Drycker

San Fransisco

4 cl vodka
2 cl bananlikör
grenadine
apelsinjucie
anansjuice
grenadine

Geting

4 delar vodka
2 delar bananlikör
ginger ale

Gröna hissen

4 delar gin
2 delar grön curacao
pommac

Pan America

4 cl whisky
1 cl rom
2 cl bananlikör
saft av ½ citron
citronläsk

Åses vinbål

2 delar vitt vin
1 del apelsinjucie
1 del ananasjuice
1 del fruktsoda
skivade apelsiner
skivade vindruvor

Olles specialbål

1 flaska Explorer
2 flaskor rödvin
2 flaskor vitt vin
1
½ liter sockerdricka
apelsiner, äpple, citron, ananas

Elisabet Sveders hallonlikör

2 liter hallon (1 kg)
½ kg socker
1 liter okryddad sprit

Lägg bären i en kruka, strö över sockret och häll på spriten. Rör om försiktigt. Tillslut väl och låt stå i rumstemperatur en månad. Rör om ett par gr per vecka så sockret smälter. Sila bort bären och fyll likören på flaskor, försiktigt om det finns bottensats. Låt stå ca 2 månader.

Svartvinbärslikör

1 kg svarta vinbär
1 liter rödvin (inte sött)
700 g socker per liter avrunnen saft+rödvin
1 dl sprit per liter saft

Rensa vinbär och lägg dem i syltgryta. Mosa dem lätt mot kanten. Slå på rödvin och låt stå övertäckt i 2 dygn på sval plats. Hetta upp blandningen till kokpunkten (får inte koka), låt svalna. Sila. Tillsätt socker till saft+vin. Hetta upp till kokpunkten. Låt svalna. Tillsätt sprit. Lagra flaskorna helst 3 månader.

Rönnbärslikör

5 mogna repade rönnbär
1 liten flaska okryddad vit sprit
2 dl vit sirap

Rensa bären, skölj och frys dem. Lägg dem i en glasburk, häll på spriten, skruva på locket och låt stå i rumstemperatur en månad. Sila från bären. Blanda bärsprit och vit sirap och ställ mörkt i minst en månad, gärna två. Söta ev med mer sirap.

Mors fläderblomsaft

50-80 st klasar av fläderblom
3 liter vatten
3
½ kg strösocker
80 gr citronsyra
4 skivade citroner

Lägg klasar och skivade citroner i rymlig bunke. Koka upp 3 liter vatten med strösockret. Slå den kokande sockerlagen över blommorna. Lös upp citronsyra i lite av lagen och rör ner. Låt stå svalt i 5 dygn. Sila och slå saften på flaskor. Tillsätt ev atamon.

Österlensk fläderblomsaft

50 st fläderblommor
2 citroner
2 liter vatten
2 kg strösocker
50 g citronsyra

Skölj klasarna i kallt vatten, varva klasar och tunt skivade citroner. Koka upp vatten och socker och rör ut vinsyran i det. Slå den heta lagen över. Låt stå i 5 dygn. Sila saften. Tillsätt ev atamon.

Röd vinbärssaft

2 liter (1 kg vinbär)
4-5 dl vatten (minsta mängden om bären är saftiga)
6-7 dl -socker (500-600 g) per liter avrunnen saft
1 rågat kryddmått bensoat

Rensa och skölj bären. Koka bär + vatten under lock i 10 minuter - kläm bären då och då mot grytkanten. Sila, mät saften och låt koka upp. Skumma den väl. Tillsätt socker och låt koka upp. Tag grytan från plattan, tillsätt bensoat genom att blanda den i liten mängd av saften. Häll på väl rengjorda flaskor, fyll ända upp och tillslut genast.

Apelsinsaft

(ca 3 liter)

2 kg apelsiner
1,8 liter socker (1 ½ kg)
2 msk citronsyra
1 liter vatten

Rengör frukten noga. Skala bort det yttersta skalet med potatisskalare. Inget av det vita ska komma med. Lägg skalen med socker och citronsyra i en bunke. Koka upp vattnet och häll det kokande över skalblandningen. Rör om så sockret löser sig. Låt blandningen kallna. Klyv apelsinerna och pressa ur saften. Häll den i sockerblandningen. Sila alltsammans. Häll på väl rengjorda flaskor. Tillslut väl. Förvaras svalt. Eftersom saften inte är kokad på vanligt sätt är hållbarheten relativt kort.