Kyckling

Mors stekta kalkon

1 kalkon a 3 kg
salt, vitpeppar, katrinplommon, äpplen i klyftor, smält smör

Sås:
6 dl sky
4 msk vetemjöl
2 dl grädde
salt, vitpeppar

Ta ut kalkonen, skölj den väl. Djupfryst kalkon tinas ett dygn i kylskåp. Gnid in kalkonen både utanpå och inuti med salt och peppar. Fyll den med äpplen och katrinplommon. Bind upp den så lårbenen kommer intill kroppen. Pensla med margarin. Smörj en långpanna med olja och lägg kalkonen på galler i långpannan.  Ev kan långpannan täckas av äppleklyftor. Lägg folie över fågeln. Stek i 175 grader i 1-1 ½  timme. Ta sen bort folien. Låt kalkonen steka färdigt, ca ytterligare 2 timmar om det är en ung fågel. Ös med lite fett då och då. Skär försiktigt vid ena låret för att se om köttet är rosa och köttsaften klar. Späd skyn från långpannan och sila den, tillsätt ev buljongtärning. Red av med mjöl utrört i vatten, tillsätt grädde och smaksätt. Servera med potatis, grönsaker, gelé och grönsallad.

 

Mors goda kyckling

1 kyckling
soja, salt, peppar, buljongtärning, smör

Skär kycklingen i delar, drag av skinnet. Salta och peppra, bryn i mycket smör. Tillsätt ev soja redan under bryningen, annars efter tillsammans med lite vatten. Låt puttra ca 45 minuter. Ta upp kycklingen och gör en currysås med vatten, mjölk, mjöl, buljongtärning, curry.

 

Wokad kyckling med cashewnötter (Kai phat met mamuang)

300 g kycklingbröst i tunna skivor
120 g rostade cashewnötter
2-3 msk matolja
6-8 klyftor finhackad vitlök
1 skivad gul lök
4-8 skivade salladslökar (vårlök)
1-2 skivade stora, röda chili
2 msk ostronsås
½ msk sojasås
½ msk fisksås
1 msk socker

Värm oljan i en wok. Lägg i vitlöken och när den blir gyllenbrun lägg i kycklingen och woka i 3 minuter. Tillsätt gul lök, chili, såser, socker, cashewnötter och vårlök samt woka i några minuter. Servera med ris. Vill man ha lite kryddstarkare mat, kan man blanda i en matsked thai chilipasta under tillagningen.

 

Paneng Gai

4 kycklingfiléer, tunt skivade
1 skivad purjolök
matolja
1-2 msk rödcurrypasta
2 msk fish sauce
2 stavar lemongrass, tunt skivade (eller citronsaft)
1 burk cocosmjölk
2 msk socker
1 burk böngroddar

Woka kyckling och rödcurrypasta i olja. Tillsätt purjo, fish sauce, lemongrass, kokosmjölk, socker och böngroddar.  Sjud 3-4 min. Servera med jasminris samt ev sallad av grönsallad, mango, ananas och gurka.

 

Thailändsk kyckling i röd curry (Kaeng Pet Gai)

1 hel kyckling eller 500 g strimlad kycklingfilé
3-4 tsk röd currypasta
1 msk finhackad galangal
1-2 stjälkar finstrimlat citrongräs
5 hela kaffir limeblad
2 burkar kokosmjölk
1 dl aubergineärtor utan stjälkar
1-2 lökar i tunna skivor
2 msk fisksås
1 msk socker
4-5 msk olja
färska basilikablad

Hel kyckling ska först blancheras i kokande vatten ca 5 min. Fräs currypasta, galangal, citrongräs och limeblad under omrörning i olja. Häll i lite kokosmjölk så det inte bränns. Stek kycklingbitarna med. Tillsätt grönsaker och resten av kokosmjölken. Låt sjuda 15-20 min eller tills kycklingen är genomstekt. Smaka av med fisksås och socker. Garnera med basilika.

 

Asiatisk kycklingwok med kokosmjölk

1 mangoldhuvud, ½ purjo, 1 broccolihuvud, 1/4 vitkålshuvud - detta kan ersättas av broccoli och/eller wokgrönsaker
1 dl cashewnötter
20 vattenkastanjer
4 kycklingfileer
2 skalade vitlöksklyftor
salt, peppar
1 burk kokosmjölk
1 msk currypasta
½ msk chilipasta
½ msk korianderpasta - börja försiktigt!
1/4 msk citrongräs eller citron
3 msk sesamolja

Bryn filéerna i bitar i sesamolja. Lägg i grönsaker, bulta citrongräs med en kniv före. Lägg sen i nötter, kastanjer. Blanda i kokosmjölk och pastor, smaka av. Låt koka ihop. Servera med ris + ev kall sås av 250 g creme fraiche + 1 msk finhackad koriander + 1 msk flytande honung + 1/2 msk chilipasta.

