Sylt & gelé

Lemon curd

2 citroner
3 ägg
2 dl socker
50-75 g smör

Rengör citronerna. Riv skal och pressa ur saft. Vispa ägg och socker i en skål som tål värme. Tillsätt skal och saft. Ställ skålen i kastrull med kokande vatten och vispa tills krämen tjocknat. Lyft upp skålen, rör ner smör och åt kallna något innan den öses upp i burkar. Hållbarhet: 1-2 veckor i kylskåp.


Grundrecept marmelad

Apelsin 1,2 kg frukt + 7 dl vatten + 1,8 kg socker + 1 fl certo + 1-2 citroner. Kokas 25 min.

Äpple 1,0 kg frukt + 2 ½ dl vatten + 1,4 kg socker + ½ fl certo + 2 citroner + 1 apelsin. Kokas 5 min.

Hallon 1 kg bär + ½ dl vatten + 1,4 kg socker + 1 fl certo + 1 citron. Kokas 5 min.

Plommon 1 kg frukt + ½ dl vatten + 1,4 kg socker + 1 fl certo + 1 citron. Kokas 10 min.

Svarta vinbär 1 kg bär + 4 dl vatten + 1,5 kg socker + ½ fl certo + ½ citron. Kokas 5 min.

Citrus 1,2 kg frukt + 7 dl vatten + 1,8 kg socker + 1 fl certo + 1 citron. Kokas 25 min.

Rabarber 0,5 kg frukt + 1 dl vatten + 0,8 kg socker + ½ fl certo. Kokas 5 min.

Skölj frukten väl. Skär större frukter i småbitar. Blada frukt/bärmassan och vattnet, småkoka under lock. Tillsätt socker och citronsaft. Koka upp under omrörning och koka livligt under en minut under omrörning. Tag grytan av plattan och blanda i certo. Skumma och rör sakta i grytan under fem minuter för att förhindra att frukt/bär flyter upp. Häll på väl rengjorda burkar. Sätt på täta lock.


Äpplemarmelad

(2 kg)

0,8 kg urkärnade äpplen
2 ½ dl vatten
1 kg socker
saft av en citron
½ flaska certo

Skölj och rensa frukten. Skär den i mindre bitar. Småkoka frukt och vatten under lock 5 min. Tillsätt socker och citronsaft. Koka upp under omrörning och koka livligt i en minut under fortsatt omrörning. Tag grytan från plattan och tillsätt certo. Skumma av och rör sakta i grytan under 5 min för att förhindra att frukten flyter upp. Häll på väl rengjorda brukar. Paraffinera.


Mors äpplemarmelad

(ca 2 kg)

1 kg skalade äpplen
1 apelsin
2 citroner
2 ½ dl vatten
1,4 kg socker
½ flaska certo

Skär apelsin och en av citronerna i 4 delar, tag bort ev kärnor. Skär dem i mycket tunna skivor eller ev mal dem. Pressa saften ur den andra citronen. Blanda malda frukterna, citronsaft och vatten i en stor kastrull. Låt sjuda under lock 20 min. Skär äpplena i små bitar och blanda i kastrullen. Tillsätt socker lite i taget. Låt massan koka kraftigt under omrörning en minut. Tag kastrullen från plattan och tillsätt certo under rörning. Skumma och rör 5 min så massan svalnar och frukten inte flyter upp. Häll på burkar och paraffinera.


Rabarbermarmelad

(1,3 kg)

½ kg rensade rabarber
1 dl vatten
0,8 kg socker
½ flaska certo

Skölj frukten, rensa den och skär den i småbitar. Blanda frukt och vatten. Låt småkoka under lock 5 min. Tillsätt socker. Koka upp under omrörning och koka livligt i en minut under fortsätt omrörning. Tag grytan från plattan och tillsätt certo. Skumma av och rör sakta i grytan under 5 min för att förhindra att frukten flyter upp. Häll på väl rengjorda burkar. Paraffinera.


Erlings apelsinmarmelad

ca 1 kg apelsiner

1 citron
7 dl vatten
1, 8 kg socker
3 tsk citronsyra
1 flaska certo

Skölj frukten och skär den i tunna skivor. Koka med vattnet tills den är mjuk, ca 25 min. Tillsätt socker och citronsyra. Låt massan koka upp och stormkoka en minut under omrörning. Tag kastrullen från värmen och rör ner certo. Skumma och rör i 5 min så att massan svalnar och frukten inte flyter upp. Häll på väl rengjorda burkar. Paraffinera.


Apelsinmarmelad

1 kg tunnskaliga apelsiner
1 citron
1 liter vatten
8 ½-9 dl socker till varje liter fruktmassa

Skölj och borsta frukten noga. Dela varje frukt på längden och skär 6-8 klyftor sammanlagt, skär varje klyfta i mycket tunna skivor på tvären. Koka massan med vattnet ca 10 min. Mät den färdigkokta mängden och beräkna sockermängden. Rör ner sockret och koka 40 min utan lock. Gör marmeladprovet. (Häll upp lite marmelad på en tallrik, ställ den kallt en stund. Dra en sked genom massan. Om det bildas en gata utan att snabbt rinna samman är marmeladen klar.) Häll upp på rena glasburkar. Fyll ända upp. Förvaras kallt.


