Köttfärs

Spaghetti med svensk köttfärssås

200 g köttfärs
1 gul lök
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
3-4 msk ketchup
salt, vitpeppar
paprikapulver

Bryn köttfärs och hackad lök. Rör om så att det grynar sig. Dofta över vetemjöl och späd med vatten. Smaksätt med ketchup, salt, peppar och ev paprikapulver. Servera med spaghetti.


Spaghetti Bolognese

(8 port)

4 gula lökar
1 stor morot
800 g köttfärs
100 g rökt skinka
2 burkar krossade tomater a 400 g
smör
salt, peppar
vitlök
basilika och/eller oregano
rödvin
vatten

Fräs köttfärs och hackad lök. Tillsätt riven morot och skinka och låt fräsa. Tillsätt tomater. Krydda. Koka minst 30 min. Servera med spaghetti och riven ost.


Lasagne al forno

(4 port)

12 st lasagneplattor

Ostsås:     
50 g smör
1 dl mjöl
1 liter mjölk
1 dl riven ost
salt, peppar, muskot

Köttfärssås:   
200 g köttfärs
1 lök
1 burk krossade tomater
vatten
oregano, basilika
salt, peppar

Bryn lök och köttfärs. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen och smaksätt. Låt puttra 10-15 min. Smält smör, rör i mjöl och späd med mjölk. Låt koka 5 min (såsen ska vara tunnflytande). Tillsätt ost, avsmaka. Smörj en eldfast form. Börja med ett lager ostsås. Täck formen med plattor (får ej överlappa varandra). Varva plattor, ostsås och köttfärssås. Avsluta med ostsås. Grädda under folie 20 min i 225 grader. Tag bort folien. Strö över riven ost. Grädda ytterligare 20 min.


Cannelloni du Nord

18 lasagneplattor eller cannellonirör
600 g köttfärs
1 ½ gul lök
morot
1-1 ½ krm svartpeppar, 1 ½ tsk salt
½ burk tomater
3 ½ msk tomatpuré
vitlök
basilika
3 dl riven ost

Tomatsås: 
2 gula lökar
8-10 färska champinjoner
2 morötter
1 liten knippa persilja
vitlök
salt, peppar
rödvin
1 köttbuljongtärning
1 msk tomatpuré
1 krm kajennpeppar

Fräs hackad lök, tillsätt färs och riven morot. Tillsätt sen tomater, puré, vitlök, salt, peppar, basilika. Låt puttra 10 min. Tillsätt ost och smaka av. Koka upp vatten. Låt lasagneplattorna få ett hastigt uppkok, forma dem till rör. Fyll rören med färsen. Lägg dem på smord, eldfast form. Fräs lök, svamp och morötter i stavar till såsen. Tillsätt klippt persilja, vitlök, buljongtärning, vin, krossade tomater och puré. Låt puttra 15 min. Smaka av. Häll såsen över rören och gratinera 20-30 min i 200 grader.


Hjortnäslåda

(4 port)

200 g spaghetti
2-2 ½ liter vatten
2-3 msk salt
smör
1-2 burkar krabba (eller musslor)
riven ost

Svampstuvning:  
2 burkar svamp a 200 g
2 msk smör
3-4 dl grädde + svampspad
salt

Koka spaghettin, rör i smör. Bred ut massan på ett smort eldfast fat. Stek svampen. Strö över mjöl och späd med vätskan. Låt koka lite, smaksätt. Häll stuvningen över spaghettin. Strö över skaldjur. Strö över ost och smör. Gratinera tills rätten är brungul i 250 grader. Servera genast med en grönsallad.


Italiensk spaghettigratäng

(4 port)

1-2 gula lökar
3 hg köttfärs
1 burk tomater
salt, peppar
basilika
ev vitlök
200 g spaghetti eller 6-8 nystan bandspaghetti

Ostsås:     
1 ½ msk smör
2 msk mjöl
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 äggula
2 dl riven ost
salt, peppar

Bryn hackad lök och färs. Tillsätt tomaterna. Krydda. Koka 20 min. Koka spaghettin. Fräs smör och mjöl i en kastrull. Späd med mjölk och grädde till en tjock sås. Låt koka några minuter. Rör ner äggulan och sen ost. Smaksätt. Varva spaghetti, köttfärssås och ostsås i en smord eldfast form. Låt översta lagret vara ostsås. Strö över riven ost. Gratinera 10 min i 250 grader. Servera med sallad.