 

Currykyckling med couscous

4 kycklingfiléer
1 gul lök
2 tsk olja
2 tsk curry
1 hönsbuljongtärning
2 dl vatten
1 röd paprika
2 äpplen
1 dl grädde, ev mer
(ev sambal oelek, vitlök för mer smak)

Tillbehör:
couscous, mango chutney, banan

Fräs den hackade löken, strö över curry. Lägg i kycklingen, skär den ev i mindre bitar. Smula över buljong och vatten. Låt puttra i 15 min. Tillsätt strimlad paprika, tärnade äpplen, grädde. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra i 5 min.

 

Karibisk cocos- och currykyckling

4 kycklingfiléer
1 burk kokosmjölk
½ gul lök
1 msk curry
1 krm kajennpeppar
½ tsk salt
1 lime, saften av

Riv löken grovt på ett rivjärn, blanda tillsammans med kokosmjölk, kryddor och lime. Salta och peppra kycklingfiléerna. Lägg kycklingen i smord form och häll över såsen. Låt gärna marinera i någon timme.  Sätt in i ugn 175 grader i 35 min eller tills kycklingen är färdig. Servera gärna med couscousblandning.

 

Kycklingwok med currykokos

4 kycklingfiléer
2-3 vitlöksklyftor
2 msk olja
1 msk curry
1 msk gurkmeja
1 msk brun farin
1 tsk salt
1 krm chilipeppar
1 påse wokmix tai
1 burk kokosmjölk
½ dl russin

Skär filéerna i tunna strimlor. Woka kyckling och finhackad vitlök i hälften av olja, tillsätt curry och låt fräsa i någon minut. Krydda. Woka grönsakerna separat i resten av oljan ca 5 min. Lägg i kycklingen och kokosmjölken, låt puttra. Strö över russin, servera med nudlar eller ris.


DN:s kycklingwok

1 pkt äggnudlar 250 g
rapsolja
500 g kycklingfilé
½ tsk salt
1 krm peppar
2 röda paprikor
150 g salladslök
½ dl kokosflingor
½ dl flagad mandel
1 burk kokosmjölk
1 msk fishsauce
½ dl bladpersilja

Koka nudlar. Stek kycklingen i cm-tjocka bitar i wokpanna, salta och peppra. Tillsätt kokos, mandel, strimlad paprika och lök. Häll sen i kokosmjölk och fishsauce. Servera med nudlar och klippt bladpersilja.

 

Tastelines kycklingwok

½ kg kyckling, strimlad
2 msk soja
2 msk olja
2 st skivade vitlöksklyftor
1 strimlad purjo
1 strimlad röd paprika
1 strimlad röd paprika
3 dl kokosmjölk
2 tsk honung
2 krm sambal oelek
1 pkt sockerärtor

Blanda kyckling med soja i en skål. Koka upp kokosmjölk, blanda i honung och sambal oelek. Woka kyckling med vitlök. Blanda i ingredienserna och tillsätt den varma såsen. Rör om och låt puttra någon minut. Servera med nudlar eller ris och grönsallad.

 

Sweet chilikyckling

(4 port)

4 kycklingbröst
3 msk sweet chilisås

Lime- och ingefärspasta:
2 dl matlagningsyoghurt
rivet skal av 1 lime
½ msk riven färsk ingefära

300 g okokt pasta, t ex penne

Bryn kycklingfiléerna och lägg dem i ugnssäker form. Salta och pensla med sweet chilisås. Stek kycklingen i mitten av ugnen i högst 20 minuter. Pensla ev med mer chilisås under tiden. Blanda yoghurt, limeskal och ingefära, smaka av med salt och peppar. Koka pastan och blanda den sedan med såsen. Servera kycklingen med pastan, eventuellt med extra sweet chilisås.

 

Mammas kyckling med persikor

2 msk vetemjöl
1-2 krm chilipeppar
1 msk spiskummin
3 msk curry
900 g kycklinglårfiléer
1 burk persikor eller aprikoser (420 g)
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde eller creme fraiche
salt, balsamvinäger, peppar
pinjenötskärnor

Blanda mjöl, chilipeppar, spiskummin och curry. Lägg i kycklingbitarna och skaka om rejält. Bryn kycklingen i en gryta. Häll i persikospadet och ev lite vatten. Pressa i vitlöksklyftor. Låt puttra i 15-20 minuter och tillsätt grädde. Låt puttra lite till. Smaka av med salt, balsamvinäger och ev lite peppar. Garnera med persikohalvorna. Strö över pinjenötterna. Servera med ris och en grönsallad.

