Paj & pirog

Kantarell- och köttfärspaj

(4 port)

Pajdeg:
50 g rumstempererat smör
4 dl vetemjöl
1
½ dl mjölk
2 tsk bakpulver

Fyllning:
500 g blandfärs
2 gula lökar eller två stora schalottenlökar
½ liter kantareller
2 skalade vitlöksklyftor
salt och peppar

Täcket:
5 dl crème fraiche (alt. lätt)
4 msk majonnäs (alt. lätt)
4 dl riven ost

Blanda alla ingredienser till pajdegen och knåda ihop dem till en smidig deg. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och klä in en pajform med degen. Skiva löken tunt och krossa vitlöksklyftorna med en kökskniv. Häll lite olja i en stekpanna och lägg ner löken, vitlöken och den rensade svampen. Låt det hela få lite färg och putta sedan upp det mot kanterna av pannan för att få plats med att steka köttfärsen. Blanda runt den brynta köttfärsen med svamp- och lökblandningen och smaksätt med salt och peppar. Lägg ner blandningen i det obakade pajskalet. Blanda crème fraiche och majonnäs till täcket i en skål. Bred blandningen över köttfärsfyllningen och toppa med osten. Baka pajen i ugnen ca 20-30 minuter i 200 grader. Servera med lite sallad.


Broccoli- och baconpaj

200 g vetemjöl
175 g smör
1 tsk salt
3 msk vatten
400 g broccoli, fryst
1 lök
60 g parmesanost, riven
3 dl ostrester, rivna
2 ägg
2 dl vispgrädde
140 g bacon

Kör i hop degen i en matberedare. Låt degen vila minst 30 minuter. Kavla ut degen och lägg den i en pajform. Förbaka i 200 grader tills den fått fin färg. Koka broccolin tills stjälkarna är lagom mjuka. Låt rinna av ordentligt. Stek skivad lök och strimlad bacon, lägg detta i botten av pajen. Lägg sen i kokt broccoli. Grädda i 225 grader tills ytan blivit vackert gyllenbrun. Servera med grönsallad.


Quiche Lorraine

Deg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
4 msk vatten

Fyllning:
100 g rökt skinka
3 ägg
3 dl mjölk
2 dl lagrad ost
svartpeppar

Arbeta samman degen. Låt den vila kallt. Klä en pajform med degen och förgrädda 10 min i 200 grader. Strö skinktärningar i skalet. Vispa samman ägg, mjölk, riven ost och peppar och häll över. Grädda ytterligare 30 min. Servera med grönsallad.


Sommarpaj

3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk vatten
1-2 purjolökar
150 g fetaost
15 körsbärstomater
20 svarta oliver
3 ägg
3 dl mjölk
2 krm salt, 1 krm svartpeppar

Gör pajdegen i matberedare och tryck ut den i en pajform. Låt stå i kylskåp minst 30 min. Skär purjon i centimeterstora bitar och sjud några minuter i kokande vatten. Perforera tomaterna med knappnål. Förgrädda pajskalet 15 min i 200 grader. Smula fetaosten och lägg den i botten. Lägg i purjo, tomater och oliver. Vispa samman ägg och mjölk, krydda och häll i formen. Grädda nederst i ugnen 30 minuter i 200 grader.


Tacopaj

3 dl vetemjöl
125 g margarin
3 msk kallt vatten
salt

Fyllning:
1 gul lök
3-4 tomater
4 hg köttfärs
tacokrydda
2 dl creme fraiche
riven ost

Gör pajdeg och förgrädda i 10 min i 200 grader. Fräs köttfärs, blanda i lite vatten och tacokrydda. Hacka lök och tomater i tärningar och blanda med creme fraiche, salt och peppar. Bred ut köttfärsröran i skalet, täck över med tomat- och lökblandningen och strö över riven ost. Grädda i 20-25 min i 175 grader.


Brieostpaj

150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten

Fyllning:
150 g svamp (2 små burkar)
1 msk rapsolja
4 soltorkade tomater
1-2 dl riven parmesanost
1 vitlöksklyfta
2 ägg
2 dl vispgrädde
salt, peppar
200 g brieost

Blanda ihop degen, klä en pajform (23 cm) och låt vila i frysen 15 min. Förgrädda direkt från frysen i 200 grader 5-10 min. Stek skivad svamp i olja. Lägg i botten på pajen. Strimla tomaterna och blanda med parmesanost, pressad vitlök, ägg, grädde. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen i pajskalet. Skiva brien tunt och lägg i ett mönster ovanpå. Grädda i 200 grader i ca 35 min. Garnera ev med färska örter. Servera ljummen eller rumstempererad.