Köttfärsgryta med svamp och pasta

(4 port)

400 g köttfärs
1 msk smör
1 stor burk skivade champinjoner i vatten
1 msk svampsoja
1 burk redd champinjonsoppa
½ soppburk mjölk
2 paprikor
1 ½ tsk worchestershiresås
200-250 g pasta

Fräs färsen. Tillsätt soja, svamp och spad. Tillsätt sen soppa, mjölk och hackad paprika. Krydda (var försiktig med saltet). Koka under lock ca 10 min. Koka pastan separat under tiden och blanda den till sist i grytan före servering.


Köttfärsgryta

2-3 purjolökar
1 påse morötter
salt, peppar
smör
250-500 g köttfärs
½ knippa hackad persilja
2 ½ dl buljong
1-2 kryddmått epiche riche eller fyra kryddor

Skiva purjo och morötter. Fräs dem och låt dem koka nästan mjuka under lock i eget spad eller lite av buljongen. Häll i resten av buljongen. Koka upp och klicka i köttfärs. Rör om, krydda och koka några minuter. Toppa med hackad persilja. (Ev kan potatis tillsättas med morötterna.)


Chili con carne

(6-8 port)

800-1000 g köttfärs
6-8 lökar
2 burkar bönor i tomatsås
1-2 burkar krossade tomater
2 paprikor
salt, peppar
smör
buljongtärning
vitlök
oregano
kajennpeppar
chilipulver

Bryn lök och köttfärs. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt grytan puttra ihop. Smaka av. Servera med pain riche och sallad.


Köttfärsfat med tomat

400 g köttfärs
4 tomater eller 3 msk tomatpuré
1/3 krm vitpeppar, 1 ½ tsk salt
½ dl skorpmjöl
3-4 dl mjölk
riven ost

Låt skorpmjölet svälla i mjölken. Arbeta färsen med salt och peppar. Blanda skorpmjöl och färs. Lägg färsblandningen i smort eldfast fat. Täck med tomater eller tomatpuré och riven ost. Gratinera 30-40 min i 175 grader.


Fåraherdepaj

1 gul lök
500 g köttfärs
2-3 msk vetemjöl
vatten
1 buljongtärning
1 msk tomatpuré
soja
1 ägg
potatismos

Bryn hackad lök och färs. Strö över mjöl och rör om. Tillsätt vatten. Tillsätt buljongtärning, tomatpuré och kryddor. Låt sjuda under lock en stund. Lägg färsen i en smord eldfast form. Blanda moset med ägg och bred över stuvningen. Gör ränder i moset med en gaffel. Gratinera 15-20 min i 250 grader.


Bobotie

(5 port)

600-700 g köttfärs
2 skivor dagsgammalt bröd
2 burkar majs a 340 g
2 gula lökar
1 tsk curry
2 msk vinäger
2 tsk salt, vitpeppar
1 ½ tsk paprikapulver

Äggstanning:  
2-3 ägg
2 dl kaffegrädde

Blanda färs med rivet bröd och stekt lök. Stek samman curry och vinäger och blanda i. Blanda i majs och kryddor. Lägg smeten i en smord eldfast form. Vispa samman äggstanningen och häll över. Stick med en kniv så stanningen kommer ner på botten. Grädda 1 timme i 200 grader. Servera med grönsallad och ev potatis.