 

Kyckling med smak av skogen

1 kyckling a 1,3 kg
2 gula lökar
200 g trattkantareller eller champinjoner
1 dl grädde
1 dl vatten
2 msk konc kycklingfond
1 msk soja
1 msk rönnbärsgele
5 krossade enbär
1 tsk salt
1 krm peppar
2-3 msk hackad timjan

Stycka kycklingen. Lägg hackad lök och svamp i botten på en smord ugnssäker form. Lägg kycklingbitarna över. Blanda grädde, vatten, fond, soja och gelé, tillsätt enbär, salt och peppar och häll över kycklingen. Tillaga i 225 grader i ca 30 minuter tills kycklingen är genomstekt. Strö över timjan. Servera med kokt pressad potatis och sockerärter.

 

Passionerad kycklingfilé

4 pers

4 kycklingfiléer
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1-2 msk smör till stekning

Passionsfruksås:     
1 dl vitt portvin + 1 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
2 ½-3 dl vispgrädde
1 msk smör + 1 msk vetemjöl

2 st passionsfrukter + en till garnering
1/3 krm cayennepeppar

Saffransris:            
2 dl risgryn
4 dl vatten
½ krm saffran (halv påse)
1 msk smör, lite salt

Saffransris:
Koka ris i vatten med saffran och lite salt. Blanka av det färdigkokta riset med en smörklick. Stek kycklingfiléerna, krydda dem runt om, stek 6-8 minuter (de blir torra om man steker alltför länge).

Passionsfruktsås:
Koka portvin + vatten + buljongtärning tills 1 dl återstår, tillsätt grädde och koka upp. Blanda mjukt smör och mjöl till en slät massa och klicka ner under vispning och kokning. Koka 3-5 minuter. Skrapa innehållet i 2 passionsfrukter i såsen. Smaka av försiktigt med cayenne.

Servera tallrikar med skivad kycklingfilé, ris, sås på heta tallrikar. Garnera med broccolibuketter, stekta tomatskivor och resterande passionsfrukten.

 

Oreganokyckling

4 kycklingfileer
2 vitlöksklyftor
smör
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2-3 tsk färsk el torkad oregano (alt dragon!)
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 hönsbuljongtärning
1 ½ msk balsamvinäger

Skär varje kycklingfilé i 3 bitar på längden, bryn, salta och peppra. Blanda buljong, grädde, oregano, vinäger, kyckling och vitlök och låt koka under lock i fem min. Servera med potatis, morötter.

 

Dragonkyckling 1

4 kycklingbröst
4 kvistar dragon (grovhackad) eller torkad
2 vitlöksklyftor, skivade
finrivet skal från en citron eller lite citronsaft
½ dl olivolja
salt
peppar
(soja, balsamvinäger, matlagningsgrädde)

Blanda dragon, vitlök, citron och olja. Marinera kycklingen minst en halvtimme. Stek kycklingen på båda sidor i en stekpanna. Salta och peppra. Späd med grädde, soja, balsamvinäger och ev mer dragon. Låt puttra under lock tills kycklingen är färdig. Eller stek den klar i ugn 175 grader.

 

Dragonkyckling 2

1 kyckling
2 msk smör
2 finhackade lökar
2  finhackade äpplen
1 ½-2 tsk salt
1 ½ krm svartpeppar
3 dl cider (ej för söt)
1 ½ msk vetemjöl
½ dl vatten
1 ½ dl matlagningsgrädde
1 tsk dragon
vitlökspulver 

Bryn kycklingdelar, lägg dem i en gryta. Bryn lök och äpple, lägg i grytan. Tillsätt cider, salt och kryddor. Koka i 30-40 minuter. Ta upp kycklingdelarna – håll dem varma. Red av såsen genom att röra ut mjölet i vattnet, häll det samt grädde i buljongen som kycklingen kokat i. Låt småkoka några minuter, smaka av. Lägg tillbaka kycklingen. Servera med ris och grönsallad.

