10 äpplen
1 dl socker
1 dl margarin
1 dl mjöl
Vaniljsås:
2 äggulor
3 dl mjölk
2 msk socker
1 dl grädde
2 tsk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
Lägg skalade och skivade äpplen i smord, eldfast form. Rör samman margarin, socker och vetemjöl till en grynig blandning och smula dem över äpplena, så att de täcks. Grädda 30 min i 220 grader. Blanda alla ingredienserna utom vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull. Vispa tills blandningen sjuder. Sjud någon minut till en simmig rås. Tillsätt vaniljsocker och ev vispgrädde.
äpplen
2 ägg
½ kaffekopp socker
½ kaffekopp vetemjöl
1 tsk bakpulver
Lägg skalade och skivade äpplen i en smord eldfast form. Grädda 10 min i 200 grader. Vispa ägg och socker poröst. Blanda i mjöl och bakpulver. Bred smeten över äpplena, Grädda tills sockerkaksdegen är ljusbrun och genombakad (testa med en sticka).
3 dl vetemjöl eller 1 ½ dl vetemjöl + 1 ½ dl havregryn
1 msk socker
125 g kallt smör
4-5 äpplen
2 msk strösocker
½ msk kanel
rivet skal av ½ citron
Lägg skivade äpplen i smord eldfast form. Strö kanel, socker och citron över äpplena. Smula samman ingredienserna till degen och täck äpplena med degsmulor. Grädda i 200 grader.
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Fyllning:
6 äpplen
2 msk råsocker
2 msk kanel
Topping:
ca 200-300 g mandelmassa
4 ägg
Smält smöret. Blanda samman vetemjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Häll smöret över mjölblandningen och rör ihop till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform, 27 cm i diameter. Fyllning: Skala och tärna äpplen och blanda med råsocker och kanel. Riv mandelmassan grovt. Blanda med ägg. Häll mandelsmeten över äpplena. Lägg ev lite extra riven mandelmassa upptill för att täcka äpplena. Grädda 30 min i nedre delen av ugnen, 200 grader. Servera med glass eller vaniljsås.
6 äpplen
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
½ dl ljus sirap
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk
Smält smöret, ta kastrullen från värmen och blanda i allt utom äpplen. Skiva äpplena tunt och lägg dem i en smord, eldfast form. Fördela smeten över. Sätt in i 175 grader 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig.
(4-5 port)
4 dl äpplemos
3 dl ströbröd
3 msk margarin
ev kanel
Varva ströbröd och äpplemos i en väl smord eldfast form. Börja och sluta med ströbröd. Fördela fettet ovanpå i klickar. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min i 200 grader. Servera med vaniljglass.
10-12 syrliga äpplen i klyftor
3 msk punsch
4 msk strösocker
½ tsk kanel
3 ägg
300 g mandelmassa
saft och skal av ½ citron
100 g sötmandel
florsocker
Riv mandelmassan grovt och blanda med ägg, citronskal och -saft. Hacka mandel. Lägg hälften av äppleklyftorna i smord eldfast form. Droppa över hälften av punschen och hälften av sockret och kanelen. Strö över mandel och knappt hälften av mandelmassan. Lägg i resten av äpplena, punschen, kanelen och sockret och till sist resten av mandelmassan. Grädda mitt i ugnen ca 25 min i 200 grader. Sikta över florsocker. Vaniljsås eller mjukrörd glass till.
3 dl vetemjöl
125 g smör
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
4-5 syrliga äpplen
2-3 msk socker
1 tsk kanel
ägg
Gör en smuldeg, låt den vila en halvtimme: Lägg äpplen i tunna skivor med socker och kanel i en skål. Lägg 1/3 av pajdegen runt sidorna i en pajform och lägg fyllningen i formen. Kavla ut resten av degen och lägg på remsor som galler, pensla med ägg. Grädda mitt i ugnen 20-25 min. Servera avsvalnad med vaniljsås, vispad grädde eller halvsmält glass.
(4-6 pers)
6 äpplen
3 dl kokos
1 dl vetemjöl
½ dl socker
125 g smör
Skala och skiva äpplen tunt. Lägg dem i smord eldfast form. Blanda övriga ingredienser till en smidig deg. Strö degen över äpplena. Grädda i nedre delen av ugnen till pajen fått färg och äpplena är mjuka, ca 25-30 min. Servera avsvalnad med halvsmält glass eller kallrörd vaniljsås.