Moussaka

3 auberginer (3/4 kg)
2 msk olja

Köttfärssås:  
400 g köttfärs
1 gul lök
1 burk tomater
vitlök
1 ½ tsk salt, vitpeppar
1 tsk basilika

Ostsås:         
1 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 ½ dl riven ost
salt, paprikapulver

Skala auberginerna och skär dem i centimetertjocka skivor. Fräs dem hastigt i olja på båda sidor. Salta lite. Hacka och fräs lök och köttfärs. Tillsätt tomater och kryddor. Låt koka ihop. Smält smör i en kastrull. Strö i mjöl och rör om. Späd med mjölk. Låt koka 3-4 min. Rör ner ost. Smaka av. Varva i ett smort eldfast fat två lager med auberginer, köttfärssås och ostsås. Avsluta med ostsås och strö över riven ost. Gratinera ca 20 min i 250 grader. Servera grönsallad till.


Bombaycurry

400 g nötfärs
3 msk olja
1 ½ tsk curry
1 burk tomatsoppa a 300 g

Tilllbehör: 
3 dl ris
4 bananer
½ gurka
kokosflingor
russin
mango chutney

Koka riset. Bryn färsen i olja. Häll över tomatsoppan och späd ev med vatten. Låt puttra 10 min. Krydda. Servera med ris och tillbehör.


Mors biffar med lök

500 g köttfärs
1 ½ -2 tsk salt, vitpeppar
½ tsk socker
1 skivad brynt lök
1 ägg
3 msk skorpmjöl
2-3 kkp vatten

Blanda ingredienserna. Forma smeten med hjälp av en gaffel till runda biffar. Stek dem ca 30 min på ett stekjärn. Servera med brynt lök, potatis och brunsås.


Köttfärsgratäng med smak av curry

500 g köttfärs
2 msk ströbröd
1 dl vatten
1 ägg
½ råriven gul lök
1 tsk salt, 1 krm vitpeppar
½ tsk malen ingefära
½ tsk sellerisalt
1 krm kryddpeppar

Gratängsås:   
2 gula lökar
½ dl russin
1 tsk curry
1 msk smör
2 dl creme fraiche + ev lite mjölk
2 dl riven ost

Låt ströbrödet svälla i vattnet. Tillsätt ägg, lök, kryddor och färs. Arbeta samman till köttbullar eller mindre biffar. Bryn dem och lägg i smord eldfast form. Skiva och skala lökarna till gratängsåsen tunt. Fräs dem med russin och curry. Rör i creme fraiche, späd ev med mjölk. Täck biffarna med curryröran. Strö över ost. Gratinera 20 min i 220 grader. Servera med spaghetti.


Biff med svamp

400 g köttfärs
¾ tsk salt, ½ krm vitpeppar
1 grovriven lök
1 ägg
1 dl vatten
2-3 msk chilisås
1 dl klippt persilja
2 msk smör

Stuvning:  
200 g svamp
1 msk smör
2 dl grädde eller creme fraiche
salt, peppar
muskot

Arbeta samman köttfärs, kryddor, lök, ägg, vatten, chilisås. Lägg hälften av färsen i en stekpanna, platta ut till en kaka som täcker botten. Bred på en blandning av persilja och smör. Lägg på resten av köttfärsen. Stek på svag värme 10-15 min (vänd på kakan efter halva tiden). Fräs svamp tills vätskan försvunnit, tillsätt smör och fräs ytterligare en stund. Späd med grädde. Smaka av med salt, peppar och riven muskot. Lägg svampen runt den färdiga biffen. Servera med sallad och bröd.


Svampgratinerad köttfärs

(4-5 pers)

500 g köttfärs
1 dl ströbröd
2 dl mjölk
salt
1 ägg
10 finstötta enbär
rosmarin
½ dl riven ost

Svampstuvning:  
200 g svamp
2-3 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl svampspad + mjölk
1 dl grädde
2-3 krm salt

Blanda ströbröd, mjölk, salt och enbär, låt det svälla 10 min. Arbeta in färs och ägg. Smörj en avlång form, ströa med rosmarin. Lägg i färsen och stek 50 min i 175 grader. Gör svampstuvning: fräs svamp, strö över mjöl, späd med vätska. Smaka av och sjud minst 10 min. Stjälp upp färsen på eldfast fat. Häll stuvningen över. Strö över ost. Gratinera ca 10 min i 250 grader. Servera med råstekt potatis och sallad.