 

Ciderbräserad kyckling

1 stor kyckling
1 msk smör
1 msk soja
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 dl torr cider
1 dl vispgrädde
200 g gröna druvor
½ hönsbuljongtärning
75 g bacon
1 banan

Smält smör, blanda med soja, salt och peppar. Dela kycklingen i halvor. Pensla dem med smöret. Lägg halvorna i långpanna med skinnet uppåt och stek i 175 grader i cirka 50 minuter. Späd med cider under stekningen och ös kycklingen då och då. Sila ner skyn i en kastrull och låt koka ihop något. Tillsätt grädde och buljongtärning. strimla bacon och stek. Skiva banan och stek i baconfettet. Dela kycklingen i portionsbitar och lägg ner dem i såsen. Strö över banan, bacon och urkärnade druvor. Låt allt bli genomvarmt. Servera med klyftpotatis eller ris.

 

Kycklinggryta med portvin

1 stor kyckling i bitar
smör
150-200 g smålökar
150 g champinjoner
2 dl portvin
1 hönsbuljongtärning
1 msk soja
1 burk krossad ananas, 430 g
2 dl creme fraiche
2 msk vetemjöl
4 msk vatten
½ tsk salt
2-3 krm svartpeppar
½ tsk curry

Bryn kyckling och lök i en gryta, tillsatt svamp och bryn med. Tillsätt sen portvin, buljongtärning och soja. Låt sjuda under lock 20 minuter. Tillsätt ananas och creme fraiche. Rör ut mjöl i vatten och red av grytan. Krydda. Låt småputtra minst 5 minuter. Servera med ris eller potatis.

 

Kyckling- och pastagryta

3-4 kycklingbröst
1 msk paprikapulver
1-3 msk smör
2 ½ dl hönsbuljong
2 ½ dl vispgrädde
1 dl hackad persilja och dill
200 g pasta
1 stor grön paprika i strimlor

Fräs paprikapulver och sen kycklingdelarna. Salta, peppra och späd med buljong. Koka sakta under lock i 20 minuter. Tillsätt grädde, persilja, dill och paprika. Koka ytterligare fem minuter. Koka pastan och blanda i. Servera med sallad.


Snabb kycklinggratäng

600 g kycklingfiléer
1 msk smör
140 g bacon
½ purjo
1 ½ dl riven ost
3 dl grädde
1 msk senap
1 msk kycklingfond

Stek kycklingfiléerna skurna i tärningar. Salta och peppra. Stek baconet i bitar för sig. Låt strimlad purjo fräsa med baconet.  Lägg kyckling, bacon och purjo i smord form. Vispa ihop ost, senap och fond och häll över. Gratinera i 20-25 min i 200 grader.

 

Kyckling Marengo

1 kyckling ca 1,3 kg
10 små lökar
1 burk svamp
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 burk hela tomater
½ tsk salt
1 krm peppar
ev vitlök
klippt persilja
citronsaft

Skölj kycklingen, torka av den och dela i mindre bitar. Bryn. Salta och peppra. Bryn svamp och lök, lägg över det i grytan. Strö över mjöl, späd med svampspad, vatten och smulad buljong. Tillsätt tomatburken. Puttra under lock på svag värme ca 35 min. Smaka av med salt, peppar, vitlök, citronsaft.

 

Madeirakyckling

4-6 kycklingfiléer
salt
svartpeppar
smör
1 tsk krossad rosépeppar
1-1 ½ dl torr madeira

Svampsås:    
200 g färska champinjoner
1 liten gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
1 dl buljong eller vatten
½ burk mild röd pimento a 200 g
salt
svartpeppar
madeira

Krydda filéerna med salt, peppar, rosépeppar. Bryn köttet runt om, späd med madeira, lägg på lock och låt sjuda ca 10 min. Stek skivade champinjoner, finhackad lök och vitlök. Tag upp kycklingen. Rör ner creme fraiche i madeiraskyn och späd med buljong/vatten, koka ihop. Strimla och blanda pimento i såsen. Tillsätt stekt svamp och lök. Servera med sallad och bröd eller med ris/pasta.

 

Fransk senapskyckling

500 g kycklingfilé
1 burk hela champinjoner
1 tsk salt
1 krm peppar
rosépeppar
klippt gräslök
2 dl hönsbuljong
2-3 tsk fransk senap
1 msk äkta soja
1 msk vetemjöl
2 ½ dl matlagningsgrädde

Strimla köttet, bryn det, salta och peppra, lägg i en gryta. Fräs svampen, lägg i grytan. Strö över mjöl, tillsätt senap och späd med buljong och grädde. Låt puttra på svag värme 5 min. Smaka av. Strö över klippt gräslök och rosépeppar.

