade nötkärnor

Rosta allt utom russin i 150 graders ugn. Rör om lite då och då. Häll i russinen efter rostningen.


Scones

5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
75 g smör
2 dl mjölk

Blanda ingredienserna. Kavla ut ca en cm tjockt. Sporra ut scones i lämplig storlek. Grädda 12-15 min i 250 grader. Servera med te, ost och marmelad.


Ugnsomelett Barcelona

4 tomater
1 stor grön paprika
200 g rökt skinka
100 g champinjoner
½ gul lök
margarin,
1 krm peppar, vitlök
2 tsk vetemjöl
2 ½ dl vispgrädde
4-5 ägg

Fräs skinka, lök och svamp (skuren i bitar) med vitlök ca 5 min. Lägg över fräset i smord eldfast form. Blanda mjöl och lite av grädden – rör ner ägg, resten av grädden samt peppar. Häll det över grönsakerna. Lägg folie över och grädda i 175 grader tills äggstanningen stelnat. (Ev kan folien vara av lite av tiden, så går det fortare.) Strö klippt persilja över och servera med bröd och vin.


Mors ugnsomelett

4 ägg
4 kkp mjölk
4 tsk mjöl
salt
smör
stuvning av exempelvis svamp

Blanda alla ingredienser och slå smeten i smord eldfast form. Grädda 30 min i 225 grader. Gör stuvningen under tiden och höll över den före serveringen.


Kinesiska pannkakor

(4 port)

Smet:
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
6 dl mjölk
½ tsk salt

Fyllning:
1 msk smör
300 g köttfärs
1 burk böngroddar
2 msk soja
1 msk senap
svartpeppar
riven ost

Vispa samman smeten och grädda tunna pannkakor. Bryn färsen. Tillsätt avrunna böngroddar. Smaksätt och låt puttra. Lägg lite fyllning på varje pannkaka. Vik ihop till ett paket och lägg i smord eldfast form. Strö över riven ost. Gratinera 10 min i 275 grader. Servera med soja och sallad.


Crepes

(4 port)

Smet:
3-4 ägg
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
1/3 tsk salt
smör

Stuvning:
4 msk smör
4 msk vetemjöl
1 burk hummersoppa
8 hg räkor
1-2 dl räkspad
2 dl vispgrädde
1-2 msk konjak eller vitt vin

riven ost

Vispa samman smeten och grädda pannkakor. Rensa räkorna och låt dem koka kort stund. Fräs smör och mjölk och späd med vätskan. Koka stuvningen några minuter. Smaka av med vin, salt och peppar och lägg i räkorna. Fördela stuvningen på pannkakorna. Rulla ihop dem och lägg dem på smort eldfast fat. Klicka på smör och riven ost. Gratinera 15-20 min i 250 grader.


Crepes a la Romaine

2 ½ dl vetemjöl
2 dl vatten
4 ägg
2 dl mjölk
50 g smält smör

Fyllning:
½ gul lök
1 ½ msk smör
3 ½ dl mellangrädde
2 hårdkokta ägg
200-250 g rökt lax
1 msk kapris
2 msk klippt gräslök

Gratinering:
2 msk smält smör
3 msk riven ost

Vispa samman mjöl och vatten. Tillsätt mjölk, ägg, smält smör. Grädda crepes på båda sidor. Färs hackad lök, strö över mjöl, späd med grädde och låt koka 6-8 min. Hacka ägg, strimla lax, hacka kapris, klipp gräslök fint och rör ner allt i stuvningen. Smaka av. Fördela stuvningen på crepsen och rulla ihop dem i smord eldfast form med skarven ner. Droppa över smält smör. Strö över ost. Gratinera 10-12 min i 225 grader. Servera med sallad och vitt vin.


Blinier

(ca 28 st)

25 g jäst
2 dl mjölk
2 äggulor
1 dl lättöl
1 tsk salt
2 dl vetemjöl
2 dl bovetemjöl
½ dl smält smör
2 äggvitor

Servering:
gräddfil, rökt lax, ansjovis, saltgurka, rödlök, rökt skinka

Rör ut jäst i lite ljummad mjölk. Vispa i resten av mjölken, gulor och lättöl. Tillsätt salt, mjöl och vispa smeten slät. Låt jäsa övertäckt en timme. Blanda i smält smör. Vänd ner hårt vispade vitor. Grädda i plättlagg, ca 3 msk smet i varje, d v s ganska tjocka plättar. Vänd blinierna när de jäst upp, stelnat på ytan och fått lite färg. Svag värme! Servera genast.