Citrusmarmelad

1 kg citrusfrukter (ex vis 1 citron, 1 grape och resten apelsiner)
1 liter vatten
9 dl strösocker

Borsta frukterna väl. Klyv dem på längden och skär dem i tunna bitar. Koka frukt och vatten under lock 30 min. Blanda i socker. Koka ca 50 min, tills marmeladprovet går att göra. Rör om så att det inte bränns vid. Häll på rena brukar. Paraffinera. Sätt på lock när marmeladen svalnat.


Alla tiders citrusmarmelad

1200 g apelsiner
150 g torkade aprikoser
2 citroner
2
½ dl vatten
9 dl socker
6 tsk gul melatin

Skär aprikoser i fina strimlor och häll över vattnet. Låt stå tills nästa dag. Borsta citroner och apelsiner noga, torka dem. Skär skalet från citronerna samt alla apelsinerna utom två i fina strimlor. Kasta bort det vita på frukterna. dela apelsiner och citroner i 4 bitar. Skär mycket tunna skivor. Väg fruktköttet = 1 kg och lägg i kastrull. Tillsätt aprikoser + vatten. Låt allt koka under lock 45 min på svag värme. Rör ner gul melatin och låt koka i en minut. Rör ner sockret under fortsatt kokande lite i taget. Låt allt koka ytterligare 1 min. Tag grytan från värmen och skumma. Ös upp på varma, rena atamonsköljda glas. Tillslut genast.


Grundrecept sylt

Blåbär 1 kg bär + 1,3 kg socker + 1 fl certo + 1 citron, kokas 5 min

Hallon 1 kg bär + 1 kg socker + 1/2 fl certo + 1 citron. Kokas 5 min.

Jordgubb 1 kg bär + 1,3 kg socker + ½ fl certo + 1 citron. Kokas 5 min

Körsbär 1,1 kg bär + ¾ dl vatten + 1,3 kg socker + 1 fl certo + 1-2 citroner. Kokas 5 min

Plommon 1 kg frukt + ½ dl vatten + 1,2 kg socker + ½ fl certo + 1 citron. Kokas 10 min

Rabarbet 0,65 kg frukt + 1 dl vatten + 1,05 kg socker + ½ fl certo . Kokas 5 min

Röda vinbär 0,9 kg bär + 2 dl vatten + 1,3 kg socker + 1 fl certo. Kokas 5 min

Svarta vinbär 1 kg bär + 1 dl vatten + 1,3 kg socker + ½ fl certo + ½ citron. Kokas 10 min

Björnbär 1 kg bär + 1,3 kg socker + ½ fl certo + ½ citron. Kokas 15 min

Skölj frukten väl. Skär större frukter i småbitar. Blada frukt/bärmassan och vattnet, småkoka under lock. Tillsätt socker och citronsaft. Koka upp under omrörning och koka livligt under en minut under omrörning. Tag grytan av plattan och blanda i certo. Skumma och rör sakta i grytan under fem minuter för att förhindra att frukt/bär flyter upp. Häll på väl rengjorda burkar. Sätt på täta lock.


Ingers vinbärssylt

2 liter vinbär röda
6 dl vatten
1,5 kg strösocker
2 msk vaniljsocker

Koka vatten och vinbär i 15 minuter. Tag kastrullen av plattan och rör i sockret. Rör i vaniljsocker. Rör då och då tills det kallnar. Tillsätt konserveringsmedel. Lägg över i rena burkar med lock.


Grundrecept gele

Hallon 1 kg bär + 2 dl vatten + 0,9 kg socker + ½ fl certo + saft av en citron. (6 dl saft ger 1,5 kg gele)

Äpple 1,75 kg frukt + 10 dl vatten + 1,5 kg socker + ½ fl certo + 1 citron (12 dl saft ger 2,6 kg gele

Plommon 2,0 kg frukt + 2,5 dl vatten + 1,3 kg socker + ½ fl certo + 1 citron (10 dl saft ger 2,4 kg gele)

Röda vinbär: 1,9 kg bär + 3,5 dl vatten + 1,3 kg socker + ½ fl certo + 1 citron (11 dl saft ger 2,4 kg gele)

Rönnbär (slånbär, fläderbär) 2 kg bär + 5 dl vatten + 1,5 kg socker + 1 citron + ½ fl certo (10 dl saft ger 2,4 kg socker)

Svarta vinbär 1,7 kg bär + 7 dl vatten + 1,3 kg socker + ½ fl certo + 1 citron (11 dl saft ger 2,4 kg gele)

Krusbär 1,4 kg socker + 1,5 dl vatten + 1,3 kg socker + ½ fl certo + 1 citron (10 dl saft ger 2,2 kg gele)

Hetta upp bär och vatten till kokpunkten under lock. Sjud på svag värme tills bären/frukten sjunkit ihop och saftat sig. Bären får inte koka sönder – detta ger mindre och oklar saft. Sila och mät saften. Reducera om det behövs. Tillsätt socker och citronsaft och låt koka upp under omrörning. Rör i certo och koka livligt i en minut under omrörning. Tag grytan från värmen. Skumma väl. Häll på rengjorda, bensoatsköljda glas. Sätt på täta lock.