 

Kycklingfilé a la Indiana

4 kycklingfiléer
salt
peppar
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk färsk hackad ingefära
½ tsk paprikapulver
1 tsk curry
½ burk krossade tomater
1 dl buljong
1 dl creme fraiche
50 g cashewnötter
färsk mynta
20 skalade räkor

Stek kycklingfiléerna gyllene 4-5 min på varje sida, salta och peppra. Ta upp dem. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Fräs i matfett. Tillsätt kryddor, buljong och tomatkross. Låt puttra 5 min, Tillsätt creme fraiche och smaka av. Skär filéerna i sneda bitar och lägg dem i såsen. Lägg räkorna över köttet. Låt allt bli varmt. Hacka ev nötterna lite och strö över. Garnera med mynta.

 

Burgundisk kyckling

1 stekt eller grillad kyckling
100 g bacon
250 g smålök
2 vitlöksklyftor
200 g champinjoner
1 msk tomatpuré
1 tsk timjan
1 dl rött vin
2 dl hönsbuljong
1 tsk maizena

Dela kycklingen i bitar. Fräs tärnad bacon, hackad lök, vitlök och svamp. Blanda i puré och timjan. Späd med buljong och vin. Lägg i kycklingbitar och sjud ca 5 min. Red av med maizena utrört i lite vatten.

 

Festsås med kyckling

1 liten grillad kyckling
2 gula lökar
250 g champinjoner
1 paprika
2 msk vetemjöl
2 ½ dl matlagningsgrädde
3 msk kycklingfond
1 ½ dl vatten
140 g bacon
salt
peppar
krasse

Fräs hackad lök och svamp, tillsätt hackad paprika. Strö över mjöl, späd med grädde, vatten och fond. Låt puttra under omrörning 3-5 min. Rör ner kycklingkött i bitar. Smaka av. Strö klippt och stekt bacon över samt krasse.

 

Kycklinggryta a la mango

1 kyckling a 1 kg
1 tsk salt
1 krm peppar
2 msk smör
2 röda paprikor
1 gul lök
1 ½ dl äppelcider
1 tsk paprikapulver
2 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
4 msk mango chutney

Tina kycklingen, skär den i bitar, krydda med salt och peppar och stek den. Skär paprikorna i ringar och löken i skivor och låt bryna med. Häll på cider och kryddor. Låt småkoka. Rör ut mjölet i grädden och häll i. Blanda ner mango chutney. Låt grytan småkoka tills den är klar. Servera med ris eller pasta och grönsallad.

 

Snabb provencalsk kyckling

1-1 ½ grillad kyckling
några selleristjälkar
1 hackad gul lök
1 burk krossade tomater
½ tsk basilika
½ dl vitt vin
50 g smör blandat med vitlök
1 msk rivebröd

Dela köttet i mindre bitar, ta bort ben. Hacka lök och selleri. Låt tomatkrosset rinna av lite. Fräs lök och selleri, tillsätt tomatkross, basilika och vin. Sjud några minuter och lägg i eldfast form. Lägg i kycklingdelarna. Täck med persilja och vitlökssmör. Toppa med rivebröd och gratinera i 10 minuter i 250 grader. Servera med bröd och sallad.

 

Coq au vin

1 kyckling a 1 kg
smör
mjöl
salt
peppar
10-15 smålökar
200 g svamp
150 g rimmat fläsk
persilja
1 krm timjan
1 lagerblad
1 krm sellerisalt
3-4 dl rödvin
ev soja

Bryn och krydda kycklingen. Strö över mjöl. Bryn lök, svamp och fläsk. Lägg i grytan. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt puttra 20-30 minuter. Smaka av, tillsätt ev soja. Servera med ris eller kokt potatis.

 

Kyckling på grön pasta

1-1 ½ grillad eller stekt kyckling
250 g grön bandspaghetti
1 stor burk hela champinjoner
1 stor hackad  grön paprika
2 dl vispgrädde
2-3 msk torrt vitt vin
ost

Koka pastan, lägg i smord form. Dela kycklingen i mindre bitar och lägg över samt svamp och paprika. Toppa med ostskivor och häll över grädde och vin. Gratinera i 25 minuter i 250 grader. Servera med grönsallad.


Kryddkyckling

1 kyckling a 1 kg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
½ tsk vitlökspulver
½ tsk rosmarin
smör
olja
soja

Tillbehör:
mango chutney, gurka, soja

Ris:    
1 msk smör
1 liten hackad  lök
2-3 msk curry
2 ½ dl råris
7 dl buljong

2 skivade bananer

Fräs lök, tillsätt ris och buljong. Koka sakta enligt bruksanvisningen. Stycka kycklingen och pensla med marinaden. Stek i 15 minuter, vänd och passa väl. Lägg riset på ett fat med kycklingen över samt currybrynta skivade bananer.

