1 liter färska eller 1 dl torkade trattkantareller
2 finhackade schalottenlökar eller 1 liten finhackad gul lök
3-4 msk smör eller margarin
3-4 msk vetemjöl
1,2 liter vatten + 2 tärningar höns- eller grönsaksbuljong
2 dl creme fraiche (ej lätt)
knappt 1 msk tomatpuré
lite salt, svart- eller vitpeppar
ca 1 msk pressad citron eller 1-2 msk madeira
finskuren gräslök
Om svampen är färsk, fräs den med lök i smör 10 min. (Om svampen är torkad, smula ner den i 2 dl vatten och blötlägg i 1/2-1 timme. Sila men spara spadet. Fräs löken i fem minuter och sen tillsammans med svampen ytterligare tio minuter). Dofta över mjöl, häll på buljong (här kan blötläggningsvattnet från torkad svamp ingå om man vill) och koka på svag värme ca 20 min. Vispa ner creme fraiche och puré. Smaksätt och strö över lite gräslök.
2 gula lökar
2 pkt bacon
2 dl torkade trattkantareller
2 st hönsbuljongtärningar
1 liter vatten
5 dl mellangrädde
soja
salt, vitpeppar
Lägg svampen i blöt. Bryn hackad lök. Bryn bacon i småbitar. Smula ner buljongtärningar i kastrullen och häll på vattnet. Koka en stund, tillsätt sen svamp, grädde, soja, kryddor och red av soppan. Låt småkoka. Ju längre soppan kokar desto godare blir den.
1 gul lök
1 msk olja
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
1 liter vatten + spadet från 1 burk tomater
250 g linser
1 lagerblad
2 vitlöksklyftor
1 burk tomater a 400 g
½ tsk socker
½ tsk vinäger
Hacka och fräs löken med paprikapulvret. Tillsätt vatten, tomatspad, linser, salt, lagerblad och vitlök. Koka på svag värme under lock ca 20 min. Tillsätt de sönderskurna burktomaterna. Koka 5 min. Smaka av med socker och vinäger. Servera med bröd.
2 lökar
2 potatisar
½ liter strimlad vitkål
200 g nötfärs
3 msk ris
1 liter buljong
1 burk krossade tomater
salt, vitpeppar, oregano
1 dl persilja
Skala och skiva lök och potatis. Strimla vitkålen. Bryn köttfärsen. Tillsätt lök och ris och bryn det. Häll i buljong, tomater, potatis, vitkål och kryddor. Låt småkoka i 20 minuter. Servera med persilja på toppen och med bröd och ost till.
4-5 gula lökar
3 msk smör
1 ¼ liter buljong
1 lagerblad
½ tsk timjan
salt, vitpeppar
vitt bröd
4-5 msk riven ost
Bryn hackad lök. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka i cirka 15 min. Smaka av. Servera med rostat bröd i tärningar och riven ost till – eller gratinera med bröd och riven ost i 275 grader.
1 liten hackad gul lök
2 msk smör
3 msk mjöl
1 ¼ liter buljong
1 äggula
1 dl matlagningsgrädde
100 g riven ost med smak
salt, muskot
1 pkt broccoli a 250 g
Fräs lök. Strö över mjöl, späd med buljong och låt småkoka i 5 min. Vispa gulan, grädde och ost och lägg i soppan. Sjud upp – ej koka! Lägg kokt broccoli på tallrikarna och häll över het soppa, Servera med bröd.
400 g nötfärs
4 skalade potatisar + 1 riven
3 hackade gula lökar
1 röd + 1 grön paprika i tärningar
1 riven morot
1 pressad vitlöksklyfta
salt, peppar
2 tsk oregano
paprika
körvel
4 msk tomatpuré
6 dl vatten
4 dl mjölk
Bryn färs och lök, lägg i potatis, paprika ch morot, sen vätska, kryddor och tomatpuré. Sjud under lock 30 min. Servera med gott bröd.
12 dl buljong
3 msk tomatpuré
salt, peppar
1 msk soja
4 grovrivna potatisar
1 grovriven morot
1 strimlad purjo
3-4 hg falukorv
persilja
Koka buljong, puré, salt, peppar och soja. Rör ner potatis, morot, purjo och koka i 10 min. Lägg i korv i småbitar. Koka upp. Strö över persilja före servering.
5 hg potatis i stora tärningar
1 gul lök
2 strimlade purjolökar
1 liter buljong
salt, peppar
½ tsk timjan
persilja
Koka upp buljong, lägg i potatis, lök, purjo och timjan. Koka tills potatisen är mjuk, smaka av. Vispa så soppan blir simmig, strö över persilja före servering.
1 påse torkad tortellini, gärna ost- eller ricotta/spenatfyllning (500 g)
2 förpackningar passerade tomater a 400 g
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 ½ dl matlagningsgrädde
2 dl parmesanost
1 kruka gräslök
2 krm svartpeppar
Koka tortellinin. Koka upp tomater, vatten och buljongtärning. Tillsätt grädde och låt koka upp. Fördela tortellini i soppskålar. Häll över soppan och strö över ost. Klipp över gräslök och mal ev över peppar.