Korv

Korv a la pasta

4 portioner pasta
1 stånd broccoli i buketter
1 rödlök i tunna skivor
100 g svamp
2 dl mellangrädde
1 dl vitt vin (ersätt ev med svampspad/fond)
1 msk dijonsenap
½ tsk sambal oelek
salt, peppar
smör
400 g strimlad falukorv
1 gul paprika i bitar

Koka pastan, låt broccolin koka med under de sista minuterna. Fräs lök och svamp. Vispa samman grädde, vin, senap, sambal oelek, salt och peppar och häll över. Lägg i korvstrimlor och paprika. Låt puttra. Red ev av. Servera med broccolipastan och en sallad.

Champinjongratinerad aptitring

400 g aptitring eller falukorv
1 dl mjölk
1 burk champinjonsoppa ex vis Campbells
½ msk ströbröd
½ -1 tsk paprikapulver

Strimla korven. Blanda soppa och mjölk. Lägg korvbitarna i en smord eldfast form. Häll soppan över och strö över ströbröd och paprikapulver. Gratinera 15 min i 250 grader. Servera med kokt potatis eller makaroner och sallad.

Ugnsstekt falukorv

(4 port)

5-6 medelstora potatisar
300-400 g falukorv
2 äpplen
1 påse sauce cafe de paris

Skala och skär potatis och äpplen i tunna skivor. Skär korven i skivor. Varva i en smord eldfast form. Tillred såsen efter anvisningarna på paketet och häll över. Täck med folie och gratinera 20 min i 200 grader. Tag bort folien och gratinera ytterligare 10-15 min tills potatisen känns färdig.

Äppelkorv

(4 port)

400 g falukorv
1 liten gul lök
4 äpplen
3 tomater
1 tsk oregano
1-1 ½ dl lagrad riven ost
smör

Skala lök och skiva den tunt. Skala och skiva äpplena. Lägg lök och äpple i botten på en smord eldfast form. Lägg på korven i skivor. Skiva tomater och lägg de över. Krydda med oregano. Strö över osten. Gratinera 20 min i mitten av ugnen i 225 grader. Servera med kokt potatis.

Korvrisotto

2 dl ris
5 dl buljong
1 gul lök
1 ½ msk smör
300 g falukorv
2-3 dl vitkål
2 dl gröna ärtor (125 g)

Koka ris i buljongen. Bryn lök, korv och till sist kålen en stund. Blanda ärtorna i riset precis innan det är färdigkokt. Blanda samman risblandningen med korvblandningen.

Currystuvad korv

(4 port)

400 g falukorv eller grillkorv
2-3 hackade gula lökar
1 tärnat äpple
2 msk smör
2 tsk curry
1 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
3 dl mjölk eller matlagningsgrädde
½ tsk salt, 1 krm svartpeppar

Låt lök och äpple småputtra i smör 10 min. Dofta över curry. Lägg i korvtärningar. Rör i mjöl och späd med tomatpuré och mjölk. Sjud röran ca 5 min. Smaka av.

Falu Provencale

(4 port)

1 dl creme fraiche
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 msk fransk senap
½ tsk dragon
400 g falukorv
½ msk smör
salt, peppar

Blanda creme fraiche, vitlök, senap och dragon. Skär korven i halvmånar och bryn. Rör ner creme fraiche-röran och låt småputtra 10 min. Späd ev med vatten. Smaka av.

Hugos snabbgryta

6 st wiener- eller varmkorvar eller falukorv
2 gula lökar
1 stor grön paprika
smör
2 burkar vita bönor i tomatsås
1 burk krossade tomater a 400 g
1 burk skivade champinjoner a 200 g
2-3 msk chilipulver
kajennpeppar
persilja

Skala och skiva lök och paprika och fräs det. Dela korven i mindre bitar och låt dem fräsa med. Häll i vita bönor, tomatkross och svamp med spad. Krydda. Låt puttra tills det verkar färdigt. Strö över persilja. Servera med bröd eller ris.

Kalasgryta med korv

2 gula lökar
300 g falukorv
2 msk smör
1 burk oxsvanssoppa, t ex Campbells
1 dl grädde
3 msk tomatketchup
tabasco
vitlök
grovhackad persilja

Skiva löken och fräs den. Tillsätt strimlad kor och låt bryna med. Häll i soppa och grädde. Låt puttra. Krydda.

Korvgryta

300-400 g falukorv
2 gula lökar
1 grön paprika
1 burk krossade tomater a 400 g

Skala och hacka paprika och lök, fräs dem. Tillsätt strimlad korv och låt fräsa med. Slå i krossade tomater och låt alltsammans puttra. Smaka av.

Korv- och makaronigryta med tomatsmak

400 g falukorv
3 dl snabbmakaroner
vatten, salt
1 burk tomatsoppa, t ex Campbells
1 dl vatten
½-1 krm timjan
finklippt persilja

Koka makaronerna enligt anvisningar på paketet. Bryn strimlad korv och tillsätt den outspädda soppan. Krydda med timjan. Låt allt koka upp. Tillsätt de avrunna makaronerna. Strö över persilja.

Oxsvansgryta med korv och purjo

1 burk oxsvanssoppa t ex Campbells
300-400 g falukorv
3 dl vatten
½ purjolök

Häll upp soppan i en gryta och späd med vatten. Skär korv och purjo i bitar och lägg i. Låt allt puttra en stund.