125 g smör el margarin
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron rivet skal
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk
Fyllning/garnering:
3-4 medelstora äpplen
1 tsk kardemumma
1 msk strösocker
Sätt ugnen på 175. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter med matfett eller ta en vanlig form. Smält matfett och låt det svalna. Rör matfettet med socker, vanilj och citronskal. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje. Rör ner mjöl blandat med bakpulver och mjölk. Häll smeten i formen. Skär äpplen i tunna klyftor. Stick ner dem tätt i smeten. Stöt kardemumma och blanda med sockret. Strö det över äpplena. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30-35 min. Servera kakan ljummen el kall med glass, vaniljsås eller lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker.
4-6 äpplen
1 dl russin
rivet skal från 1 citron
1 ½ dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker
1 krm riven muskot
2 msk margarin
2 msk kanel
Skär äpplen i tunna klyftor o lägg i en smord form. Strö över russin o citronskal. Blanda gryn, mjöl, socker, muskot, kanel och matfett och smula detta över äpplena. Grädda i mikron på full effekt 8-10 min. Servera med vaniljsås.
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten
Fyllning:
4 medelstora äpplen
1 msk socker
1 tsk potatismjöl
rivet skal av ½ citron
Toscasmet:
1 dl grovhackade hasselnötskärnor
1 dl socker
50 g smör
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
Blanda samman en smuldeg, tryck ut den i en pajform och grädda 20 min i 225 grader. Lägg skivade äpplen i pajbottnen. Blanda socker, potatismjöl och citronskal och strö över. Lägg ingredienserna till toscasmeten i en kastrull, låt koka upp. Bred smeten över äpplena och grädda 15-20 min tills toscan fått färg. Servera ljummen med vaniljglass eller vispad grädde.
Mördeg:
3 ½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
150 g smör
1 äggula
Fyllning:
150 g mandelmassa
100 g smör, mjukt
3/4 dl florsocker
1 ägg
2 msk vetemjöl
1 stort äpple el 2 små
Tosca:
150 g hasselnötter och sötmandel
75 g smör
1 dl strösocker
1 ½ msk vetemjöl
Mördeg:
Arbeta snabbt samman degen. Använd gärna en matberedare men kör bara tills degen gått ihop. Låt vila svalt i plast minst 30 min. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Låt stå i kylen minst 20 min.
Fyllning:
Riv mandelmassan och rör samman med smör och florsocker. Rör i ägg, vetemjöl och rivet äpple. Fördela fyllningen i pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 15 min, 200 grader.
Tosca:
Hacka nötter och mandel grovt. Smält smöret tillsammans med sockret i en kastrull. Tillsätt mjöl, nötter och mandel. Häll smeten över kakan.
Grädda mitt i ugnen 15–20 min.
Pajdeg:
150 g
smör, kallt tärnat
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl, (180 g)
1 tsk bakpulver
Fyllning 1:
5 äpplen, röda
2 msk strösocker
1 ½ tsk kardemumma, stött
2 msk smör
Fyllning 2:
2 ägg
2 dl creme fraiche
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk citronskal, finrivet
2 msk citron, pressad
Sätt ugnen på 200°. Mixa snabbt ihop smör, socker, mjöl och bakpulver till pajdegen. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Ställ kallt ca 30 minuter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10-15 minuter, tills det fått lite färg.
Fyllning 1:
Kärna ur och skär äpplena i 0,5 cm tjocka klyftor. Blanda klyftorna med socker och kardemumma. Mjukstek dem i smör i het stekpanna 5 minuter under omrörning. Ställ åt sidan för att svalna.
Fyllning 2:
Vispa ihop ägg, creme fraiche, socker, vaniljsocker, citronskal och citronsaft. Täck pajbottnen med äpple. Häll fyllning 2 över. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter, tills pajen fått lite färg och fyllningen stannat.
Servera pajen med grädde, glass eller vaniljsås.
4 deciliter vetemjöl
1 ½ deciliter socker
2 teskedar bakpulver
1 tesked vaniljsocker
100 gram smör som är mjukt och rumsvarmt
1 ägg
5 stora äpplen
2 matskedar kanel
2 matskedar socker
Skala och riv äpplena på den grova sidan av rivjärnet. Lägg de rivna äpplena i en skål. Blanda ner kanel och socker. Blanda övriga ingredienser till en smulig deg. Smörj en ugnsfast kakform med smör och tryck ut hälften av degen i botten på formen. Lägg de rivna äpplena på degen och strö resten av degsmulorna över äpplena. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda kakan i ugnen i cirka 30 minuter. Servera med vaniljsås eller glass.