 

Asiatisk wok med kokosmjölk

1 huvud pak choy eller mangold
½ purjolök
1 broccolihuvud
1/4 vitkålshuvud
1 dl cashewnötter
ca 20 vattenkastanjer
4 kycklingfiléer
2 skalade vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk
1 msk currypasta
½ msk chilipasta
½ msk korianderpasta
3 msk sesamolja
salt och peppar
1/4 citrongräs

Sås:   
250 g lätt cremè fraiche
1 msk finhackad koriander
1 msk flytande honung
½ msk chilipasta

Börja med att skära ner vitkålen så tunt som möjligt. Dela purjolöken på längden i fyra delar och strimla den. Sätt på wokpannan. Dela broccolin i små buketter, skala av det yttersta skalet på stjälken och skiva ner den i tunna bitar.

Häll sesamoljan i den heta wokpannan, skär kycklingfiléerna i bitar och bryn dessa gyllenbruna. Lägg i vitkålen, purjolöken, broccolistjälkarna och den krossade vitlöken. Bulta citrongräset med handtaget på en kniv innan du lägger ner det i pannan. När grönsakerna stekt några minuter lägger du ner broccolibuketterna, de halverade vattenkastanjerna, cashewnötterna och till sist pak choyen eller mangolden som du också skurit i bitar. Häll på kokosmjölken och blanda ner curry- chili- och korianderpastan, smaka av med salt och peppar. Låt woken stå och koka ihop ett par minuter, servera den med ris och den kalla såsen.

Sås:
Blanda crème fraichen med en matsked finhackad koriander och en matsked flytande honung.


Parmesankyckling

4 kycklingfiléer (a 150 g)
2 ägg
2 dl riven parmesanost
1 tsk paprikapulver
3 msk vatten
3 msk vetemjöl
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ägg, parmesan, paprikapulver och vatten. Blanda mjöl med salt och peppar. Doppa kycklingfiléerna först i mjölblandningen och sen i äggblandningen. Lägg filéerna i en smord eldfast form. Tillaga mitt i ugnen ca 20-30 minuter eller tills kycklingen är genomstekt. (Låt ev djupfryst klyftpotatis steka med i formen.) Servera med kall sås på creme fraiche, salt och basilika samt tomatsalsa (4 hackade tomater, ½ finhackad gurka, ½ finhackad rödlök, persilja, salt och svartpeppar.) 


Kycklingfilé i oreganosås

4 st kycklingfiléer
1 pkt bacon
2 ½ dl lätt creme fraiche
3-4 dl mellangrädde
2 st vitlöksklyftor
1 ½ msk kycklingfond
1 ½ msk torkad oregano
1½ msk röd balsamvinäger
½ tsk sambal oelek
salt, peppar

Knaperstek bacon i bitar och låt rinna av på ett papper. Dela kycklingfiléerna i bitar och bryn i stekpannan, salta och peppra. Häll grädden och creme fraichen över kycklingen. Tillsätt sedan kycklingfond, vitlök, oregano, sambal oelek samt balsamvinäger. Lägg i den knaperstekta baconen och låt puttra i cirka 5 min. Servera med klyftpotatis och en god sallad. 

 

Kycklinggratäng

600 g kycklingfilé
salt, peppar
smör
2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
½ dl mango chutney
1 msk kycklingfond
1 äpple, tärnat
1 gul lök, hackad
1 tsk sambal oelek
140 g bacon
1 dl riven ost 

Dela kycklingfiléerna på mitten. Salta, peppra och bryn dem. Lägg över dem i en ugnsfast form. Stek lätt på löken, tillsätt äpple och därefter creme fraiche, grädde, mango chutney och fond. Låt koka 5 minuter. Smaka av med sambal oelek och salt. Häll såsen över kycklingen. Strö över strimlad knaperstekt bacon och sen ost. Gratinera i 20 minuter i 200 grader. Servera med rostad potatis och sallad.


Pasta med kyckling och bacon

300 g kyckling
150 g bacon i tärningar
250 g champinjoner
1 lök
½ l grönsaksbuljong
¼ l vispgrädde
1 knippe persilja
2 finhackade vitlöksklyftor
½ finhackad röd chili
250 g färsk pasta
salt och peppar

Stek bacon i en stor gryta och lägg sedan åt sidan. Stek kycklingen med salt och peppar. Skär lök och champinjoner och bryn sedan tillsammans med chili och vitlök. Tillsätt buljong och grädde och låt grytan sjuda i 10 minuter. Koka pastan. Blanda sedan den färdiga pastan med hackad persilja och bacon och rör sedan ner i grytan med resten av ingredienserna. Låt sjuda i ytterligare 5 minuter.