Västkustpaj

150 g smör
1
½ dl riven ost
2
½ dl vetemjöl
1 kg räkor med skal
50 g smör
2 msk senap
6 hårdkokta ägg
2 dl vispgrädde
1 burk krabba
1 bunt dill
1 msk ströbröd
1 dl riven ost

Garnering:
lättkokt sparris + räkor + citronmeliss + citron

Arbeta samman mjöl, matfett och ost till en smidig deg, tryck ut i pajform ca 25 cm i diameter. Ställ kallt i 30 min. Tina, skal och grovhacka räkor (spara 16-20 till garnering). Grovhacka ägg, klipp dill, låt krabban rinna av. Smält matfett till fyllningen och tillsätt senap, ägghack och grädde, låt sjuda på svag värme tills det tjocknar. Tillsätt räkor, krabba och dill - nu får det inte koka mer! Smaka av. Häll räkorna i pajskalet, strö över ströbröd och riven ost. Grädda i 30 min i 200 grader. Garnera. Bjud grönsallad till.


Mors broccolipaj

(6 port)

3 dl vetemjöl
125 g smör
2-3 msk vatten

Fyllning:
1 stor grovt hackad gul lök
1 burk svamp a 200 g
1 msk smör
1 pkt broccoli
1 dl smakstark riven ost
3 ägg
2 dl creme fraiche
2 krm muskot
1 krm svartpeppar, 2 krm salt

Gör en pajdeg och tryck ut den i en pajform, ca 26 cm i diameter. Låt vila kallt. Förgrädda 10 min i 200 grader. Fräs svamp och lök och lägg i skalet. Förväll broccoli, grovhacka den och lägg över. Strö över ost. Blanda ägg, creme fraiche, kryddor och salt och strö över. Grädda 35 min i 200 grader.


Broccoli- och ädelostpaj

200 gram vetemjöl (ca 3,3 dl)
125 gram smör
2 msk vatten
3 ägg
3 dl mjölk eller grädde
3 dl riven ost, gärna med lite smak
100 gram ädelost ex vis Kvibille ädel
400 gram broccolibuketter
en halv rödlök
salt
peppar
muskotnöt

Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen räcker till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader. Vispa samman ägg, mjölk och riven ost. Har du tillgång till matberedare mixar du sedan ägg- och oststanningen tillsammans med ädelosten. Salta och krydda försiktigt med muskotnöt. Finhacka rödlöken. Dela broccolin i mindre buketter och fördela dem i pajskalet. Strö över löken. Slå över stanningen och strö över grovmalen svartpeppar efter smak. Grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Känn i mitten om stanningen stannat. Om pajen börjar få för mörk färg, men fortfarande inte är färdig, så täck med folie eller lock.


Pias köttfärspaj

(4-6 port)

150 g smör
3 dl vetemjöl
2 krm salt
4 msk kallt vatten

Fyllning:
2 gula lökar
500 g köttfärs
2 msk smör
1 ¼ tsk salt, 1 ½ krm peppar
100 g svamp
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
1-2 msk senap
½-1 msk soja
1 dl klippt persilja
1 ½ dl gräddfil
100 g lagrad ost

Arbeta samman deg och låt vila kallt. Bryn lök och färs, krydda. Fräs svamp, strö över mjöl och späd med vatten. Tillsätt soja, senap och persilja. Låt koka några minuter. Tillsätt gräddfil och häll sedan allt i färsblandningen. Förgrädda pajskalet 15 min i 225 grader. Häll i fyllningen. Stick i osten, skuren i stavar. Grädda 15 min ytterligare.


Gourmetpaj med färs

1 sats pajdeg
400 g köttfärs
1 tsk salt, 1 krm peppar
basilika
1 burk krossade tomater
½ dl tomatpuré
200 g färska champinjoner
1 röd paprika

Äggstanning:
2 dl creme fraiche
1 dl mjölk
2 ägg

salt, peppar

Klä en pajform med 2/3 av degen och förgrädda i 200 grader. Fräs hackad lök och färs. Tillsätt kryddor, tomatkross och puré. Låt småputtra 15-20 min. Fräs svamp och paprika och lägg i det förgräddade skalet. Bred färsröran över. Vispa samman äggstanningen och höll över färsen. Lägg degremsor över som ett galler. Pensla med vispat ägg. Grädda mitt i ugnen 40 min eller tills stanningen stelnat och fått färg.