Sparris- och skinkbakelse

(4 port)

4 frysta smördegsplattor
200 g brieost
peppar, några kvistar basilika
16 färska sparrisar (eller burkstångsparris)
16 små skivor rökt skinka eller 8 skivor stora att dela

Kavla de tinade plattorna, skär försiktigt en 1/2 cm bred ram runt varje rektangel (eller vik upp kanten lite). Fördela tunt skivad brieost i rektanglarna, vrid över lite peppar och ev strimlade basilikablad. Gör vid den färska sparrisen (bryt av den träiga delen, förväll 3 min och kyl) eller ta burksparris - linda om skinkan, lägg 4 sparrisar på varje ostbakelse. Grädda cirka 12 min i 225 grader på plåt med bakplåtspapper. (Bäst resultat om plåten är het när bakelserna läggs på, lyft över dem försiktigt, gärna redan liggande på bakplåtspappret.) Servera som förrätt eller vickning med sallad.


Kreolska räkor

(4 port)

1 kilo stora färska räkor
2 msk finhackad gul lök
smör
vitlök
2-3 tsk curry
1 tsk paprika
3 dl vispgrädde
1 dl torrt vitt vin
några droppar citronsaft
1 paprika
2 bananer
2-3 skivor ananas
½ krm salt, ½ krm peppar, 1 knivsudd kajennpeppar

Fräs lök och vitlök några minuter. Dofta över curry och paprikapulver. Blanda med grädde och vin och låt såsen koka samman några minuter. Ansa och skär paprikan i tunna strimlor. Skiva banan och ananas. Fräs dem var för sig och lägg i såsen. Smaka av. Rensa räkor och lägg i dem i såsen strax före serveringen. Servera med kokt ris.


Räkavocado

2 avocado
200 g tärnad Sveciaost
1 burk räkor eller färska
citronsaft
citron, dill

Halvera avocadosarna försiktigt och gröp ur dem. Tärna avocadoköttet. Blanda med räkor och ost. Lägg tillbaka det i det urgröpta avocadoskalet och droppa över citron. Garnera med citron och dill. Servera kallt med bröd.


Tartar på gravad lax med röd paprikakräm

Tartar:
300 g gravad lax
½ hackad rödlök
4 msk dill
salt, peppar
1 msk fransk senap
50 g stenbitsrom

Creme:
1 stor röd paprika
4 msk vatten, salt, peppar
1 msk smör
4 msk creme fraiche
1 msk gräddfil
saft av citron

Garnering:
sallad, citron, dill

Hacka lax i små bitar, blanda med hackad rödlök, dill och senap. Smaksätt ev med salt och peppar. Forma röran till runda tartarer och lägg på tallrikar. Ställ kallt. Strimla paprika, koka den mjuk i vattnet med salt och lite smör. Häll av spadet och spara det. Mixa paprikan. Blanda moset med creme fraiche och gräddfil. Späd ev med kokspad. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar. Lägg en tesked rom på varje tartar. Bred ut paprikakrämen bredvid tartaren. Garnera.


Räkkrans

100 g oskalade räkor
2 dl långkornigt ris
2 dl gräddfil
½ tsk salt
1 tsk curry
1 dl finhackad dill
2 dl små gröna ärtor
citron

Grovhacka räkorna (spara några till garnering). Koka ris och låt kallna. Koka ärtor och låt kallna. Rör samman ris och gräddfil. Tillsätt räkor, salt, curry, dill och ärtor. Packa riset i en vattensköljd kransform, ställ kallt tills servering. Stjälp upp kransen på ett uppläggningsfat. Garnera med räkor och citron. Bjud bröd och sallad till.


Hemmets Journals Janssons frestelse

3 gula lökar
1
½ kg potatis
2 askar ansjovisfileer a 100 g
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 msk ströbröd
2 msk matfett

Fräs tunt skivad lök. Strimla potatisen tunt. Bottna smord eldfast form med potatis, lägg sen i lök och ansjovis. Lägg på resten av potatisen, droppa över lite ansjovisspad. Häll grädde och mjölk över. Strö över ströbröd och klicka på matfett. Grädda mitt i ugnen 200 grader ca 50-60 min.


Julens godaste Janssons frestelse

(4 port)

500 g potatisar (5-6 st)
2 gula lökar
1 burk ansjovis a 125 g
3 dl vispgrädde
1-2 msk smör
ströbröd

Hacka och stek löken, men försiktigt så att den inte tar färg. Strimla potatisen i lillfingertjocka bitar, skölj inte potatisstavarna. Ställ potatisen i ugnen 20-25 minuter. Dela ansjovisen i 2-3 delar, spara spadet. Varva potatis, lök och ansjovis - lägg potatis som sista lagret. Häll över ansjovisspad, lite vitpeppar och rikligt med grädde. Toppa med ströbröd och smörklickar. Gratinera i mitten av ugnen i 150-175 grader. Prova med en sticka efter 60 minuter.


