Botten:
3 äggvitor
1 ½ dl socker
1 ½ dl havregryn eller mald mandel
1 dajm (hälften av ett dubbeldajm)
Fyllning:
3 dl grädde
3 äggulor
1 dl socker
1 dajm (hälften av ett dubbeldajm)
Vispa äggvitor och socker hårt. Blanda i havregryn. Hacka dajm och tillsätt. Grädda i 15-20 min i 175 grader. Låt svalna. Vispa grädde fast. Vispa äggulor och socker poröst. Hacka en dajm och tillsätt. Bred över fyllningen. Fryses. Tinas 15-20 min före servering.
(8-10 bitar)
Bottnar:
5 äggvitor
1 ½ dl socker
100 g finhackad sötmandel
2 msk kakao
Kräm:
5 äggulor
1 ½ dl socker
1 tsk maizena
1 ½ dl kaffegrädde
200 g smör
flagad rostad mandel
Rita 3 runda bottnar, ca 22 cm i diameter, på ett smort bakplåtspapper. Vispa äggvitor till hårt skum, blanda i nötter, socker, kakao – rör försiktigt! Fördela smeten i ringarna på pappret. Grädda i 30 min i 150-175 grader – var försiktigt så att de inte bränner vid. Lossa bottnarna när de svalnat något. Blanda alla ingredienserna till krämen (utom smöret) i en kastrull. Låt krämen sjuda upp under vispning och rör den kall. Tillsätt rumsvarmt smör i klickar under tiden. Ställ krämen kallt en stund. Bred hälften av krämen mellan bottnarna och runt tårtan, resten av krämen över. Garnera med rostad flagad mandel.
1 burk keso a 500 g
3 dl florsocker
1 ½ dl vetemjöl
2 dl vispgrädde
3 ägg
rivet skal av 1 apelsin
Garnering:
florsocker
Servering:
2 dl vispgrädde
2 dl hallon
Mixa osten, blanda den med florsocker, mjöl, grädde, ägg och apelsinskal. Häll smeten i bakform med löstagbar kant. Grädda 50 min i 200 grader. Låt kallna, tag loss kanten. Sikta över florsocker. Servera kall med vispad grädde och hallon.
1 pkt sockerkaksmix eller färdig sockerkaka
1 burk krossad ananas a 227 gr
2 dl kallrörd marsankräm
1 dl mellangrädde
Garnering:
2 dl florsocker
2 msk ananasspad
10 gröna vindruvor
1 burk ananas i skivor a 227 g
Gör i ordning sockerkaksbottnen. Låt krossad ananas rinna av - spara spadet till garnering. Blanda i marsankrämen. Vispa grädden hårt och blanda den i krämen. Rör ner ananaskrosset. Dela kakan i 2 bottnar och bred ananasgrädden emellan. Blanda florsocker och ananasspad till lagom tjock glasyr och bred över tårtan. Häll spadet av ananasringarna, skär dem i halvor och garnera med ringarna och vindruvor.
3 ägg
2 ½ dl socker
2 ½ dl vetemjöl
100 g smält smör
rivet skal av ¾ citron
2 dl äppelmos
2 dl creme fraiche
1 äggula
2 msk socker
½ msk vaniljsocker
Vispa ägg och socker vitt, blanda i mjöl, smör och rivet citronskal. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten och grädda 30-35 min i 175 grader. Tag ur formen, bred över äppelmos. Blanda creme fraiche, äggula, socker och vaniljsocker till en jämn smet och bred över moset. Grädda ytterligare 5-7 min.