Kycklingpaj

3 dl vetemjöl
125 g smör
2-3 msk vatten
1 grillad kyckling
75 g bacon i tärningar
200 g färska champinjoner
5-6 marinerade soltorkade tomater
3 ägg
3 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
salt, peppar
1
½ dl mjöl
50 g riven parmesanost

Garnering:
oliver, rosmarin

Finfördela fett i mjöl till en grynig massa, tillsätt vatten och arbeta till deg. Låt vila 30 min. Tryck ut i pajform och ställ kallt i 15 min. Rensa kyckling från ben och skinn, dela i mindre bitar. Fräs tärnad bacon, skivad svamp och vitlök. Fördela kycklingkött, strimlade tomater och svampröra i pajskalet. Strö över ost. Vispa samman ägg, creme fraiche, mjölk, salt och peppar och häll över. Grädda i nedre delen av ugnen 40 min i 200 grader tills äggstanningen stelnat. Garnera. Servera sallad till.


Kycklingpaj med fetaost

(4 port)

1 sats pajdeg
½ grillad kyckling
1-2 purjolökar
150 g färska champinjoner
100 g fetaost i bitar
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl riven ost
salt, peppar
3 tomater
uppvispat ägg

Täck en pajform (22-25 cm i diameter) med ¾ av degen. Förgrädda 15 min i 200 grader. Fräs strimlad purjo och skivad svamp, lägg detta i pajskalet. Lägg i rensad kyckling och fetaost. Vispa samman ägg, ost, mjölk, salt och peppar och häll över. Lägg resten av degen som ett galler över. Lägg tomater i klyftor i rutorna. Pensla med ägg. Grädda 30 min nederst i ugnen i 200 grader.


Lisbeths lyxiga ostpaj

Pajdeg:
150 gr smör
3 ½ dl vetemjöl
1 ägg

Fyllning:
150 gr lagrad ost
100 gr parmesan
150 gr ädelost eller gorgonzola
2 dl crème fraiche
4 ägg
2 dl vispgrädde

Skär smöret i bitar. Mixa smör och mjöl till en smulig massa i matberedare. Tillsätt äggen och mixa snabbt ihop till en deg. Lägg degen i plastfolie och låt vila ca 20 minuter i kylen. Sätt ugnen på 225 grader. Riv osten grovt. Smula ädelosten. Tryck ut degen i pajformen, låt den gå upp lite på kanten. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda 10 minuter mitt i ugnen. Vispa ihop crème fraiche och ägg i en bunke. Rör i grädden. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar.

Fördela all ost i pajskalet, Häll över äggblandningen. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 20 min, tills fyllningen har stannat och fått fin färg. Kan se lite lös ut, men låt svalna helt. Går att frysa. Låt i så fall pajen tina i rumsvärme och värm pajen ca 10 min i ugnen på 150 grader. Servera gärna med någon skiva parmaskinka som dekoration.


Elisabet Fröjds pajpirog med kycklingfyllning

Deg:
11 dl vetemjöl
1 tsk salt
150 g smör
2 små ägg

Pensling:
1 ägg

Ostsås:
4 ½ msk vetemjöl
salt, peppar, paprikapulver
mjölk
1 dl vispgrädde
4 dl lagrad ost

Fyllning:
2 grillade kycklingar
200 g strimlad rökt skinka
300 g fräst svamp
4 gula lökar
4 paprikor
2 dl ris
vatten, salt

Blanda samman degen, låt den vila kallt. Fräs lök och svamp. Skär kycklingen i bitar. Koka ris. Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med mjölk. Koka i tre minuter. Smaksätt. Blanda i ost och grädde. Blanda ostsås och ris och de övriga ingredienserna till fyllningen. Smaka av. Dela degen i två bitar. Kavla den ena till en kaka, något mindre än en bakplåt. Lägg påfyllningen. Kavla ut den andra deghalvan så att den blir större. Tryck ihop kanterna. Gör några hål i locket med en gaffel. Pensla med ägg. Grädda 20-25 min i 225 grader. Servera med grönsallad.