Gratinerad parmesankyckling

600 g broccoli
600 g kycklingfiléer
5 dl mellangrädde
1 msk dijonsenap
1-2 st hönsbuljongtärning
2 vitlöksklyftor
1 msk vitvinsvinäger
3-4 dl riven parmesanost

Koka upp broccolin lätt, lägg den i en smord ugnssäker form. Bryn filéerna runt om i olja. Krydda med salt och peppar. Lägg dem över broccolin. Koka upp grädde, senap, buljongtärning, pressad vitlök, vinäger (1 tsk salt och 2 krm peppar vid behov). Häll såsen över kycklingen och strö över parmesan. Grädda i 225 grader ca 35 minuter (täck om osten blir för brun). Servera med basmatiris.


Kycklinggratäng med vitlök och creme fraiche

8 pers

6 st kycklingfiléer
2 paket bacon
4 dl cream fraiché
3 dl matlagningsgrädde
1 dl ost riven smakrik
2 msk sweet chili sauce
2 st vitlöksklyftor finhackade
3 msk kycklingfond
1 tsk salt, svartpeppar 

Skär filén längsgående i bitar. Skär baconet i bitar Stek upp, salta och peppra. Blanda creme fraiche, grädde, sweet chili sås, pressade vitlöksklyftor och kycklingfond i en skål. Lägg kyckling och bacon i en smord ugnsfast form, häll blandningen över. Täck hela ytan med den rivna osten. Grädda cirka 25 min i 200 grader. Servera gärna med sallad och bulgur/ris/basmatiris.


Kycklinggratäng med superb sås

4 kycklingfiléer
salt, vitpeppar
1 burk crème fraiche à 2 dl
3 dl grädde
3 msk mango chutney
1 pkt bacon à 125 g
1 äpple i mindre bitar
1 strimlad purjolök
1 grön paprika i mindre bitar
1 tsk sambal oelek
1 grönsaksbuljongtärning
riven ost

Salta, peppra och stek kycklingen till en fin färg. Rör under tiden ihop grädde, crème fraiche, mango chutney, sambal oelek och buljongtärning i en kastrull (alt ersätt buljong med fond och rör ihop utan att koka). Låt det koka ihop ett tag medan kycklingen steks. Tillsätt paprikan, purjon och äpplet och låt det puttra med ett tag. Lägg kycklingen i en ugnsform, häll över såsen och bred ut den lite fint över. Stek baconet i mindre bitar och strö den överst, tryck ner den lite, täck med riven ost. Ställ in i 200 grader varm ugn i ca 25 minuter.


Kycklinggratäng med curry och mango chutney

4-6 st kycklingfiléer
1 stor röd paprika
1 burk minimajs (ca 425 g)
2 vitlöksklyftor
5 dl creme fraiche
1 dl mango chutney
2 dl grädde (kan uteslutas)
1 msk sambal oelek
2-3 tsk gul currypulver
salt, peppar
olja till stekning

Värm ugnen till 200°. Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar. Hetta upp olja och stek kycklingfiléerna i ca 3 min på varje sida. Lägg kycklingen i en ugnsform.

Skär paprikan i strimlor, skär minimajsen i ca 1 cm långa bitar, finhacka vitlöken. Lägg grönsakerna över kycklingen. Blanda crème fraiche, grädde, mango chutney, curry, sambal oelek, salt och peppar i en skål. Häll currysåsen över kycklingen. Grädda gratängen mitt i ugnen i ca 25-30 min. Servera gratängen med sallad, ris eller pasta.


Kycklinggryta med bacon och sweet chili

800 g kycklingfilé
salt
peppar
2 pkt bacon
2 vitlöksklyftor
5 dl grädde
1 kycklingbuljongtärning
½ dl sweet chilisås
1 tsk kinesisk soja
2 dl crème fraiche
ev. maizena

Dela kycklingen i bitar och stek i smör med salt och peppar. Lägg åt sidan. Strimla och stek baconet efter kycklingen. Blanda i pressad vitlök, grädde, buljongtärning, sweet chilisås, soja och crème fraiche. Låt det koka upp. Red ev. av med lite maizena om du vill ha en tjockare sås.

Lägg tillbaka kycklingbitarna i såsen och låt det småsjuda i 15 min. Servera med potatis eller ris och en blandad sallad. 