Örtfylld köttfärsfröjd

500 g köttfärs
3/4 dl ströbröd
2 dl vichyvatten
1 ägg
1 tsk salt, 1 krm peppar
2 msk chilisås
75 g cantadouost med paprika och chili
1 knippa gräslök
½ dl klippt persilja
1 förpackning bacon 140 g

Låt ströbrödet svälla i vichyvatten 10 min. Tillsätt ägg, salt, peppar, chilisås och färs. Arbeta samman och forma till knubbig limpa, gör en fördjupning mitt i färsen. Klipp persilja och gräslök fint, blanda med osten och lägg blandningen i fördjupningen. För över färs så limpan blir hel igen. Linda om baconskivorna. Stek i eldfast, smord form 50-60 min i 175 grader (mitt i ugnen). Bjud gärna hasselbackspotatis och gröna ärtor till.


Grekisk färsgratäng med tomater

2 ½ dl ris
5 dl buljong
1 röd paprika
1 gul lök
500 g blandfärs
1 tsk salt, 1 krm peppar
1 dl buljong
1 dl matlagningsyoghurt
3 tomater
1 tsk mejram
2-3 msk riven parmesanost

Koka ris i buljong på svag värme 18-20 min. Fräs hackad lök och paprika glansig. Tillsätt färsen och bryn. Tillsätt salt, peppar, buljong och yoghurt, låt puttra samman någon minut. Smaka av. Bred ut riset i smord, eldfast form, fördela färsen över. Lägg skivade tomater över, strö över mejram och riven ost. Grädda mitt i ugnen i 225 grader 15-20 min. Bjud sallad till.


Fylld färssnitzel

500 g köttfärs
3/4 dl havregryn
1 msk potatismjöl
1 ½ dl vatten eller mjölk
1 ägg
1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, smör
4 skivor rökt skinka
4 skivor ost
ströbröd

Låt havregrynen svälla i vätskan 10 min. Tillsätt färs, mjöl, ägg, salt, peppar och arbeta ihop degen. Forma till 8 tunna biffar. Lägg ihop biffarna två och två med skinka och ost emellan. Vänd snitzlarna i ströbröd och stek på medelstark värme 4-5 min på varje sida. Servera med klyftpotatis, sockerärtor och skivade tomater.


Dolma

1 skiva kantskuret bröd
1 ½ dl mjölk
1 gul lök
500 g lammfärs
1 msk hackad persilja
1 ½ tsk salt
½ pkt saffran
1 krm ingefära
1 krm muskot
1 msk potatismjöl
1 ägg

Cous-cous:   
5 dl hönsbuljong
2 msk smör
2 msk olivolja
1 tsk salt  
5 dl couscous

Grönsaksfräs: 
2 tomater
1 purjo
1 squash
2 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 burk kikärtor, 400 g
1 tsk timjan
1 tsk stött kummin
salt, peppar

Häll mjölk över brödet, låt det dra i 10 min. Rör färs, lök och bröd samman, tillsätt övriga ingredienser och gör stora köttbullar. Bryn köttbullarna i stekpanna, efterstek i ugn ca 10 min i 175 grader. Koka buljong med smör, olja och salt. Tag kastrull från värmen, låt couscous dra i 5 min. Fräs hackade grönsaker snabbt i olja. Tillsätt vitlök, kikärtor och kryddor. Blanda fräset med couscousen.


Kalles köttfärsrisotto med trattisar

1 gul lök
2 nävar torkade blötlagda trattkantareller
2 msk olivolja
2 dl rundkornigt ris, gärna avioriris
ca 7 dl god buljong
250 g mager köttfärs
3 vitlöksklyftor (eller vitlökspulver)
2 gula paprikor
2 dl gröna ärtor
salt, peppar
parmesanost

Fräs hackad lök och grovt hackad svamp i hälften av oljan. Låt riset fräsa med en stund. Späd med buljong lite i taget och låt koka in. Rör ofta. Riset är klart när det är mjukt och krämigt. Fräs färs i resten av oljan. Låt hackad vitlök fräsa med en stund. Tillsätt gul strimlad paprika och gröna ärtor. Låt sakta fräsa tills paprikan mjuknat. Krydda. Blanda allt. Strö över parmesanost.