Piroger

(18-20 st)

Deg:
50 g jäst
3 dl mjölk
100 g smör
1 tsk salt
3 ägg
12 dl vetemjöl

Fyllning 1:
600 g keso
3 hårdkokta hackade ägg
1 ½ dl gräddfil
1 tsk salt, ½ tsk peppar
1 knippa gräslök
½ knippa persilja
1 ½ tsk paprikapulver
½ krm kajennpeppar

Fyllning 2:
600 g keso
300 g salami i bitar
3 råa ägg
½ tsk salt, ½ tsk svartpeppar

Fyllning 3:
3 hårdkokta hackade ägg
1 ½ msk gräslök
½ dl gräddfil
¾ dl hackad dill
1 ½ msk majonnäs
150 g rimmad lax i bitar

Fyllning 4:
200 g brynt köttfärs
1 brynt lök
1 liten strimlad morot
2 msk smör, salt, peppar
1 msk soja
curry eller tabasco eller örtkryddor

Fyllning 5:
3 hackade brynta lökar
3 hackade hårdkokta ägg
1 ask ansjovisfiléer a 125 g
2 msk smör

Smält smör och ljumma med mjölk till 37 grader. Rör ut smulad jäst. Blanda i salt och uppvispade ägg, arbeta i mjölet. Låt jäsa 30 min. Arbeta degen och kavla ut den 2-3 cm tjock. Tag ut rundlar, ca 15 cm i diameter. Lägg ½ dl fyllning på varje. Nyp ihop kanterna noga och låt jäsa 15 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda 15 min i 225 grader. Servera med sallad och gräddfil.


Frasig pirog med smördeg

5 plattor djupfryst smördeg
1 gul lök
1 msk smör
1 burk ansjovisfiléer a 125 g
1-2 msk chilisås
ägg

Tina smördegsplattorna enligt anvisningar. Hacka och fräs lök, tillsätt klippt ansjovis och chilisås. Kavla ut plattorna och tag ut rundlar. Lägg på fyllning och vik ihop dem noga. Pensla med ägg. Grädda 10 min i 225 grader.


Frasig räklängd

(4 port)

2 smördegsbottnar
1-2 dl riven ost
300-400 g oskalade räkor
½ liten gul lök
2 msk vetemjöl
1 ½ msk smör
1 dl fiskbuljong
2 dl grädde
1 tsk tomatpuré
1-2 msk hackad dill
1-2 krm dragon
salt, svartpeppar

Tina och skala räkor. Fräs hackad lök. Strö över mjöl, späd med fiskbuljong och grädde. Låt koka 5-10 min. Smaka av med tomatpuré, dill, dragon, salt och peppar. Tillsätt räkor. Tina smördegsplattorna och kava ut till en fyrkant 25 x 12 cm, på bakplåtspapper. Nyp ihop kanterna. Lägg på en platta dubbelvikt folie som täcker allt utom en cm runt hela kanten. Tryck till folien ordentligt. Grädda 10 min i 250 grader. Tag bort folien. Bred över räkstuvningen, strö över ost. Grädda 5-10 min i 250 grader. Servera genast med sallad.


Dillstuvade räkor i smördeg

500 g färska eller 150 g rensade räkor
2 msk smör
4 msk vetemjöl
3-4 dl gräddmjölk eller räkspad
1 knippa dill
salt, peppar
djupfrysta smördegsplattor

Rensa räkor. Fräs matfett, strö över mjöl, späd med vätskan. Låt stuvningen koka några minuter. Tillsätt räkor och dill. Smaka av. Grädda en djupfryst smördegsplatta enligt anvisningarna på paketet. Dela den i två delar på längden. Lägg stuvning emellan och servera direkt, ev med en sallad.


DN:s piroger med ost och skinka

(12 st)

1 pkt pizza- och sconesmix a 500 g
1 äggula, 1 msk vatten

Fyllning:
200 g rökt skinka
1 purjo (200 g)
100 g champinjoner
1 msk olivolja
100 g riven ost
1 äggula
½ tsk salt, 2 krm svartpeppar
2 tsk paprikapulver

Gör degen enligt anvisningarna. Dela den i 12 bitar och forma varje till en rundel ca 12 cm i diameter med kaveln. Lägg ca 3 msk fyllning på varje. Nyp ihop noga. Lägg dem på bakplåtspapper och pensla med gula blandat med vatten. Grädda mitt i ugnen 10-15 min i 225 grader. Fyllning: Fräs strimlad purjo, tillsätt strimlad skinka och svamp. Blanda till sist i äggula och ost och smaka av. Låt svalna.


