Godis

Mors knäck

1 kkp socker
1 kkp sirap
3 msk smör
1 kkp mjölk eller grädde
50 g sötmandel
½ kkp skorpsmulor
1 knivsudd bakpulver

Blanda de översta ingredienserna och koka under ständig omrörning tills knäcken är lagom seg och hård. Gör vattenprovet. Tillsätt mandel, skorpmjöl och bakpulver. Häll i knäckformar och låt stelna.

Värmländsk knäck

2 dl grädde
2 dl sirap
2 dl socker
¾ dl skalad hackad mandel
4 msk skorpmjöl
½ krm bakpulver

Blanda grädde och socker i en kastrull, Koka 30 min under omrörning tills den blir seg. Gör vattenprovet. Tillsätt mandel, skorpmjöl och bakpulver. Fyll smeten i knäckformar.

Kola

5 msk sirap
1 msk kakao
6 msk strösocker
5 msk smör

Kokas i ca 5 min (gör vattenprovet). Fyll i knäckformar.

Värmlandskola

12 msk smör
6 dl socker
3 dl sirap
3-7 msk kakao

Koka kraftigt i 7 min utan omrörning. Häll upp på en smörad braspanna. Låt stelna och skär i småbitar. Lägg in kolorna i smörpapper.

Gräddkola

(50 st)

3 dl grädde
3 dl socker
1 dl sirap
2 msk kakao
1 tsk ättikssprit

Låt koka under omrörning ca 35 min. Tillsätt ättikan under tiden. Häll i knäckformar.

Tjong

(125 st)

3 dl socker
1 ½ dl sirap
1 ½ dl grädde
125 g smör

Låt koka under omrörning tills smeten klarar vattenprovet. Häll upp massan på en smord plåt och låt svalna något. Arbeta den med händerna genom att dra den i luften tills den blir ljus i färgen. Dra ut massan till fingertjocka längder och klipp till karameller. Linda in varje bit i cellofan.

Ischoklad

150 g kokosfett
1 ägg
2 dl florsocker
½ dl kakao

Smält kokosfettet. Blanda i de andra ingredienserna. Häll upp i knäckformar och låt stelna i kylen. Ischokladen kan också smaksättas med hackade nötter och apelsinskal.

Negerbollar

100 g smör
1 kkp socker
2 kkp havregryn
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
kokosflingor

Rör smör och socker tills det är poröst. Tillsätt havregryn, kakao och vanilj och rör smeten jämn. Rulla till små bollar och doppa dem i kokos. Lägg dem ev i formar och stoppa dem i frysen.

Maggans julgodis

2 dl grädde
4 dl socker
1 hg smör
100 g grovt hackad mandel
200 gr blockchoklad

Koka grädde, socker och smör 5 min. Blanda i mandel och choklad. Häll smeten på en plåt som är smord med olja och låt den stå i kylen över natten. Skär i bitar.

Marsipanlimpa

600 g mandelmassa
½ dl russin
½ dl nötkärnor
½ msk arrak
röd och grön karamellfärg
75 g mörk blockchoklad
Ev garnering som sockersvampar, silverkulor eller kanderade blommor.

Dela mandelmassan i tre bitar. Färga minsta biten röd, arbeta in hackade nötter och forma en rulle, ca 20 cm lång. Färga nästa bit frön, kavla ut den något större än den rosa rullen. Strö över russin, lägg rosa rullen över och vik över den gröna. Arbeta in arrak i sista biten. Kavla ut den och täck den gröna rullen. Smält choklad och pensla limpan runt om. Garnera.

Apelsintryffel

(35 st)

125 g mörk blockchoklad
25 g smör
½ dl vispgrädde
1 msk citruslikör
skalet av
½ apelsin
1 dl florsocker
kakaopulver

Riv apelsinskal fint. Smält choklad i vattenbad, klicka ner smör och rör tills det smält. Tillsätt grädde. Apelsinskal och likör. Rör ner siktat florsocker. Häll smeten i små formar och sikta över kakaopulver. Ställ kallt att stelna.