Kinesmat

Gudasoppa

1 liter hönsbuljong
1 ägg
1 msk finklippt gräslök eller purjolök
1 ½ msk soja

Värm hönsbuljongen. Fördela soja och gräslök i fyra soppskålar. Vispa ägget en stund. Häll det i soppan under omrörning. Fördela lika i skålarna.


Soppa med gurka och ägg

1 liter hönsbuljong
150 g magert fläskkött
½ msk torr sherry
½ msk soja
½ msk arrowrotmjöl
2 msk finstrimlad purjolök
2 msk olja
salt, delikatessalt
150 g grön gurka
2 ägg

Skär fläsket i tunna skivor. Fukta det med sherry och soja och strö över mjölet. Bryn fläsk och lök i olja. Tillsätt varm buljong. Låt soppan koka upp. Lägg i gurkan skuren i tunna skivor. Smaksätt. Vispa upp äggen och rör långsamt ner dem i soppan som får ett nytt uppkok. Servera genast.


Majs- och krabbsoppa

8 dl hönsbuljong
1 liten burk majskorn
1 liten burk krabba
1 äggvita
1 tsk sherry
1 knivsudd salt, delikatessalt
riven ingefärsrot
1 tsk arrowrotmjöl
1 msk kallt vatten

Koka upp buljongen. Tillsätt majs samt spad. Vispa äggvitan till skum och blanda det med det rensade krabbköttet. Smaksätt soppan och red den med arrowrotmjöl och vatten. Koka soppan en minut. Tillsätt sedan krabblandningen. Koka åter upp soppan. Servera genast.


Doftande soppa

6 dl hönsbuljong
1 ½ dl strimlad sellerisallad
1 burk skivade champinjoner
1 msk sherry
2 krm smaksalt
150 g strimlat kycklingkött

Hetta upp buljongen. Lägg i svamp och dess spad, kyckling och selleri. Låt koka lite. Smaksätt med sherry och lite smaksalt. Hetta upp igen.


Soppa med äggtoppar

8 dl hönsbuljong
½ kycklingbröst
1 ½ dl strimlade konserverade bambuskott
½ burk champinjoner
2 msk djupfrysta ärtor
2 små tomater
2 ägg
1 knivsudd salt, delikatessalt
socker
riven ingefära
2 tsk torr sherry

Koka upp buljongen. Lägg i finstrimlat kycklingkött. Låt koka i 5 min. Tillsätt bambuskott, svamp, ärtor och skållade skivade tomater. Låt soppan koka upp igen. Smaksätt. Vispa upp äggen och tillsätt dem droppvis i soppan under omrörning. Servera genast.


Kinesiska vårrullar

(8-10 st)

4 ägg
2 dl mjöl
2 dl kallt vatten
1 tsk salt
olja till fritering

Fyllning:
1 burk böngroddar
3 msk olja
3 msk vatten
350 g fläskfärs
2 msk soja
½ tsk farinsocker
250 g räkor med skal
100 g svamp
2 msk torr sherry
1 msk maizena

Skölj böngroddarna och låt dem stå i kylskåp tills de blir spröda. Klappa dem torra i handduk. Stek färsen, tillsätt sherry, soja, farin, skivad svamp, böngroddar och hackade räkor. Stek några minuter. Red av. Låt kallna. Vispa smeten och grädda tunna pannkakor (endast på en sida). Lägg en rand fyllning på den gräddade sidan. Pensla kanterna med äggvita. Vik dem över fyllningen till avlånga paket. Hetta upp oljan till 185 grader. Fritera. Kan också stekas i stekpanna. Låt vårrullarna rinna av och servera omedelbart med soja och sötsur sås. Kan också värmas i ugn, 125 grader.


Kinesiska spett med sub gum

400 g havskräftstjärtar
1 burk vattenkastanjer i skivor
1 röd paprika i skivor
150 g svamp
½ dl olja
2 msk kinesisk soja
2 msk apelsinmarmelad
½ tsk ingefära
vitlök

Ris sub gum:
8 dl kallt kokt ris
4 msk olja
1 hackad grön paprika
3 msk soja
3 vispade ägg
salt, peppar
3 msk finhackad gräslök
3 hackade tomater
flisad mandel

Blanda olja, soja, marmelad, vitlök och ingefära till en marinad. Pensla havskräftstjärtar och grönsaker med den. Grilla i het stekpanna 3 min på varje sida. Trä på spetten och servera med stekt ris. Ris: Fräs ris och paprika i olja 15 min. Stänk över soja och vispade ägg. Rör i gräslök och tomater och stek 15 min till. Strö över flisad mandel.