Empanadas – pajknyten

Deg:
8 dl vetemjöl
½ tsk salt
250 g smör
1 ägg
1 dl vatten

Fyllning:
250 g stekrester
2 msk hackad lök
vitlök
2 msk olja
1 msk hackad grön paprika
2 kokta hackade ägg
2 msk hackade oliver
salt, peppar
paprikapulver
mejram

Blanda mjöl och salt. Fördela fettet i mjölet, blanda i ägg och vatten. Arbeta samman degen och låt den vila kallt. Finhacka stekresterna, fräs lök i olja. Tillsätt övriga ingredienser till fyllningen och smaka av. Kavla degen tunt. Tag ut rundlar, ca 10 cm i diameter. Lägg en klick fyllning på varje. Vik ihop och tryck samman degkanterna noga med en gaffel. Pensla med vispat ägg. Grädda 10-15 min i 225 grader. Servera med sallad.


Tortillas med köttfärs

300 g köttfärs
1 st gul lök
2 st morötter
smör
400 g krossade tomater
1 dl mellangrädde
1 st köttbuljongtärning
2 msk hackad basilika
½ tsk salt
4 st stora tortillabröd
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 250°. Skala och hacka löken. Skala och riv morötterna grovt. Fräs löken i smör i en stekpanna. Smula i färsen och låt den få färg. Tillsätt morötter, tomatkross, grädde, smulad buljongtärning och basilika. Låt såsen koka ihop till en röra i ca 5 min. Smaka av med salt. Fördela röran på tortillas och rulla ihop. Lägg dem på ett ugnssäkert fat och strö över osten. Gratinera i mitten av ugnen 8-10 min. Servera med sallad och en mild eller het salsasås.


Aptitlängdspizza

(4 port)

Deg:
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smör
1 ägg
3/4 dl mjölk

Garnityr:
1 hackad lök
10 ansjovisfiléer
½ dl klippt persilja
4 tomater i skivor
2 kokta hackade ägg
100 g ost i skivor

Blanda ihop degen och låt vila kallt. Lägg ut degen på bakplåtspapper som en längd. Stek lök och hacka filéerna. Blanda ansjovis, lök, ägg och persilja och lägg över ena halvan på pizzan. På den andra halvan läggs ost och tomatskivor. Grädda 15 min i 225 grader.


Lises pizza

(4 st i tallrikstorlek)

Deg:
1 ½ dl vatten, 37-gradigt
1 ½ msk olja
25 g jäst
4-4 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt

Fyllning:
chilisås
200 g prinskorv
bacon
4 tomater
pizzakrydda
riven ost

Häll vatten, olja och salt i en skål, blanda i jäst. Arbeta in vetemjöl lite i taget. Dela degen i fyra delar, kavla dem runda och platta. Vik upp små kanter runt kakorna. Låt jäsa 10 min. Bred ut ett tunt lager chilisås på dem. Lägg på prinskorvshalvor som en stjärna med tomater emellan. Lägg baconskivor ovanpå och krydda med pizzakrydda. Strö över ost. Grädda 10-15 min i 225 grader.


Pizza med rostad paprika, champinjoner, tomat och ajvar

1 röd paprika
1 gul paprika
1 msk olivolja
10 cocktailtomater (gärna romanticatomater)
10 champinjoner
2 pizzabottnar (à 180 g) eller gör egen pizzabotten
2 dl stark ajvar relish
2
½ dl riven prästost
2 msk hackad färsk oregano eller 1 msk torkad

Sätt ugnen på 225°C. Dela, kärna ur och skiva paprikorna. Rosta paprikorna i olivoljan i en stekpanna. Salta och peppra. Dela tomaterna. Ansa och skiva champinjonerna. Lägg pizzabottnarna på plåtar med bakplåtspapper. Bred ajvar på bottnarna och strö över osten. Lägg på champinjoner, tomater och paprika. Grädda pizzorna 10-15 minuter. Toppa pizzan med oregano och servera med grönsaker/sallad.

Pizzadeg utan jäst:
8 dl vetemjöl special
5 tsk bakpulver
1 tsk salt
5 msk olivolja
3 dl kallt vatten

Blanda samman de torra ingredienserna. Häll i vatten och olja. Knåda till jämn smet, kavla ut till önskad form och tjocklek på pizza. Degen är tänkt som en tunn pizzadeg.