200 g smör
4 dl vetemjöl
1 msk socker
1 äggula
Fyllning:
¾ kg rabarber
3 dl socker
Blanda ingredienserna till pajdegen och låt den vila svalt, Klä formen med en tredjedel av degen. Halvgrädda botten och låt den svalna något. Klä formens kanter med deg och lägg i rabarber varvat med socker. Rulla sista delen av degen till smala stänger och lägg som ett galler ovanpå. Grädda 40-50 min i 200 grader. Servera med vaniljsås eller halvsmält vaniljglass.
½ kg rabarber
1 dl socker
1 msk potatismjöl
200 g mandelmassa
2 ägg
Lägg skivad rabarber i botten på en smord eldfast form. Strö över socker blandat med potatismjöl. Riv mandelmassa och blanda den med äggulorna. Vispa äggvitorna hårda och blanda ner dem i mandelmassan. Bred smeten över rabarbern. Grädda 20 min i 225 grader. Servera varm eller sval med vispgrädde.
(8 pers)
150 g smör
1 msk florsocker
3 ½ dl vetemjöl
¼ dl vatten
Fyllning:
300 g finskuren rabarber
50 g smör
1 dl strösocker
2 uppvispade ägg
100 g grovriven mandelmassa
rivet skal av ½ citron
Nyp ihop smör, mjöl och florsocker till en smuldeg. Tillsätt vatten. Arbeta ihop och låt vila kallt. Smält smöret till fyllningen, rör ner socker och ägg och sjud utan att koka till en tjock kräm. Rör ordentligt. Tag krämen frän värmen, rör ner mandelmassa och citron. Låt svalna. Vänd ner rabarbern. Klä en pajform med deg, lägg i fyllningen. Grädda 20 min i 200 grader eller tills pajen fått färg. Servera med vaniljsås eller glass.
Deg:
150 g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl havregryn
Fyllning:
500 g rabarber
3 ägg
1 ½ dl socker
2 dl kaffegrädde
Blanda degingredienserna och kör dem i matberedaren. Klä en form, ca 24 cm i diameter med degen. Fördela rabarber i skalet. Vispa ihop ägg, socker och grädde och slå över. Grädda i nedre delen av ugnen 40 min i 200 grader eller tills rabarbern är mjuk och äggstanningen stelna. Servera avsvalnad.
½ dl sötmandel
3 msk florsocker
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
mandelspån
Fyllning:
500 g rabarber
1 dl socker
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 msk vetemjöl
Mal mandeln, blanda med socker och ägg. Finfördela i matfettet. Tillsätt vatten, arbeta samman en deg och låt stå kallt i 30 min. Tryck ut degen i en pajform. Förgrädda mitt i ugnen i 10 min, 200 grader. Skala rabarber, skär dem i 5 cm långa bitar, lägg dem med 1 dl strösocker och sjud under lock på svag värme 5-10 min. Vispa samman ägg och 2 dl strösocker till en pösig smet. Blanda mjöl och vaniljsocker och rör ner i äggsmeten tillsammans med grädden. Häll smeten i pajskalet, fördela jämnt över rabarbern. Strö över mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.
150 g smör
3 ½ dl vetemjöl
½ dl florsocker
2 äggulor
2 msk kallt vatten
Fyllning:
500 g rabarber
2 ½ dl socker
2 äggvitor
2 msk vatten
100 g sötmandel
rivet skal av ½ citron
Gör pajdeg och låt vila kallt 30 min. Tryck ut ¾ av degen i rund form med löstagbar botten (23 cm i diameter). Sjud skivad rabarber med 1 dl socker i vatten på svag värme tills den är nästan mjuk. Vispa äggvitor till skum, rör ner finhackad mandel, socker och citronskal. Förgrädda skalet 10 min i 200 grader. Fördela smeten i botten. Låt rabarbern rinna av och lägg den sen över smeten. Sporra degremsor och lägg över som galler. Grädda ytterligare 30-40 min tills pajen fått färg. Sikta över florsocker före servering. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.
3 dl vetemjöl
150 g margarin
1 rågad tsk vaniljsocker
100 g mandelmassa
rabarber
1 dl socker
1 rågad msk potatismjöl
Smula samman vetemjöl, margarin och vaniljsocker och lägg detta i en ugnsform. Riv mandelmassa grovt och lägg över. Strimla rabarber och lägg i. Varva bitarna med socker och potatismjöl. Grädda ca 25 min i 225 grader. Serveras ljummen med vaniljglass.
(4-6 port)
150 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
Fyllning:
2 ägg
1 ½ dl socker
3 msk smält smör
1 msk vetemjöl
3-5 dl späd rabarber i småbitar
Gör en smuldeg, låt stå kallt ett tag. Kavla ut den i pajform, ca 25 cm i diameter. Spara lite deg till remsor. Förgrädda 10 min i 200 grader. Lägg rabarbern i skalet. Vispa ägg och socker pösigt, blanda i smör och mjöl. Häll smeten över rabarbern. Lägg ev över degremsor. Grädda färdigt i ca 25 min.