Svensk köttfärsgryta med sting

500 g blandfärs
1 dl ströbröd
1 msk potatismjöl
1 ½ - 3 dl mjölk eller vatten
1 ägg
1 ½ tsk salt, 1 ½ krm vitpeppar
1 tsk smulad oregano
ev 1 msk råriven lök
4-5 skivor bacon
8-10 medelstora potatisar
4 gula lökar
4 morötter
3 dl buljong
2 msk smält matfett + 1 ½ msk soja
klippt persilja

Blanda ströbröd, potatismjöl och vätska. Låt svälla i 10 min. Rör ner ägg, kryddor och lök. Forma till en limpa på ett eldfast fat. Svep om baconskivorna. Skala potatis, lök och morötter och skär i klyftor/stavar. Förväll lök och morötter i buljongen i 4 min. Häll av buljongen men spara den. Lägg potatis, lök, morötter runt färsen och pensla med fett och soja. Sätt fatet mitt i ugnen i 250 grader, minska värmen genast till 175 och stek i 60 min. Ös lite med buljongen efter halva tiden. Strö över persilja före servering.

Köttfärsomelett i ugn

Fyllning:
400 gram köttfärs
salt och peppar
2 st vitlöksklyftor
1 st gul lök
3 msk  vatten
1 ½ msk tomatpuré
timjan

Botten:
4 st  ägg
1 dl  grädde
2 msk  smör
oregano

Täcke:
2 dl riven ost
1 dl grädde
½ dl crème fraiche
10 st cocktailtomater

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lök och vitlök och bryn i stekpanna. Tillsätt köttfärsen och bryn tills den är genomstekt. Salta och peppra. Häll i vattnet, tomatpurén och hackad färsk timjan och låt puttra tills vätskan kokat bort. Vispa äggen med grädde och oregano och häll i en smörad gratängform. Grädda i ugnen i cirka 5 min. Ta ut och lägg på fyllningen. Höj värmen till 225. Fördela köttfärsen i pajformen. Blanda grädde, crème fraiche och ost i en separat bunke och häll smeten över köttfärsen. Fördela skivade coctailtomater över pajen. Grädda ca 10 minuter eller tills osten smält och den fått lite färg.

DN:s köttbullar i gräddsås med stekt potatis på fars vis

400 g blandfärs
3/4 dl ströbröd
1 ½ dl mjölk, 3 procent
2 msk konc kalvfond
1 ägg
1–2 msk råriven schalottenlök
3/4 tsk salt
1 tsk strösocker
1 krm nymald vitpeppar
1+2 msk majsolja

Potatis:
800 g kokt, fast potatis
2 msk smör+1 msk rapsolja
1 tsk salt, 1 tsk strösocker, 1 krm nymald vitpeppar

Sås:
2 msk smör
2 msk Idealmjöl
2 dl vatten från potatiskoket
1 ½ msk konc kalvfond
2 dl vispgrädde
1 tsk kinesisk svampsoja
1 krm nymald vitpeppar

Koka potatisen dagen före och spara kokvattnet. Blanda ströbröd med mjölk, kalvfond, ägg, lök, salt, socker och peppar. Låt allt svälla 10 minuter. Rör ner färsen i ströbrödsblandningen och blanda allt till en smidig smet. Smörj en ugnsplåt med majsolja, forma köttbullar och förstek köttbullarna på plåten mitt i ugnen 15 minuter i 175 grader. Sås: Smält smör, blanda det med mjölet. Tillsätt potatisvatten och kalvfond. Vispa tills vätskan tjocknat. Tillsätt vispgrädde. Blanda i soja och smaka av med salt och peppar. Låt allt koka ihop under lock minst 10 minuter (såsen ska vara gräddig, men späd med vatten om den blir för tung). Potatis: Skär potatisen i mindre bitar. Smält smöret med rapsoljan i en stekpanna. Lägg i potatisen och smaksätt med salt, socker och vitpeppar. Stek på medelhög värme. Håll varmt medan du ger köttbullarna en vacker yta i stekpannan. Servera med kokta grönsaker.


