Kassler

Kryddkassler

2 hg varmrökt benfri kassler
1 purjolök
1 msk vinäger
1 tsk dragon
1 ½-2 krm peppar
potatismos

Gör i ordning moset. Stek kassler i bitar, purjo, peppar och dragon. Smaksätt med vinäger. Häll blandningen över moset. Servera med sallad.

Sherrykassler

4-6 skivor kassler
200 g champinjoner
1 ½ dl vispgrädde
1 dl chilisås
½ dl sherry

Bryn kasslerkotletterna och lägg dem på ett eldfast fat. Fördela över svampen. Vispa grädden, smaksätt med chilisås och sherry, klicka detta över kasslern. Gratinera i 200 grader i 15 min tills grädden smält ner och fått färg. Servera med potatis och grönsallad.

Kassler i Bergakungens sås

750 g kassler
2 lökar
2 skivor rökt skinka i tärningar (50 g)
smör, salt, peppar
1 ¼ dl vitt vin
2 dl vispgrädde
½ buljongtärning
1 msk tomatpuré
½ tsk paprikapulver, 1 tsk dragon

Stek kasslern i 175 grader i 3/4-1 timme. Fräs lök och skinka. Späd röran med buljong, vin och grädde. Smaksätt, låt koka ihop. Skär kasslern i skivor, häll sås över. Servera med ris och broccoli.

Banankassler

500 g kassler
4 bananer
1 dl jordnötter
2 dl vispgrädde
1 tsk potatismjöl
1 dl chilisås

Stek kasslern. Lägg den i skivor i eldfast form med bananerna i skivor ovanpå. Strö över jordnötter. Blanda grädde, mjöl och chilisås och häll över. Gratinera i 225 grader i 10-15 min.

Kassler med chiligrädde

500 g kassler
2 dl vispgrädde
1 ½ tsk vetemjöl
¾ dl chilisås
½ dl mango chutney

Skär kasslern i tunna skivor, lägg dem i en eldfast form. Vispa grädden och blanda i mjöl, chilisås och chutney. Bred grädden över kasslern. Gratiner i mitten av ugnen i 250 grader, 10-15 min, tills rätten blivit genomvarm och fått en fin färg.

Festkassler

500 g benfri kassler
1 grön + 1 röd paprika
50 g riven parmesanost
200 g skivade champinjoner
1-2 msk smör
2 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
½ dl chilisås

Strimla paprikan och rulla i parmesanost. Bryn svampen. Skiva kasslern och lägg i smort eldfast fat. Fördela paprika och svamp över. Vispa grädde med mjöl och blanda i chilisås. Gratinera mitt i ugnen 15 min i 225 grader.

Ostinbakad kassler med valnötssallad

500 g kassler
150 g gorgonzola eller mogen camembert
2 plattor djupfryst smördeg
1 ägg till pensling

Sallad:
½-1 isbergssallad
1 knippa rädisor
½ gurka
50 g valnötskärnor

Dressing:
1 msk vinäger
1 msk vatten
4 msk valnötsolja eller olivolja
1 tsk fransk senap
½ tsk salt
1 msk hackad gräslök
1 msk hackad persilja

Dela kasslern i fyra bitar och fördela osten över bitarna. Dela smördegsplattorna till fyra kvadrater. Kavla varje platta till 15 x 15 cm. Täck varje kasslerskiva med en mördegsplatta. Vik ihop till ett helt paket. Nyp ihop väl. Pensla kasslerpaketen med ägg, baka på plåt 10-12 min i 225 grader. Servera med valnötssalladen.

Vinkokt kassler

800 g kassler
1 gul lök
1 liten morot
3-4 persiljestjälkar
1 lagerblad
10 vitpepparkorn
2-3 dl rött vin

Sås:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
5 dl kokspad
1 dl vispgrädde
2 tsk senap
1-2 dl rött vin

Lägg kasslern i en gryta, häll på kokande vatten till 2/3. Tillsätt grönsaker och kryddor. Sjud under lock ca 10 min. Avsmaka spadet och häll i vin. Sjud ytterligare 10 min. (Köttet ska vara täckt.) Servera kasslern kall eller ljummen med såsen.

Sås: Smält smör. Blanda i mjöl och späd. Koka upp några minuter, tillsätt grädde och senap. Koka upp och smaksätt med vin.