Botten:
125 g smör
½ dl socker
1 äggula
2 dl vetemjöl
1 riven bittermandel
Täcke:
4 ägg
4 msk socker
4 msk vetemjöl
Fyllning:
500 g rabarber
4 msk socker
2 tsk potatismjöl
2 tsk malen kanel
Rör smör och socker till bottnen pösigt, blanda i äggula, mjöl och mandel. Tryck ut degen i en pajform (25 cm i diameter) och grädda 5-6 min i 175 grader. Lägg tunt skivade rabarberstänger i pajskalet, strö över socker, potatismjöl och kanel. Vispa äggulor pösiga med sockret, blanda i mjölet. Vispa vitorna styva och vänd i dem. Fördela smeten över rabarbern. Grädda ca 20 min i 175 grader.
400 g rabarber
3/4 dl socker
1 msk potatismjöl
1 tsk kanel
Täcke:
150 g mandelmassa
75 g smör
3/4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 litet ägg
½ dl kokosflingor
Skala, skölj rabarbern och skär i en cm:s tjocka skivor. Lägg i eldfast form, strö över socker, potatismjöl, kanel. Arbeta ihop mandelmassa, fett, mjöl och vaniljsocker till en smet (elvisp). Tillsätt ägget. Klicka ut smeten över rabarbern. Strö över kokos. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.
2 ½ dl vetemjöl
100 g smör
2 msk socker
2 msk kallt vatten
Fyllning:
100 g mandelmassa
400 g rabarber
2 dl creme fraiche
2 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Gör en pajdeg i matberedaren, ställ kallt i 30 min. Tryck ut degen i en form och förgrädda 10 min i 200 grader. Fördela riven mandelmassa i skalet, lägg över finskuren rabarber. Vispa samman creme fraiche, ägg, socker och vaniljsocker. Bred över rabarbern. Grädda vidare mitt i ugnen ca 30-40 min.
500 g rabarber
½ msk potatismjöl
1 tsk kanel
4 msk strösocker
vaniljsås
Deg:
1 ½ dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
125 g kallt smör
Blanda skivad rabarber, potatismjöl, kanel och socker i en ugnssäker smord form. Blanda havregryn, vetemjöl och socker i en bunke och arbeta ihop tillsammans med smöret till en smulig deg. Fördela degen över rabarbern. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i cirka 20 min. Servera med vaniljsås.
Botten:
125 g smör
1 dl socker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
Topp:
½ liter rabarber
2 dl gräddfil
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl socker
Rör samman smör och socker, tillsätt ägget. Blanda samman vetemjöl, bakpulver och kanel och tillsätt detta. Bred ut smeten i en smord form (liten långpanna). Lägg över rabarbern i bitar. Vispa samman gräddfil, ägg, vaniljsocker och socker och bred över. Grädda i 200 grader, 20-40 minuter beroende på form/ugn. Skär pajen i bitar och servera med vaniljvisp.
300 gram rabarber, skalad och skivad
1 msk pressad citron
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
1 msk potatismjöl
125 g kallt smör
Smörj en ugnsfast form (pajform) och täck botten med rabarber. Pudra över potatismjöl, ca 1 msk, så blir inte rabarbern så blöt. Pressa citron över rabarbern. Blanda mjöl och socker, strö det sedan jämnt över rabarbern. Skiva smöret tunt med en osthyvel och täck ytan helt. Grädda rabarberpajen i 200 grader, mitt i ugnen ca 30-40 minuter. Servera pajen ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.
3 stjälkar (ca 400 g) rabarber
0,75 dl strösocker
1 ½ msk potatismjöl
ev 1 tsk malen kanel
Smuldeg:
200 g smör
1 dl strösocker
1 dl kokosflingor eller 1 dl havregryn
3 ½ dl vetemjöl
Sätt ugnen på 200°C. Mät upp smöret till smuldegen, dela i mindre bitar och lägg i en bunke och låt stå framme i rumstemperatur under tiden du fixar rabarbern (för att smöret ska hinna bli rumsvarmt innan du gör smuldegen). Skär rabarbern i ½ cm tjocka skivor och lägg i en pajform ca 25 cm i diameter. Strö över strösocker, potatismjöl och eventuellt kanel.