Potatisgratäng med pizzatäcke

10 medelstora potatis
1 gul lök
1 tsk salt, peppar
2-3 dl lagrad ost
2 dl mjölk
1 msk smör
3-4 tomater
1 burk ansjovisfiléer a 125 g
1 tsk oregano

Skala potatisen och skiva dem tunt. Skala och hacka lök. Varva potatis, lök, salt, peppar och hälften av osten i smord eldfast form. Häll mjölk över och klicka över smör. Grädda 35 min i 225 grader. Skiva tomaterna och lägg på, lägg över ansjovis och oregano. Strö över riven ost. Grädda 10-15 min i 250 grader. Servera med en sallad.


Potatisgratäng

3 dl riven ost
8 stora råa potatisar
1 medelstor morot
75 g rotselleri
2 gula lökar
1 stor purjolök
3 dl mjölk
1 buljongtärning
1/5 tsk riven muskot och/eller italiensk salladskrydda
2 tsk smulad oregano eller basilika

Skaka och skiva lök, morot, selleri, potatisar och strimla purjon. Koka allt i tjockbottnad gryta med mjölk och buljongtärning. Lyft bort från värmen och rör ner 2 dl riven ost. Lägg ut i smord eldfast form. Salta och peppra lätt och smaksätt. Toppa med resten av osten. Gratinera 30-40 min i 200 grader.


Fransk potatisgratäng

2 kg potatis
4 medelstora gula lökar
2 tsk salt, peppar

Ostsås:
4 msk smör
4 msk vetemjöl
5-6 dl mjölk
2-3 dl riven ost

Skala och skiva potatisen tunt. Bryn lök. Gör en ostsås. Varva potatis och lök i smord form, ca 22 x 30 cm, Strö salt och peppar mellan varven. Häll på hälften av såsen. Täck med ugnsfolie och grädda 20 min i 200 grader. Häll över resten av såsen (rör runt så att den rinner ner mellan skivorna). Grädda tills potatisen är mjuk, ca 60-80 min.


Ägg- och ansjovislåda

(4 port)

4 hårdkokta ägg
1 burk ansjovisfiléer a 125 g
2 msk dill eller gräslök
1
½ -2 dl vispgrädde
3 msk riven ost

Skala och skiva äggen. Lägg dem i smord eldfast form. Låt ansjovisen rinna av och lägg den ovanpå. Strö över dillen. Häll på grädde och riven ost. Gratinera 10 min i 225 grader. Servera med sallad.


Ägg- och räklåda Sköna fredan

(4 port)

4 hårdkokta ägg
100 g skalade räkor
1 msk smör
1 tsk curry
salt, peppar
finklippt dill
1-1 ½ dl vispgrädde
riven ost

Skala och skiva äggen. Lägg dem i smord, eldfast form. Fördela räkor över äggen. Häll över lite curry, krydda med salt och peppar. Häll över dill och sen grädde och riven ost. Gratinera 10 min i 250 grader tills rätten fått fin färg. Servera med bröd, smör och sallad.


Lises succélåda

3 dl risgryn
2 burkar räkor eller krabba
2 burkar sparris
2 burkar svamp
1-2 dl riven ost
2 dl majonnäs
2 dl vispgrädde
2 ägg
1 tsk salt
paprikapulver, ev curry

Koka risgryn och lägg i paprikapulver. Lägg riset i smort, eldfast fat. Lägg i räkor, sparris och fräst svamp. Vispa grädden och rör i majonnäs och äggulor. Vispa vitor till skum och vänd ner i såsen. Bred massan över. Strö på ost och häll över lite spad från konserverna. Grädda 10 min i 250 grader.


Ostfonduelåda med skinka

(4 port)

8 skivor rostat vitt bröd
8 tjocka skivor ost, t ex Emmentaler
2-3 msk vitt vin
6-8 skivor kokt skinka i tärningar
2 ägg
5 dl mjölk
salt, peppar
muskot

Rosta brödet. Varva bröd och ostskivor som taktegel i smord eldfast form. Stänk över lite vitt vin. Vispa samman ägg, mjölk och kryddor. Blanda i skinkan och häll blandningen över. Grädda 20 min i 225 grader. Servera med sallad.