Vinbärsgele med äppelpektin

2 kg knappt mogna röda eller svarta vinbär
8 dl vatten
1 påse gul melatin äppelpektin
750 g socker

Koka de sköljda bären under lock på svag värme tills bären brister. Låt moset rinna i silställning. Mät saften, som ska vara en liter. Rör ner melatinet i den osockrade saften och koka kraftigt i en minut. Rör ner sockret, låt koka upp och koka i en minut. Häll upp i Atamonsköljda glas, låt geléet svalna, paraffinera.


Svart vinbärsgele

1,7 kg repade svarta vinbär
7 dl vatten
1,3 kg socker
½ flaska certo
atamon

Hetta upp bär och vatten till kokpunkten, låt småkoka under lock i 10 minuter eller tills bären saftat sig. Sila och mät upp saften (11 dl). Tillsätt socker och låt saften koka upp under omrörning. Rör i certo och stormkoka en minut under omrörning. Tag kastrullen av värmen, skumma väl. Häll upp på atamonsköljda glas och paraffinera.


Allt om Mat:s röda kryddgele

3 liter röda vinbär
2-3 dl vatten
2 bitar hel kanel
8 hela kryddnejlikor
4 bitar torkad ingefära
1 msk vinäger
1 kilo socker till varje liter avrunnen saft

Skölj bären, häll på vatten och alla kryddorna utom vinägern. Koka 5-10 min under lock. Låt bärmassan rinna av i en duk tills den är torr. Mät saften och slå den tillbaka i grytan. Tillsätt vinäger. Koka upp hastigt. Tag grytan från plattan och rör ner sockret så att det smälter. Koka upp hastigt. Låt gelen stå fem minuter. Skumma av ytan. Slå upp gelen på varma torra glas. Förslut nästa dag. Förvara svalt.


Rönnbärsgele med äpplen

2 liter mogna repade rönnbär
6-7 dl vatten
500 g knappt mogna äpplen
9 dl socker per liter avrunnen saft

Rensa och skölj bären. Skölj äpplena och skär dem i botar med skal och kärnhus kvar. Koka upp frukt och bär med vatten och sjud under lock ca 15 min. Mosa ev bären så att skalen spricker. Sila i silduk, låt självrinna 30-40 min. Mät saften, koka upp den och koka 2 min utan lock. Tag grytan från plattan, tillsätt socker och rör tills det löst sig. Koka upp och låt koka kraftigt utan lock 10 min. Gör geleprovet. Fortsätt ytterligare 5 min om provet inte stelnar. I annat fall kan du tillsätta pektin/fruktpektin. När geleprovet är godkänt, låt grytan stå 4-5 min. Tag bort hinnan som bildas och ös upp gelen i små glasburkar. Fyll ända upp och skruva på lock genast alternativt paraffinera.


Krusbärschutney

1 1/4 liter snoppade krusbär
1 stor gul lök i tärningar
1 dl russin
1 dl vitvinsvinäger
2 ½ dl socker
1 kanelstång
8 kryddnejlikor
1 msk brunt eller gult senapsfrö
ev 2-3 stjärnanis

Låt ingredienserna sjuda upp och koka på svag värme i 45-60 min, tills chutneyn kokat ihop till ganska fast konsistens. Smaka av, kanske behövs det mer socker. Häll upp på rengjorda burkar och förslut med skruvlock.


Syltade tomater

1 kg små fasta gröna tomater

Ättikslag:
½ liter inläggningsättika eller 2 dl ättiksprit+6 dl vatten eller 3 ½ msk ättiksyra+4 ½ dl vatten
4-6 dl socker
1-2 bitar ingefära
6-10 nejlikor
6-10 vitpepparkorn

eller

1-2 bitar kanel
10-12 nejlikor
½ skida spansk peppar

eller

3 bitar muskotblomma
5 nejlikor
3 kryddpepparkorn
1 lagerblad

Snoppa tomater, skölj och nagga dem med vass knivspets eller provsticka. Koka dem nästan mjuka i ca 5 min. Låt rinna av. Blanda samman ättikslagen (bind gärna in kryddorna i ngn tunn väv så de går lätt att ta upp). Koka upp lagen, lägg i tomaterna och låt koka på svag värme tills de är helt mjuka (ca 10 min. Lägg tomaterna i stor glasburk/kruka. Koka ihop lagen något (låt småkoka utan lock i 5 min.) Ta upp kryddorna (spara dem!) och häll lagen över tomaterna. Täck över och låt stå i 2 dygn. Häll därefter av lagen och koka den tillsammans med de sparade kryddorna i 5 min utan lock. Häll den kalla lagen över tomaterna och se till att de täcks helt. Bind över krukan eller burken.