Grönsaksgryta med korv

(2 port)

3-4 potatisar
1 morot
1 bit purjolök
1 tomat
1-1 ½ dl vatten
½ tsk salt eller buljongtärning
200 g falukorv
1 tsk senap
klippt persilja

Koka upp vatten och salt, lägg i de ansade grönsakerna skurna i bitar och låt koka 10 min. Skär korven i bitar och lägg i. Ev kan senap bredas på korven innan den läggs i. Låt koka ytterligare 5 min. Skär tomaten i klyftor och lägg i. Strö över klippt persilja.

Evas grönsaksgryta med korv

falukorv
purjolök
buljongtärning
morötter
lök
timjan
vatten
vetemjöl

Bryn korven i bitar. Strö över vetemjöl och späd med vatten. Lägg i buljongtärning. Lägg i slantade morötter, strimlad purjolök och ev hackad liten lök. Smaksätt med timjan. Låt puttra tills det verkar färdigt. Ev kan även potatisbitar läggas i grytan och få puttra med.

Italiensk ugnsstekt korv

500 g falukorv
1 gul lök
1 burk krossade tomater
2 tsk rosmarin
1 vitlöksklyfta
1 dl riven ost

Blanda hackad lök, tomatkross, rosmarin och vitlök i ugnssäker form. Lägg över korven i skivor, strö över ost. Stek 15-20 min i 225 grader.

Barnens korvpanna

400-500 g frukost eller grillkorv
2 skivade gula lökar
1 msk smör
½ dl chilisås
2 dl creme fraiche
½ tsk salt, 1 krm svartpeppar
1 pkt 250 g frysta ärtor
klippt persilja

Skär korvarna i bitar, fräs dem. Fräs löken. Tillsätt creme fraiche, chilisås, salt och peppar, sjud upp. Lägg i ärtorna, låt allt bli varmt. Späd ev med lite mjölk. Strö över persilja.

Wokad currykorv

400 g strimlad falukorv
2-3 msk olja el margarin
1 tsk curry
1 påse frysta wokgrönsaker a 400 g
1 liten burk majskorn ca 198 g
buljongtärning + vatten
1 tsk senap
1 dl creme fraiche

Fräs korven, tag upp den. Fräs curry, lägg i grönsaker och majs, lägg tillbaka korven. Tillsätt buljong, senap och creme fraiche. Smaka ev av med lite soja. Bjud pasta till.

Höstgryta a la Falu

500 g falukorv
2 gula lökar
1 burk kantareller eller annan svamp
1 morot
1 dl vispgrädde
1 msk senap
1 msk tomatpuré
5 enbär
½ tsk timjan
½ tsk rosmarin
svartpeppar
3 dl buljong

Bryn tärnad korv och hackad lök. Blanda i svamp och morot i tärningar, sen grädde och övrigt. Låt puttra under lock 10-12 min. Servera med pasta, grönsallad, inlagd gurka.

Ostgratinerad korv och broccoli

(4 port)

4 wienerkorvar
4 skivor bacon
1 pkt broccoli
1 blomkålshuvud
ost

Ostsås:
1 msk smör
1 ½ msk vetemjöl
2 dl grädde + mjölk
salt, vitpeppar
riven ost

Rulla baconet om korvarna och lägg dem i smord eldfast form. Varva med blomkål och broccoli som kokats upp. Gör en ostsås och häll över. Lägg ev även riven ost ovanpå. Grädda 10 min i 250 grader.


Falukorvsgratäng

600 g falukorv
2–3 färska tomater
2 dl riven lagrad ost

Sås:
2 dl mjölk
2 dl mellangrädde
3/4 dl bostongurka
2 tsk dijonsenap
3 msk chilisås
1 msk kalvfond
1 msk maizena
1 tsk sambal oelek

Sätt ugnen på 225°. Skiva falukorv och tomater och varva dem i en ugnssäker form. Blanda såsen och häll den över korven. Strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen i ca 20 minuter. Servera med ris.


DN:s Korv Stroganoff

4 portioner

600 g falukorv
2 gula lökar
2 msk smör
½ dl tomatpuré
2 msk chilisås eller ketchup
1 tsk senap
3 dl matlagningsgrädde
salt och peppar persilja

Till servering:
kokt ris, grönsallad


Snitta och ta bort korvskinnet. Skär korven i stavar. Skala och hacka löken. Bryn korv och lök i smör i en stekpanna. Tillsätt tomatpuré och senap. Späd med matlagningsgrädde och låt sjuda i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris och grönsallad.

Falukorvsgryta

4 portioner makaroner eller ris
600 g falukorv
1 burk krossade tomater
4 msk sweet chilisås
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 dl skivade champinjoner
1 paprika i bitar
1 pressad vitlöksklyfta
salt, peppar
1½ dl riven ost

Koka makaroner el ris. Smörj en ugnsfast form. Skär falukorven i månar och stek dem med vitlöken tills de tar färg. Blanda ihop creme fraiche, grädde, sweet chili, krossad tomat, champinjoner, paprikan och osten. Krydda med salt och peppar. Blanda ihop makaroner/ris med korven. Rör sist ner såsen. Gratinera i ugn 200 grader i 15-20 minuter.