Krämig kycklinggryta med curry

600 g kyckling
1 röd paprika
2 gula lökar
50 g smör
3 msk curry
5 dl grädde
2 dl crème fraiche
2 msk soja
salt och peppar
1 msk paprikapulver

Skär kycklingfiléerna i bitar. Bryn kycklingen i smör i en stor gryta på medelvärme. Tillsätt paprika och lök i bitar, curry och paprikapulver och låt fräsa. Tillsätt grädde, crème fraiche, soja och peppar. Låt småputtra en stund, smaka av med salt och peppar. Servera med ris.


Krämig kycklinggryta med gul curry, variant

600 g kycklingbröstfiléer
2 röda paprikor
1 gul lök
½ purjolök
smör till stekning
2 msk curry
1 msk paprikapulver
4 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
2 tsk kinesisk soja
1 msk kycklingfond
1 krm svartpeppar
125 g minimajs

Putsa och skär kycklingen i bitar. Kärna ur och skär paprikorna i bitar. Skala och klyfta löken. Skölj och strimla purjolöken. Bryn kycklingen runt om i en stor gryta eller traktörpanna med smör, ca 4 minuter. Tillsätt paprika, lök, purjolök, curry och paprikapulver, och låt fräsa samman, 3–4 minuter. Tillsätt grädde, crème fraiche, soja, fond och peppar. Dela minimajsen på mitten och vänd ner i grytan. Låt sjuda samman, ca 10 minuter. Kontrollera att kycklingen är genomstekt. Garnera med färska örter och servera med ris och sallad.

Världens godaste kycklingrätt, Madame Edith

1 paket bacon (140 g)
4 kycklingfiléer
salt och vitpeppar
2 dl champinjoner
2 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
1 dl riven parmesanost

Klipp bacon i bitar. Knaperstek och lägg åt sidan. Häll bort överflödigt stekfett från stekpannan. Dela kycklingfiléer i bitar (ca 8 bitar/filé). Bryn kycklingbitarna tills fin färg. Salta och peppra. Lägg över i en ugnsform. Fräs skivade champinjoner (färska eller konserverade). Rör ner pressad vitlök. Blanda ner creme fraiche, vispgrädde och tomatpuré. Koka upp. Drag stekpannan åt sidan. Rör ner parmesanost. Häll blandningen i ugnsformen. Toppa med knaperstekt bacon. Tillaga mitt i ugnen 225° i ca 15 min (dela en stor kycklingbit och kolla att den är helt genomstekt).

Zeinas pastagratäng med currykyckling

(10 portioner, halveras)
4 st kycklingfilé
800 g pasta av valfri sort
1 purjolök
2 röda paprikor
15 st champinjoner
3 vitlöksklyftor
1 burk majskorn (ca 300 g)
2 broccolihuvud eller ca 400 g djupfryst
1 liter grädde (valfri fetthalt)
3 dl cremé fraiche (34% fetthalt)
1 msk vetemjöl
2,5 msk curry
2 buljongtärningar (gärna hönsbuljong)
Salt och peppar
400 g riven ost av valfri sort

Skär kycklingfilen i bitar och hacka alla grönsaker. Koka broccolibitar tills de mjuknar en aning (koka inte sönder dem), sila av och ställ åt sidan. Stek kycklingen i olja tills den får lite färg, pressa över vitlöken och krydda med 1 msk curry, fräs en stund och ställ åt sidan. Kycklingen behöver inte stekas kraftigt, det räcker att den precis blir genomstekt. Fräs alla grönsakerna, förutom broccolin, i en separat stekpanna i ca 5 min, tills de mjuknar, krydda med 0,5 msk curry och ställ åt sidan. Koka upp pastan tills den mjuknar lite, den ska vara al dente (ha tuggmotstånd). Spara 1 dl av pastavattnet och sila sedan av. Vattnet ska blandas i pastasåsen, blir extra krämigt då. Värm ugnen till 200°. Lägg först pastan i ugnsplåten, häll över de stekta grönsakerna, kycklingen, broccolin och slutligen den rivna osten.

Blanda pastavatten, grädde, cremé fraiche, mjöl, 1 msk curry i en skål. Blanda noga med en handvisp, smula i buljongen och tillsätt salt och peppar efter smak. Blanda väl och häll över gratängen. Skaka lite på ugnsformen så grädden fördelas jämnt i formen. Ta in i ugnen på näst sista falsen (nerifrån) och baka i ca 30 min. Om du tycker att pastan får för mycket färg så kan du täcka den efter halva tiden med folie.