Chop suey med räkor

½ grön gurka
1 litet pkt gröna ärtor
200 g svamp
1 liten gul lök
100 g skalade räkor
2 ½ msk olja

Sås:
3 msk vatten
1 msk maizena
2 msk soja

Blanda samman såsen i en skål. Fräs skivad lök och svamp i olja. Lägg i tärnad gurka, tinade ärtor och tinade räkor. Fräs tillsammans 3-4 min. Häll på såsen och koka upp.


Räkor i sötsur sås

2 skivor ananas
4 tomater
2 paprikor
500 g räkor med skal
2 msk olja
2 msk sherry
1 dl buljong från tärning
2 msk kinesisk soja
2 msk farinsocker
2 msk rödvinsvinäger
½ tsk ingefära
1 tsk paprikapulver
½ msk maizena

Rensa räkor. Skär paprika, ananas och tomater i klyftor och fräs dem i olja. Späd med sherry och soja. Rör ner socker, vinäger, ev salt och kryddor. Red av med maizena, utrörd i vatten. Späd med buljong. Sjud ca 5 in. Blanda i räkor. Värm upp.


Friterade räkor

600 g räkor

Frityrsmet:
2 ägg
1 msk arrowrot
1 ½ msk vetemjöl

Fritering:
olja

Marinad:
1 ½ msk soja
1 ½ msk sherry
½ msk salt
2 krm smaksalt
ingefära

Skala räkorna och lägg dem i marinad ca 20 min. Låt dem rinna av väl. Doppa räkorna i frityrsmeten. Fritera dem gyllenbruna i 150 graders olja. Servera omedelbart med kokt ris och sötsur sås.


Sötsur sås

2 msk vinäger
1 dl tomatketchup
½ tsk kajennpeppar
2 msk vatten
2-3 msk blandad pickles
1 ½ dl vatten
2 tsk arrowrotmjöl
1 tsk soja
1 msk torr sherry

Blanda alla ingredienser och låt koka upp. Smaksätt med socker, sherry och späd ev med mer vatten.


Mandelkyckling

(2 port)

150-200 g kycklingbröst
50 g paprika
30 g cashewnötter
50 g bambuskott
½ tsk salt, 1 krm peppar
1 dl olja

Sås:
2 msk olja
2 dl buljong
2 msk finhackad gul lök
2 msk sötsur sås (ex vis Amoy)
1-2 tsk soja
1 krm vitlökspulver
1-2 tsk potatismjöl
1 msk sherry

Fräs kyckling, paprika och bambuskott i småbitar tillsammans med nötter i olja, högst 5 min. Låt det rinna av. Hetta upp oljan till såsen. Tillsätt lök och låt fräsa. Fyll på med buljong och smaka av med sötsur sås och soja. Red av med potatismjöl utrört i lite vatten. Blanda i vitlökspulver och sherry. Ev kan vinäger och socker tillsättas. Häll i köttblandningen. Värm upp. Servera med ris.


Kinaskuren kyckling med nötter

1 grillad kyckling
300-400 g räkor
3 dl hönsbuljong
½ msk soja
2 msk tomatpuré
3 tsk potatismjöl utrört i 1 dl torr sherry eller vin
purjolök
1-2 stjälkar selleri
100 g sockerärtor
1 dl cashewnötter

Skär kycklingen i bitar. Strimla purjo och selleri. Skala räkor. Koka upp buljongen. Lägg i grönsaker. Tillsätt soja, puré och potatismjöl. Koka upp under vispning. Värm hastigt upp räkor och kyckling i såsen. Strö över nötter.


Chicken chow mein

1 stekt kyckling
1 stor purjolök
1 röd paprika
250 g äggnudlar
½ tsk smaksalt, peppar
3 dl hönsbuljong
½ sellerikål
1 burk bambuskott
100 g svamp
3 msk soja
2-3 msk olja
1 msk maizena

Skär kyckling, selleri, purjo, paprika, bambuskott och svamp i bitar. Koka nudlarna. Stek grönsakerna några minuter. Späd med soja och buljong. Blanda i kyckling. Smaksätt. Red av. Låt koka 5 min. Smörfräs nudlarna. Lägg nudlarna på ett fat och häll över stuvningen.