Smuldeg:
Tillsätt strösocker, kokosflingor och vetemjöl till bunken med smöret. Arbeta ihop till en smulig deg antingen för hand eller använd elvisp med vispar och kör tills det blivit en smulig deg. Fördela smuldegen jämnt över rabarbern. Grädda i ugnen. Servera smulpajen med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
Deg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
1 ägg
Citronkräm:
3 dl vatten
1 ½ dl socker
6 msk maizena
saft och skal av 2 citroner
3 äggulor
1 msk smör
Maräng:
3 äggulor
1 dl socker
Arbeta samman degen, tryck ut den i pajform och låt vila kallt 15 min. Grädda i 15 min i 225 grader. Blanda vatten, socker, maizena, pressad citron och låt koka upp under omrörning. Rör ner äggulorna och låt sjuda upp igen, Tillsätt rivet citronskal och fett. När smeten svalnat rörs den ner i pajskalet. Vispa vitor till hårt skum, blanda försiktigt ner sockret och bred marängen över citronkrämen. Grädda mitt i ugnen i 150 grader ca 10 min tills pajen fått lite färg.
1 dl sötmandel, finhackad
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
100 g kallt margarin
1 litet ägg
Citronkräm:
2 dl vatten
2 dl mjöl
1 dl strösocker
1 dl maizenamjöl
50 g smör
4 äggulor
rivet skal av ½ citron + pressad saft av 1 citron
Maräng:
4 äggvitor
1 ½ dl socker
Kör finhackad mandel, mjöl, vaniljsocker och matfett till grynig massa. Tillsätt ägget och arbeta till en deg, låt vila kallt i 30 min. Tryck ut degen i pajform, ca 25 cm i diameter, gärna löstagbar kant. Låt stå kallt i 30 min. Förgrädda 15-20 min i 200 grader. Vispa samman mjölk, vatten, socker, maizena och citronsaft i kastrull, låt sjuda under omrörning några minuter tills det tjocknar. Tag kastrullen från värmen. Tillsätt äggulor och matfett under omrörning. Låt sjuda igen (ej koka) tills den tjocknar. Låt kallna, tillsätt citronskal. Vispa äggvitor till hårt skum, rör ner sockret i omgångar. Häll citronkrämen i pajskalet, bred över marängsmeten. Grädda i 150 grader 8-10 min. Bjud pajen ljummen eller kall.
(8 pers)
150 g smör
3 ½ dl vetemjöl
¼ dl kallt vatten
Fyllning:
1 ¼ dl strösocker
2 ägg
rivet skal av 1 citron
saft av ½ citron
4 blad gelatin
2 ½ dl vispgrädde
Garnering:
mandelflis, rivet citronskal
Nyp ihop mjöl och smör till en smördeg, tillsätt vatten och arbeta ihop degen. Lägg i kylen en stund. Klä en låg pajform med degen. Grädda ca 20 min i 250 grader. Blötlägg gelatinbladen. Krama ur dem och låt dem smälta på svag värme. Vispa gulor och socker vitt och pösigt. Smaksätt med citronskal och -saft. Vispa äggvitor hårt. Rör ner gelatinet i äggsmeten under omrörning, därefter vitorna och till sist vispad grädde. Slå i fromagen i skalet och låt stelna i frysen. Garnera med mandelflis och ev rivet citronskal.
Deg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
½ dl vatten
Fyllning:
200 g mandelmassa
2 ägg
1 tsk rivet citronskal
1 tsk vetemjöl
4-5 dl björnbär (200-250 g)
Gör en pajdeg och låt den vila kallt. Klä en pajform (24 cm i diameter) med 2/3 av degen. Riv mandelmassa och rör samman med ägg, citronskal och vetemjöl. Bred smeten i skalet. Strö över bären. Gör smala remsor av resten av degen och lägg över. Grädda 25-30 min i 225 grader. Godast nygräddad med kall vispad grädde.
(går inte att frysa)
2 ägg
2 dl strösocker
2 1/4 dl mjöl
½ tsk bakpulver
en liter blåbär eller röda vinbär
Vispa ägg och socker pösigt. Sikta i mjöl blandat med bakpulver. Häll i smord och bröad form (25 cm i diameter). Strö över bär. Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader i 45 min eller mer. Låt svalna. Servera med glass eller lättvispad grädde.
Deg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
5 dl röda vinbär
75 g smör
2 dl socker
3 äggulor
2 msk ströbröd
50 g malen eller finhackad mandel
Maräng:
3 äggvitor
1 ½ dl socker
flagad mandel
Arbeta samman degen, tryck ut den i pajform och låt vila kallt 15 min. Rör matfett och socker poröst. Tillsätt gulorna en i taget och blanda ner ströbröd och mandel. Lägg bären i pajformen och bred fyllningen över. Grädda 20-30 min i nedre delen av ugnen i 225 grader. Vispa vitor till hårt skum och rör ner socker. Bred över marängsmeten. Strö på mandel. Grädda i 175 grader 5-10 min. Ät svalnad eller kall med klick vispad grädde eller glass.
