Kotletter

Paprikakotletter

4 fläskkotletter
salt, vitpeppar
1 tsk paprikapulver
1 msk mjöl
smör
75 g rimmat sidfläsk
2 lökar
2 paprikor (1 grön + 1 röd)
vitlök
3 tomater
2 msk tomatpuré
timjan
körvel
oregano
½ buljongtärning
2 dl vispgrädde

Gnid in kotletterna med kryddor och mjöl. Bryn dem. Gör ett kryss i varje tomat, doppa dem några minuter i kokande vatten och drag av skalet. Fräs hackad lök, hackat fläsk, vitlök och hackad paprika. Blanda röran med tomatpuré, buljongtärning och grädde. Låt koka 3 min. Smaka av med kryddor. Lägg kotletterna på ett smort eldfast fat. Häll såsen över kotletterna. Lägg tomaterna bredvid. Gratinera 20-30 min i 200 grader. Servera med mos och sallad.

Apelsinkotletter

4 karrékotletter

Marinad:
1-2 msk vinäger
saft från 2 apelsiner
½ dl finklippt persilja
1 krm vitpeppar
1-2 krossade vitlöksklyftor

Sås:
25 skållade halverade mandlar
4 dl marinad + saft från apelsin och/eller buljong
3-4 tsk arrowrot
1-2 msk brun farin
salt, peppar

Blanda marinaden och låt kotletterna marinera minst 2 timmar på kallt ställe. Tag upp köttet, skrapa av marinaden och stek skivorna. Salta lätt. Tag upp dem. Bryn mandeln. Sila marinaden, späd om det behövs. Häll marinaden i pannan, red av med arrowrot. Smaka av med farin, salt och peppar. Lägg köttskivorna i såsen.

Mildas ugnsstekta fläskkotlett

4 kotletter
smör
½ tsk salt, peppar
3 gula lökar
400 g potatis
3 dl buljong
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
½ tsk timjan

Bryn kotletterna. Salta och peppra. Bryn löken. Skala och skiva potatis. Gnid in ett eldfast fat med vitlök. Lägg i potatis, lök och kryddor, Häll på buljong så att det täcker. Ställ fatet i ugnen 30 min i 225 grader. Efter halva tiden läggs kotletterna på. Se till att de ligger ned i potatisen.

Mildas fläskkotlett i tomat- och vitlökssås

4 kotletter
200 g svamp
smör
½ tsk salt, svartpeppar
vitlök
½ tsk oregano
¼ tsk timjan
½ lagerblad
1 dl buljong
2 burkar tomater

Stek svamp. Stek kotletterna. Salta och peppra. Lägg kotletterna på ett fat. Smält smör och tillsätt vitlök, oregano, timjan, lagerblad och salt. Fräs ihop. Häll på buljong. Koka ihop till hälften. Lägg i tomater (utan spad), kotletter och svamp. Mosa tomaterna och låt det hela puttra. Servera med bandspaghetti och riven ost.

Förklädd fläskkotlett

4 kotletter
smör
vitlök
½ tsk salt, peppar
1 krm körvel
2 skivor vitt formbröd
50 g riven ost
2 pkt hel spenat
4 tomater i halvor

Bryn vitlök. Lägg i kotletterna och bryn. Salta och peppra. Smula bröd och blanda med ost och 2 msk smör till en smet. Bred smeten över kotletterna. Koka spenat, låt den rinna av och lägg på ett smort eldfast fat. Lägg över kotletter och tomathalvor med lite körvel ovanpå. Gratinera 10-15 min i 225 grader.

Ugnsstekta kotletter i äppeljuice

4 kotletter
salt, peppar
smör
100 g skivade champinjoner
2 skalade skivade äpplen
2 ½ dl äppeljuice
1 dl ströbröd
2 dl riven ost
1 skivad gul lök

Lägg svamp, äpplen och lök i botten på en smord eldfast form. Salta och peppra. Lägg kotletterna ovanpå. Häll över äppeljuice. Blanda ströbröd och riven ost och fördela på kotletterna. Gratinera 1 ¼-1 ½ timme i 200 grader.