Klassisk köttfärslimpa

500 gr blandfärs
½ dl ströbröd
2 dl grädde
3 msk hackad lök
1 ägg
salt,  grovmalen svartpeppar
17 st katrinplommon
1 dl vatten
2 msk margarin

Häll grädden över ströbrödet och rör ut. Blanda i färs och lök. Slå i ägget och rör om till en jämn smet. Krydda. Lägg aluminiumfolie i en långpanna och smörj med lite margarin. Koka upp katrinplommon i en kastrull med 1 dl vatten. Spara vattnet. Lägg färssmeten i långpannan och forma till en limpa. Gör en fåra längs med hela limpan. Fördela de silade katrinplommonen där. För ihop fåran igen så att plommonen inte syns. Smält margarin och pensla på limpan. Häll katrinplommonvattnet i långpannan. Stek i ugnen cirka 50 minuter. Ös köttfärsen med skyn flera gånger under stekningen. Servera med kokt potatis samt sås gjord på sky, ev potatisspad samt redd med idealmjöl.

 

Köttbullar i ugn

1 kg blandfärs
1,5 dl ströbröd
ca 2 tsk salt
ca 4 krm peppar
1 msk honung
3 dl mjölk
2 ägg
ev ½ gul lök

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ströbröd med kryddor och häll över mjölken. Låt blandningen svälla i 5 minuter. Tillsätt köttfärs, honung och ägg, ev hackad lök. Blanda ihop till en jämn smet. Rulla bollar av färsblandningen och lägg dem på en smord, alternativt bakplåtspapperklädd, plåt. Grädda köttbullarna ca 25 minuter tills de fått fin färg.


Lejonhuvuden

500 g fläskfärs
1 purjolök
2 msk kinesisk soja
1 msk potatismjöl
½ dl vatten
½ kapsel vegetarisk konc fond eller 1 msk flytade
1 tsk salt
1 tsk riven ingefära
2 krm nymald svartpeppar
2 msk rapsolja

Till kålen:
2 dl vatten
½ kapsel vegetarisk konc fond eller 1 msk flytande
1 msk riven ingefära
2 msk kinesisk soja
2 msk torr sherry
450 g pak soi eller spetskål

Blanda finskuren purjo, färs, soja, potatismjöl, vatten, fond, salt, ingefära och peppar och forma 12 stora köttbullar. Stek bullarna runt om i olja i cirka 5 minuter. Tillsätt vatten, fond, ingefära, olja och sherry. Låt småkoka under lock cirka 20 minuter. Ansa och strimla pak soi (kan ersättas av annat) och tillsätt när cirka 3 minuter återstår av koktiden. Servera med kokt ris.


Nötfärsbiffar i dillsås

600 g nötfärs
1 dl vatten
1 ½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk smör

Dillsås:
½ kruka dill
1 dl turkisk yoghurt
2 ½ dl matlagningsgrädde
½ grönsaksbuljongtärning
1 msk strösocker
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1 msk vitvinsvinäger

Blanda ingredienserna till färsen, forma till små runda biffar. Blanda hackad dill, yoghurt, grädde och buljongtärning i en kastrull. Värm och krydda med socker, salt och peppar. Mixa såsen medan du häller i vinägern. Stek biffarna i smör 8-10 min. Häll såsen över.


Färsbiffar med citron

500 g köttfärs
1 gul lök
2 morötter
½ +2 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt, 1 krm svartpeppar
2 msk pressad citron
2 tsk honung
1 tsk soja
½ citron, rivet skal
½ dl hackad gräslök

Blanda färsen med hackad lök, riven morot, ½ dl grädde, salt och peppar till en jämn smet. Forma färsen till biffar och stek i smör 3-4 minuter på varje sida.

Sås: (gör gärna dubbel sats) Häll resten av grädden i pannan och krydda med citronsaft, honung och soja. Låt puttra 2-3 minuter. Strö citronskal och gräslök över biffarna och servera med kokt potatis och grönsaker.