Fläsk i sötsur sås

2 gula lökar
3 morötter
2 paprikor
3-4 ananasringar
250 g magert fläskkött
1 ½ msk vetemjöl
3 msk olja
1 ½ dl ananasspad
4 msk socker
4 msk soja
4 msk vinäger
4 msk tomatpuré

Skiva lök, ananas, morötter och paprika. Skär köttet i skivor och vänd det i mjöl. Blanda ananasspad, vinäger, tomatpuré, soja och socker i en skål. Stek köttet. Tag upp det och lägg i grönsakerna att mjukna. Lägg i köttet och häll över såsen. Värm upp och låt koka lite. Servera med ris.


Gris på kinavis

(4-6 port)

400 g magert bogfläsk
1 msk smör
½ dl brun farin
4 msk soja
2 gula lökar
4 skivor ananas
½ dl vinäger
3 dl vatten
2 msk maizena
½ grön gurka

Skär köttet i små bitar och stek det i olja. Blanda samman farin, soja, vinäger, vatten och maizena i en kastrull. Koka upp under omrörning och håll såsen varm. Bryn lök och ananas i bitar hastigt, tillsätt gurka i bitar. Lägg allt på ett uppläggningsfat. Servera med ris.


Kinesisk fläskfilé

400 g fläskfilé
1 liten bit rotselleri
smör
1 ½ krm salt, 1 krm peppar
2 krm curry
1 tsk paprika
1 ½ dl vatten
soja
100 g svamp
1 dm purjolök
1 tomat
½ äpple
1 banan
1 burk böngroddar

Skala och skär selleri i botar. Förväll den i lättsaltat vatten. Skär kött i skivor och bryn. Krydda. Lägg det i en rand på ett eldfast fat. Vispa ur pannan med hett vatten och soja. Bryn svamp och lägg den bredvid köttet. Skiva purjo, tomat och äpple och lägg ner det vid svampen. Lägg böngroddarna på andra sidan köttet. Skär bananen i i bitar och lägg den ovanpå köttet. Ös steksky över alltsammans. Dofta lite curry över bananen. Låt det stå övertäckt i 30 min i 225 grader.


Nötkött med currysmak

300 g nötkött
2 tomater
1 stor lök
vitlök
1 msk curry eller mer efter smak
2 msk olja
1 krm kajennpeppar
1 tsk salt
1 tsk socker
kokande vatten

Strimla köttet och bryn det. Bryn skivad lök. Tillsätt curry och blanda sen ner skivad tomat och vitlök. Krydda. Stek tills det verkar färdigt. Häll ev i kokande vatten om det verkar tjockt.


Biff med purjo

(2 port)

150-200 g nötkött
150-200 g purjolök
30-40 g bambuskott
20 g röd paprika
2 dl olja
salt, peppar

Sås:
1 msk olja
2 msk finhackad lök
½ tsk socker
½ tsk vinäger
1 tsk soja
1 msk tomatpuré
1 ½-2 dl buljong
1 tsk potatismjöl
2 msk sötsur sås (t ex Amoy)
1 msk sherry
1 krm vitlökspulver

Skär kött, purjo, paprika och bambuskott i strimlor. Fräs köttet en liten stund, tag upp det och salta och peppra lätt. Lägg i purjo, paprika och bambuskott en liten stund i taget för att brynas. Låt det rinna av. Hetta upp oljan till såsen och låt löken fräsa utan att ta färg. Tillsätt puré, socker, vinäger och soja, Fyll på med buljong. Red av med sötsur sås och potatismjöl utrört i lite vatten. Smaksätt med sherry och vitlök. Lägg i kött och grönsaker. Värm. Servera med ris.


Snabb kinagryta

600-900 g rostbiff
3 msk soja
3 msk sherry
1 tunt skivad lök
1 burk hela champinjoner
smör
2-3 dl buljong
1 tsk arrowrotmjöl

Blanda soja och sherry i en skål. Lägg i köttstrimlor, lök och svamp. Låt stå i 30 min. Bryn det sedan i en stekpanna. Fräs ur stekpannan med buljong och lägg alltsammans i en gryta. Koka ca 15 min. Red av med arrowrot. Servera med ris.


Nötkött med bambuskott

1 pkt gröna ärtor eller bönor
2 purjolökar
1 burk bambuskott
vitlök
250 g skivat nötkött
2-3 msk olja

Sås:
4 msk soja
1 ½ tsk ingefära
½ dl sherry
4-5 msk vatten
1 tsk arrowrotmjöl

Strimla bambuskott och purjo. Strimla kött i 1 ½ cm breda strimlor. Blanda soja, ingefära, sherry och mjöl i en skål. Bryn kött och lägg i purjo, bambuskott och ärtor. Låt vitlöken fräsa med. Häll såsen över. Koka upp.