600 g frysta vinbär eller krusbär
2 msk potatismjöl
2 dl havregryn
2 dl socker
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl flagad mandel
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
en nypa flingsalt
150 g smör
½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
Sätt på ugnen på 150 grader. Smöra en pajform och lägg i bären. Strö på lite potatismjöl. Blanda ihop havregryn med socker, vetemjöl, mandel, bakpulver, vaniljsocker och salt. Lägg smör, grädde och sirap i en kastrull och värm upp och låt puttra 2 minuter. Blanda sedan ner de torra ingredienserna. Bred ut smeten över bären och sätt in i ugnen ca 45-55 minuter så den får fin färg. Låt sedan svalna en stund och servera med vaniljglass/-visp.
Pajskal:
2 ½ dl vetemjöl
50 g margarin
1 dl kesella
Fyllning:
2 dl vispgrädde
2 ägg
2 msk socker
1 burk krossad ananas (400 g)
1-2 msk pressad citron
5 gelatinblad
Garnering:
2-3 kiwifrukter
Hacka ihop mjöl och margarin, tillsätt kesella till en deg. Tryck ut degen i en pajform, nagga kanten med en gaffel. Låt stå kallt 15 min. Grädda 15 min i 200 grader. Låt svalna. Vispa grädde hårt. Vispa äggvitor till hårt skum. Lägg gelatinbladen i vatten ca 5 min. Rör gulor och socker pösigt. Tillsätt ananas och spad. Smaksätt med lite citron. Krama ur gelatinet i fin stråle ner i ananasblandningen. Tillsätt grädde och äggvitor. Häll fromagen i pajskalet. Ställ i kylen 1-2 timmar. Garnera med skivad kiwi.
(6 port)
Pajskal:
350 g digestivekex
2 msk socker
1 msk kanel
50-75 g smör
Fyllning:
2 äggulor
¾ dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl koncentrerad apelsinjuice
5 blad gelatin
3 dl vispgrädde
2 äggvitor
Garnering:
1-2 apelsiner, kanel
Stöt kexen fint i mortel. Tillsätt socker, kanel, smält (något avsvalnat) smör. Tryck samman i en form, ca 24 cm i diameter. Grädda 10 min i 225 grader. Låt svalna. Vispa gulor och socker vitt och pösigt. Tillsätt vaniljsocker och ospädd apelsinjuice. Blötlägg gelatinblad och krama ur dem. Smält på svag värme. Häll gelatinet i smeten under omrörning. Vispa grädde och tillsätt. Vispa vitor till hårt skum och tillsätt försiktigt. Häll i pajskalet. Låt stå kallt i 3 timmar tills fromagen stelnat. Garnera med kanelpudrade apelsinskivor.
(6-8 port)
12 digestivekex
100 g smält smör
5 gelatinblad
3 ägg
1 dl socker
rivet skal av 1 apelsin
pressad saft av 3 apelsiner
3 dl vispgrädde
Garnering:
1-2 apelsiner
50 g smält blockchoklad
riven blockchoklad
Blötlägg gelatinbladen. Krossa kexen och tillsätt det smälta matfettet. Bred ut smeten i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Vispa äggulor och socker. Riv apelsinskal och pressa ur apelsinsaft. Tillsätt skal och saft till sockerkakssmeten. Smält gelatinbladen och tillsätt under kraftig vispning. Vispa äggvitor och grädde var för sig till fast skum. Rör först ner grädden i smeten och sen äggvitorna. Häll smeten över kexbottnen. Ställ kallt att stelna minst 2-3 timmar. Skala apelsiner och ta bort allt det vita. Skär dem i skivor, tag bort kärnor. Smält choklad i vattenbad. Doppa ena änden av apelsinskivorna i chokladen och låt den stelna. Garnera fromagen med de chokladdoppade apelsinskivorna, strö ev över lite riven blockchoklad.
Botten:
5 äggvitor
2 ½ dl florsocker
2 ½ dl malda nötter
Mousse:
100 g mörk schoklad
160 g mintchoklad
5 äggulor
2 tsk finstött nescafé
3 dl vispgrädde
Smörj en form med löstagbar botten (24 cm i diameter). Klipp en rundel av bakplåtspapper som täcker formens botten, lägg i och smörj även den. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum, sikta i florsockret och vänd försiktigt ner socker och malda nötter i skummet. Grädda i 20 minuter. Låt kakan svalna i formen. Ta ur kakan och rengör formen. Tag bort pappret och lägg tillbaka botten. Smält chokladen i vattenbad. Bryt mintchokladen i mindre bitar och låt den smälta tillsammans med chokladen. Vispa kraftigt. Vispa upp äggulorna och tillsätt dem och kaffet i chokladen när den svalnat något. Vispa grädden och blanda med chokladsmeten. Häll smeten över kakan i formen och frys. Ta fram kakan ca 30 minuter före servering. Låt den tina i rumstemperatur (det är ingen fara för att den smälter bort). Garnera ev med flagad mandel och några små vindruvsklasar vid sidan om.