Köttfärssås med ajvar relish

1 stor gul lök
1 msk rapsolja
500 gram nötfärs
3 dl vatten
2 st tärningar mörk oxbuljong
400 gram tomater, passerade
1 ½ dl ajvar relish
1 stor morot, riven
1 tsk salt

Skala och hacka löken. Fräs den 2-3 minuter i olja under omrörning. Tillsätt färsen och rör tills den blandat sig med löken. Tillsätt vattnet, smulade buljongtärningar, tomater, ajvar relish, morot och salt. Rör om och låt såsen sjuda utan lock 30 minuter. Rör om då och då.


Krämig pasta- och köttfärsgratäng

Köttfärsröra:
500 g köttfärs
1 burk tomatsoppa
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk salt
1 tsk socker
svartpeppar

Ostkräm:
1 pkt philadelphia (225 g )
4 dl créme fraiche
1 dl grädde
1 strimlad purjolök
salt
svartpeppar

ca 300 g pasta

Bryn köttfärs och vitlök. Tillsätt tomatsoppa, salt, socker och peppar. Låt det puttra i 10 minuter. Koka pastan. Blanda alla ingredienserna till ostkrämen i en bunke. Placera pastan i en ugnsform. Häll över ostmassan och täck slutligen med köttfärsröran. Grädda i 200 grader i 20-25 minuter.


Smakrik köttfärsgryta

500 gram köttfärs
1 stor finhackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
10 mellanstora skivade färska champinjoner
3 msk sötstark senap
2 msk kalvfond
2 tsk soja
4 dl crème fraiche
1 dl mellanmjölk
1 ½ tsk timjan
2 msk kapris

Fräs köttfärs, lök, vitlök och champinjoner i smör tills det blir lätt brynt. Tillsätt crème fraiche, mjölk, kalvfond, soja, senap och timjan. Låt puttra 10 minuter. Späd med ytterligare mjölk om det verkar torrt. Blanda ner kapris och sjud ytterligare 5-7 minuter. Servera med pasta, ris eller potatismos samt broccoli.


Köttfärsgratäng med mozzarella och färsk oregano

150 g champinjoner
800 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
3 msk oxfond
2 tsk kanel
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
salt, peppar
1 kruka färsk oregano, bladen
10 körsbärstomater
2 dl creme fraiche
2 dl riven mozzarella
kokosolja utan smak eller smör att steka i

Sätt ugnen på 200 gr. Skiva champinjonerna och fräs i fettet tills de fått fin färg. Salta något. Lägg på fat. Finhacka lök och vitlök och stek tillsammans med nötfärsen. Rör ner tomatkrossen och kryddorna. Rör ner champinjonerna. Låt allt puttra några minuter. Sleva upp köttfärsröran i en ugnsform. Rör ihop creme fraiche och ost, salta lite och fördela över köttfärsröran. Strö grovhackad oregano över och de halverade körsbärstomaterna. Sätt in i ugnen i ca 25 minuter tills gratängen har fin färg.

Krämig köttfärslåda med potatis

500 g köttfärs
2 klyftor vitlök
1 lök
2 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
1 tsk torkad timjan
1 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
smaka av med salt och peppar
ca 1 dl vatten
5 stora potatisar
200 g riven ost
ca 3 dl grädde

Stek köttfärsen i lite olivolja. Hacka lök och vitlök i mindre bitar och stek med. Krydda med kalvfond, balsamvinäger, timjan, paprikapulver, cayennepeppar och salt och peppar. Häll i ca 1 dl vatten. Låt småputtra i några minuter. Skala potatisarna och skiva dem i ca 2,5 mm breda skivor (en halv av en halv cm). Häll olivolja i botten på en eldfast form. Fördela ut potatisskivor i botten, sedan ett lager med köttfärsröra uppepå. Sedan ett lager till med potatis osv. Högst upp skivar du potatisarna i mindre stänger och fördelar ut. Häll över grädden. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 30 min. Ta ut ugnsformen och ha på den rivna osten. Låt sedan gräddas igen i ca 10 min tills osten smält.