Örtkryddad kassler

10 medelstora potatisar
1 purjolök
2 dl + 1 dl riven ost
¾ tsk salt, 2 krm svartpeppar
2 dl mjölk
400 g benfri kassler
3 msk hackade persilja, 1 msk smulad dragon
3 msk svensk senap, 1 msk smör

Skala och skiva potatis tunt, strimla purjo. Lägg hälften av potatisen i eldfast form, fördela purjon över. Krydda med hälften av salt och peppar, strö över 2 dl riven ost. Lägg på resten av potatisen, krydda och häll över mjölk. Grädda i 30 min i 225 grader. Rör samman senap, dragon, persilja och smör. Fördela på tunt skivade kasslerskivor. Lägg dessa på potatisen, strö över resten av osten. Grädda i 20 min tills potatisen känns mjuk.

Orientalisk kassler

600 g kassler
1 msk rapsolja
½ purjo
2 morötter
100 g minimajs
1 tsk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
1-2 dl vatten
1 msk grönsaksfond
1 msk maizena
salt, peppar
nudlar

Strimla kasslern och fräs i olja. Lägg strimlad purjo, strimlade morötter och delade minimajs (på längden) i grytan och fräs någon minut. Tillsätt currypasta, kokosmjölk, vatten och fond. Koka 5 minuter. Red av med maizena utrörd i lite vatten. Koka 3 minuter, smaka av med salt och peppar. Servera med nudlar.

Sherrymarinerad kassler med örtkulor

600 g kassler
2 paprikor
2-3 tsk färska örtkryddor t ex timjan, persilja eller 1-2 tsk torkade franska örtkryddor
½ dl halvtorr sherry
1 dl vitt vin
1 dl ananasjuice
1 krm kajennpeppar
1 pkt a 125 g philadelphiaost med rosépeppar
2 msk hackad persilja

Skär kasslern i tunna skivor och lägg dem i eldfast from. Strö över kryddorna. Blanda sherry, vin, juice och kajenn och häll över. Strimla paprikan och lägg den runt kasslern. Låt stå i kylen några timmar. Bräsera i ugnen i 200 grader ca 1 1/2 timme. Gör örtkulor genom att rulla ostkulor i hackad persilja, ställ dem kallt. Dekorera med kulorna och servera med ris och god sallad.


Kasslergryta

500 gram kassler
1 röd paprika
1 gul paprika
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 ½ dl hönsbuljong
2 msk mjöl - till redning
1 burk svamp
1 burk creme fraiche
3 dl grädde
2 msk tomatpure
1 msk smör
2 tsk curry

Bryn curryn i smöret. Strimla purjon, paprikorna och kasslern. Fräs kasslern lite och tillsätt därefter paprika, svamp och purjo. Tillsätt vitlök och tomatpuren och rör om. Tillsätt redningen (mjölet och buljongen), creme fraichen och grädden. Låt det hela koka ihop.


Bjudgryta med kassler

600 g kassler
smör
200 gram skivade champinjoner
2 st paprikor i olika färger
1 dl riven ost
3 dl vispgrädde
1 dl chilisås
svartpeppar

Skär kasslern i grova strimlor och bryn den med svampen, fräs i 8-10 minuter. Låt paprika skuren i bitar fräsa med. Tillsätt ost, grädde och chilisås. Låt sjuda i cirka 10 minuter.

Gratäng med strimlad kassler och broccoli

1 kg fryst broccoli
600 gram vinmarinerad kassler
½ purjolök
chiliflakes
riven, lagrad ost

Ostsås:
50 gram smör
3 msk vetemjöl
6-8 dl gräddmjölk
2 tsk chilisås
1 krm riven muskotnöt
3 dl riven, lagrad ost
salt och vitpeppar

Koka upp broccolin i saltat vatten ca 2-3 minuter. Häll av vattnet och låt dom ånga av. Fördela i en ugnsfast form. Strimla kassler och finhacka purjolök och tillsätt i formen. Slå över ostsåsen och krydda med chiliflakes och lite extra riven ost.

Ostsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet till en slät smet och späd med gräddmjöl under vispning. Låt koka och sedan sjuda på låg värme. Tillsätt chilisås, ost och riven muskotnöt. Smaka av med salt och vitpeppar.

Gratinera formen i ugn ca 30 minuter 175 grader.