(8 port)
Botten:
50 g smör
7 digestivekex
Fyllning 1:
3 dl vispgrädde
2 ½ dl socker
2 msk maizena + 2 msk vatten
2 ägg
50 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 tsk snabbkaffe
(1 tsk rom eller konjak)
Fyllning 2:
50 g mörk blockchoklad
1 ägg
¾ dl vispgrädde
Garnering:
blockchoklad, kakao och florsocker
Smörj en liten rund form (18 cm i diameter) med löstagbar botten. Klipp till bakplåtspapper och lägg i botten och sätt fast runt kanterna så att det står en bit över kanten.
Gör botten: smält fett och blanda i stötta kexsmulor. Tryck ut massan i formens botten, ställ kallt.
Gör första fyllningen: Blanda grädde och socker i tjockbottnad kastrull. Värm långsamt tills sockret smält, rör då och då. Ta kastrullen från värmen. Rör ut maizena i vatten. Vispa samman ägg. Blanda maizena och ägg i kastrullen. Värm långsamt under rörning minst 15 min tills blandningen är tjock och slät. Skär fettet i bitar, rör ner en i taget. Tillsätt vanilj, kaffe och ev rom/konjak. Häll fyllningen i formen, ställ i frys i minst en timme, gärna över natten.
Gör fyllning nr 2: smält choklad i vattenbad. Vispa samman äggula och grädde och rör ner i chokladen. Värm försiktigt i tjockbottnad kastrull under omrörning (får ej koka) tills blandningen är tjock. Låt svalna. Vispa äggvitan nästan hård, blanda den i chokladsmeten. Häll smeten överst i formen.
Ställ i frysen minst 2-3 timmar. Tag fram pajen 10-15 min före servering. Lossa formen och tag försiktigt bort pappret. Pudra över kakao och florsocker och garnera med riven choklad. Går att frysa in.
(4 pers)
150 g smör
2 ½ dl vetemjöl
½ dl socker
½ krm salt
1 krm bakpulver
1 burk persikor a 400 g
Blanda de torra ingredienserna och häll smält matfett över. Klä en form med degen. Grädda 15 min i 225 grader. Lägg persikohalvorna i skalet med den kupiga sidan uppåt. Skeda ev över lite fruktspad. Fortsätt grädda ytterligare 5 min. Servera med glass eller vispad grädde.
Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl creme fraiche
1 burk krossad ananas, mellanstorlek
1 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
Smält smör till pajdegen och blanda i resten av ingredienserna. Tryck ut i en pajform. Låt ananasen rinna av. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och fyll pajskalet. Grädda i 225 grader cirka 20-30 minuter. Servera med vispad grädde, vaniljvisp eller vaniljglass.
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 st äggula
Fyllning:
2 st ägg
500 g kvarg (kesella)
1 dl strösocker
1 dl crème fraiche
½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
rivet skal och pressad saft av 1 st citron
Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Vispa ihop äggen och rör i resten av ingredienserna till fyllningen. Häll i pajformen. Grädda i mitten av ugnen 30-35 min. Låt kakan kallna och servera den i bitar eller rutor.
(8 port)
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 dl socker
1 msk rivet citronskal
1 krm salt
1 msk vatten
florsocker
Fyllning:
2 ½ dl mjölk
2 dl socker
1 krm salt
2 msk rivet citronskal
4 äggulor
500 g kesella
9 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 burk persikor a 425 g
Hacka samman mjöl, smör och socker. Tillsätt citronskal, salt och vatten och arbeta samman till en deg. Låt vila i kylen 30 min. Dela degen i två delar. Rita 2 rundlar på bakplåtspapper, 23-25 cm, beroende på formens storlek (ska vara löstagbar botten). Tryck ut degen i rundlarna och grädda 8-10 min i 225 grader.