Mexikanska räkfyllda tacos

4 msk finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk olja
1 ½ dl långkornigt ris
4 dl vatten
½ tsk salt
500 g oskalade räkor
1 msk chili kryddmix
2 msk mango chutney
½ grön paprika i strimlor
½ gul paprika i strimlor
2 dl riven ost

Servering:
8 tacoskal
gräddfil
sallad
tomater

Fräs lök och vitlök. Lägg i ris och rör om. Späd med vatten, salta och sjud under lock ca 20 min. Skala räkor. Rör ner kryddmix, chutney och paprika i riset och värm någon minut. Blanda ner räkor och ost och fördela blandningen i de varma tacoskalen.


Tacos med ägg

12 tacoskal
12 hårdkokta hackade ägg
2 hackade tomater
creme fraiche
2 msk tacoskryddor
1 burk tonfisk
1 liten hackad lök
10 hackade gröna oliver

Till servering:
tacosås
grönsallad

Blanda alla ingredienserna. Värm tacoskalen. Servera så alla kan ta för sig.


Ansjovisrulle

50 g smör
4 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl vetemjöl
3 äggulor
2 msk ansjovisspad
3 äggvitor
½ tsk bakpulver

Fyllning:
2 stora gula lökar
1 stor purjolök
1 msk olja
1 burk ansjovisfilé a 125 g
2 dl riven ost, ex vis Prästost eller Grevé
1 dl hackad persilja
1 dl riven ost

Smält matfett, tillsätt mjölk, grädde och mjöl, låt koka någon minut. Tillsätt en äggula i taget + ansjovisspad. Låt smeten svalna. Vispa vitor till skum, tillsätt bakpulver och fortsätt vispa en liten stund. Vänd ner detta i smeten. Bred ut smeten över smort bakplåtspapper i långpanna. Grädda långt ner i ugnen 20 min i 225 grader. Fräs lök och purjo, tillsätt grovhackad ansjovis och resten av spadet. Vänd den gräddade bottnen upp och ner på ett smort bakplåtspapper. Fördela fyllningen över. Strö över riven ost och persilja. Rulla ihop från långsidan. Strö över riven ost. Gratinera i 250 grader i 8-10 min. Servera med grönt.


Tunnbrödsgömmor

1 dl okokt eller 3 dl kokt ris
2 dl keso
½ dl majonnäs
½ dl ättiksgurka
1 tsk fransk senap
1 krm salt, ½ krm peppar
4 dl strimlad isbergssallad
300 g rökt skinka eller salt kött
2 msk stekt torkad lök
1 finstrimlad paprika
4 mjuka tunnbröd

Tillbehör:
tomatklyftor, gurkstavar, morotsstavar

Koka ris och kyl ner. Blanda keso, ris, majonnäs, hackad ättiksgurka, senap, salt och kryddor. Strimla sallad och kött. Fördela kött, isbergssallad, lök och paprika på bröden. Lägg på en sträng av rissalladen på varje. Rulla ihop.


Kaviarfylld avocado

2 avocado
1 msk pressad citron
200 g skalade räkor
1-1
½ dl creme fraiche
1 burk röd kaviar
½ dl finhackad purjo
1 krm salt, 1 krm svartpeppar
citronskivor, dill

Dela avocadon, gröp ur den och skär i småbitar. Droppa över citron. Hacka räkor (spara till garnering) och blanda med creme fraiche, purjo, salt, peppar och kaviar (spara till garnering). Lägg detta i skalen. Garnera.


Fyllda tomater

8 stora tomater
2 gula lökar
100 g svamp
2 dl kokt ris
salt, peppar
grädde
riven ost

Hacka samman svamp och lök och fräs. Rör i kokt ris och lite grädde. Skär lock på tomaterna och urholka dem. Fyll dem med svampröran. Gratinera i en eldfast form med riven ost i 200 grader tills osten smält. Servera med majs och bönor.


Italienska sommarburgare

500 g oxfärs
100 g italiensk salami
1 vitlöksklyfta
1 tsk oregano, 1 tsk basilika
2 soltorkade tomater i olja
1 tsk salt, 1 krm peppar

Tillbehör:
4 hamburgerbröd
150 g färskost, t ex Philadelphiaost
6-8 soltorkade tomater i olja
2 msk hackad basilika
salt, peppar, lök, sallad, tomatskivor

Blanda färs med tärnad salami, pressad vitlök, hackade tomater och kryddor. Gör 4 biffar, grilla dem på varje sida 4-5 min. Rör ner hackade soltorkade tomater och hackad basilika i färskosten, smaka av med salt och peppar. Lägg sallad i varje hamburgerbröd, lägg över biffen och en rejäl klick av ostmassan. Toppa med lökskivor och tomatskivor.