Serbisk kotlett

4 fläskkotletter
2 msk fransk senap
1 ägg
2 msk vetemjöl
1 tsk paprikapulver
salt

3 msk smör
50 g bacon
2 gula lökar
2 paprikor
4 tomater
persilja

Risotto:
1 gul lök
2 msk smör
2 dl risgryn
4 dl buljong
1 pkt djupfrysta ärtor

Börja med risotton. Fräs hackad lök, tillsätt ris och låt fräsa under omrörning. Späd med buljong och låt koka under lock 20 min. Vispa samman ägg och senap. Bred det över kotletterna. Vänd kotletterna i mjöl, kryddat med paprika och salt, Bryn kotletterna på båda sidorna. Fräs strimlad lök och bacon. Tillsätt hackad paprika. Låt fräsa några minuter. Lägg ner tomatklyftorna. Låt blandningen sjuda under lock 10 min. Blanda kokt ris och ärtor. Lägg i en klick smör och häll upp risotton på serveringsfat. Lägg på kotletterna och häll över grönsakerna. Garnera med tunna lökringar och persilja.

Dragonkotletter

4 kotletter
salt, peppar

Kryddsås:
2 msk hackad lök
2 dl vispgrädde
1 tsk soja
1 msk klippt persilja
1 tsk dragon

Stek kotletterna, salta och peppra. Fräs löken och tillsätt ingredienserna till såsen. Låt koka ihop. Lägg kotletterna i såsen och låt det bli genomvarmt. Servera med råstekt potatis.

Festkotletter

4 kotletter
salt, svartpeppar
100 g rökt skinka
200 g skivade champinjoner
1 liten purjolök
1 grön paprika
½ tsk dragon
1 msk tomatpuré

Gratängsås:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
4 dl buljong
1 dl grädde
3-4 msk riven ost
salt, peppar
italiensk salladskrydda

Stek kotletterna och krydda. Lägg dem i en smord eldfast form. Fräs klippt skinka, svamp och purjolöksringar. Blanda i hackad paprika, dragon och tomatpuré. Fördela röran på kotletterna. Smält smöret till såsen i en kastrull. Blanda i mjöl och späd med vätska. Låt koka några minuter. Blanda i riven ost. Krydda. Häll såsen över köttet. Gratinera 15-20 min i 250 grader. Servera med Hasselbackspotatis.

Grönprickiga kotletter

4 kotletter
2 msk kapris
1 tsk inlagd avrunnen grönpeppar
½ dl vetemjöl
smör
1 tsk salt
1 ½ dl hett vatten
1 ½ dl vispgrädde
1 msk sherry
1 ½ msk soja

Hacka kapris och grönpeppar, blanda med mjöl och salt. Vänd kotletterna i blandningen. Stek på svag värme. Tag upp köttet. Vispa ur stekpannan med vatten och grädde. Sjud några minuter och smaka av med sherry och soja.

Dragondoftande kotlett

4 kotletter
1 msk smör
½ tsk salt, 1 krm vitpeppar

Sås:
150 g skivade champinjoner
1 liten finhackad lök
1 msk smör
2 ½ msk mjöl
2 ½ dl vatten
1 dl grädde
½ buljongtärning
½-1 msk dragon
½ tsk salt, ½ krm vitpeppar

Fräs svamp och lök. Strö över mjöl, späd med vätskan och låt koka upp. Smaka av. Bryn kotletterna på båda sidor, salta och peppra. Sjud dem i såsen ca 15 min.


Margots kotletter a la Boden

6 kotletter
3 dl vispgrädde
2 ½ dl creme fraiche (ej lätt)
½ dl kinesisk soja
1-2 tsk sambal oelek

Vispa samman ingredienserna, töm lite i botten på en ugnsform. Lägg i de ostekta kotletterna (ska ej kryddas) och häll över resten av såsen. Ställ in i ugnen 1 timme och 15 minuter i 175 grader. Servera med klyftpotatis, sallad och gelé.


Kotletter i krämig ost- och örtsås

8 benfria fläskkotletter
salt, peppar eller favorit allroundkrydda
2 gula lökar
200 g kastanjechampinjoner
4 dl creme fraiche
4 dl grädde
4 msk dijonsenap
3 msk kalvfond
2 krm svartpeppar
½ dl chilisås, gärna utan socker
2 msk tomatpuré
150 g västerbottenost
2 dl grovt hackad bladpersilja
smör att steka i
1 st körsbärstomater, halverade

Sätt ugnen på 175 grader. Stek kotletterna i smör på ganska hög värme, krydda. De ska bara få fin färg. Lägg dem i ugnsform. Stek svamp och hackad lök och lägg över kotletterna. Rör ihop alla ingredienserna och häll över kotletterna. Fördela tomathalvorna över och sätt in i ugnen och gratinera i ca 45 minuter. Om gratängen får för mycket färg, lägg över folie.