Blanda mjölk, socker, salt och citronskal till fyllningen i en kastrull. Koka upp under vispning. Vispa äggulorna i en skål, späd med lite av den varma mjölken och blanda sedan äggblandningen i kastrullen med mjölk. Låt sjuda på svag värme tills det tjocknar något. Låt kallna. Blanda i kesella. Lägg gelatinet i kallt vatten cirka 5 min, Krama ur vattnet och smält gelatinet i några matskedar het mjölk. Rör ner gelatinet i fyllningen. Tillsätt hårt vispad grädde. Låt persikorna rinna av och skiva dem. Lägg en av bottnarna i formen, sen hälften av fyllningen, persikor och därefter resten av fyllningen. Lägg på den andra bottnen. Låt stelna i kyl i minst 4 timmar, gärna över natten. Tag av formkanten och sikta över florsocker före serveringen.
Pajdeg:
12 st digestivekex
75 gram smält smör
Fyllning:
3 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
250 gram hallon
200 gram philadelphiaost
färska bär, till garnering
Kör kex och smör i matberedare. Tryck ut blandningen i botten på en pajform eller en bakform med löstagbar botten. Låt stå i kylen medan fyllningen görs. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst sig. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och rör ner dem i grädden. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något. Mixa hallonen med mixerstav eller i matberedare till en puré. Rör ner cream cheese och purén i grädden. Vispa till en slät kräm och häll den i pajformen. Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar eller tills den har stelnat. Servera med färska bär.
Pajskal:
3 dl vetemjöl
3 msk socker
100 g smör
1 ägg
Fyllning:
200 g frysta eller färska blåbär, socker
Smuldeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
1 dl socker
1 ägg
½ dl flagad mandel
Blanda ingredienserna till pajskalet i en matberedare och pressa ut degen i en pajform. Ställ skalet i frysen ca 30 min. Blanda smuldegen med fingrarna. Lägg blåbär och socker i pajskalet och täck med smuldegen. Baka 25 min i 200 grader.
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
3-4 dl blåbär
Blanda mjöl och socker, finfördela smöret i blandningen. Lägg blåbären i en smord eldfast form. Sockra lite lätt, strö eventuellt över lite potatismjöl om bären är blöta. Smula mjölblandningen över och sätt pajen i ugnen cirka 20 minuter i 200-225 grader.
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 ½ dl polenta
0,75 dl florsocker
1 krm salt
125 g smör
Fyllning:
3 st ägg
1 ½ dl strösocker
2 msk vetemjöl
1 tsk citronskal, rivet
1 tsk limeskal, rivet
1 msk pressad citron
1 msk pressad lime
2 msk vispgrädde
3 dl blåbär färska eller tinade, väl avrunna
2 msk florsocker
Tillbehör:
vispad grädde, färska blåbär, myntablad
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form 20x20 cm med bakplåtspapper. Pajen kan även göras i en rund form, 24 cm, med löstagbar botten. Blanda vetemjöl, polenta, florsocker, salt och smör skuret i tärningar i en matberedare. Kör till en lite smulig deg. Tryck ut degen i formen, i botten och ca 2 cm upp på kanten. Grädda den mitt i ugnen cirka 20 minuter.
Fyllning: Vispa ägg, strösocker, mjöl och skal av citron och lime. Blanda sedan i citron- och limesaft samt grädde. Häll fyllningen i den varma pajformen och grädda ytterligare ca 15-25 minuter. Sätt ugnen på grill och högsta värme. Blanda blåbären med florsockret. Fördela dem jämnt över kakan, den ska inte vara helt täckt. Grädda cirka 3 min under grill. Låt svalna helt innan den lyfts upp med hjälp av papperet. Skär den i rutor.
Pajbotten:
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
125 gram smör
1 ½ tsk kardemumma
2 äggulor
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker eller vaniljextrakt
Fyllning:
200 gram frysta blåbär
1 burk kondenserad mjölk
1 ekologisk citron med skal
1 msk vaniljkräm i pulverform
2 msk syrad grädde
1 tsk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker eller vaniljextrakt
Pajbotten:
Sätt ugnen på 170°. Rör om sockret och smöret så att det blir lite fluffigt. Blanda bakpulvret och mjölet i en separat skål och rör sedan ner i smörblandningen, liksom äggulorna, vaniljen och kardemumman. Forma till en boll. Smörj pajformen och strössla med ströbröd på ytan och sidorna. Förgrädda i tio minuter.
Fyllningen:
Tvätta citronen. Pressa citronsaften i mjölken och riv ner lite citronskal i blandningen. Tillsätt vaniljpulvret och vaniljsockret eller vaniljextraktet. Rör försiktigt i hälften av blåbären. Blanda resten av blåbären med potatismjölet. Bred ut mjölkblandningen i den förgräddade pajen och strössla över de mjölblandade bären sist. Grädda i ugn cirka 30 minuter eller eventuellt lite mindre, det beror på ugnen. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.