400 g mandelmassa
4 ägg
3 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
5 gelatinblad
skalet av 1 apelsin
2 burkar a 2 dl matlagningsyoghurt
1 dl florsocker
2 dl vispgrädde
Garnering:
1 påse mandelspån
2 gelatinblad
saften från 1 apelsin
1 apelsin
Riv mandelmassa på rivjärn, blanda med ägg till jämn smet. Tillsätt potatismjöl blandat med bakpulver. Bred ut hälften av smeten i en väl smord form med löstagbar kant ca 26 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 15 min. Lossa bottnen från formen. Gör likadant med resten av smeten. Låt bottnarna kallna på galler. Lägg gelatinbladen till fyllningen i rikligt med kallt vatten ca 5 min. Skölj apelsinen och riv skalet. Blanda yoghurt med apelsinskal och florsocker. Tag upp och smält gelatinbladen i kastrull eller skål i mikron på full effekt ca 20 sek. Häll i fin stråle i yoghurten. Vispa grädden fast, vänd ner i apelsinmoussen. Lägg en av bottnarna i formen, bred över hälften av moussen. Lägg på andra bottnen och resten av moussen. Ställ kallt i 1 timme. Rosta mandelspån i torr, het panna. Låt kallna. Lägg gelatinblad i rikligt med vatten ca 5 min. Pressa saften ur ena apelsinen, mät till ca 1 dl. Skala den andra apelsinen med vass kniv och skär i tunna skivor. Smält gelatinblad i kastrull eller mikro. Låt svalna tills gelen blivit trögflytande. Lägg apelsinskivorna på tårtan och skeda över gelatinet. Låt stå kallt någon timme. Lossa tårtan från formen och tryck fast mandelspån runt om.
Mördegsbotten:
100 g mjukt smör
50 g mandelmassa
1 äggula
2 dl vetemjöl
Apelsinkräm:
1 ¼ dl koncentrerad apelsinjuice
1 ¼ dl vispgrädde
1 ¼ dl vatten
2 ½ msk socker
2 ½ msk maizena
1 tsk vaniljsocker
Gräddlager:
3 dl vispgrädde
1 ½ blad gelatin
Sockerkaksbotten:
3 ägg
2 ½ dl socker
1 dl potatismjöl
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
¾ dl kokande vatten
Glasyr:
1 ½-2 dl aprikospuré (barnmat)
Garnering:
1 dl vispad grädde
apelsinskivor i klyftor
mandelspån
Riv mandelmassa och blanda med smör, äggula och mjöl. Låt vila i kylen. Kavla sedan ut degen så att den passar en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda till gyllengul färg, cirka 15 min i 200 grader. Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker till apelsinkrämen i en kastrull och låt koka under omrörning tills krämen tjocknat. Tag kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker. Bred krämen över mördegsbottnen direkt när den kommer från ugnen och låt svalna. Blötlägg gelatinblad. Smörj och bröa en form med löstagbar botten. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta i en blandning av vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och till sist det kokande vattnet. Grädda kakan omedelbar 30 min i 175 grader. Låt kakan svalna och skär 3 bottnar. Vispa grädde. Lös upp gelatinblad och blanda i. Bred gräddlager på apelsinkrämen, lägg på mittbottnen. Bred aprikospuré över tårta samt kanter. Garnera med klickar av vispad grädde och fördela mandelspån över kanterna. Skär apelsin i klyftor och stick i gräddklickarna. Ställ i kylen minst 3-4 timmar. De två överblivna bottnarna går att frysa.
300 g mandelmassa
4 ägg
1 citron
1 burk ananaskross
vispgrädde
Garnering:
ananasringar och riven choklad
Riv mandelmassan. Blanda i äggulor, citronskal och -saft. Vispa äggvitorna hårt och blanda i. Grädda 20-35 min i 200 grader. Låt svalna. Dränk in tårtan med ananassaft. Lägg på ananaskross och vispad grädde. Garnera med ananasringar och riven choklad.
4-5 äggvitor
2 dl socker
Kräm:
8 äggulor
1 ½ dl socker
2 msk rivet citronskal
6 msk pressad citronsaft
2 dl vispgrädde
2 msk vaniljsocker
Vispa äggvitor till skum, tillsätt socker lite i taget och fortsätt vispa. Häll smeten i en form och ställ in i en ugn med gradtalet 250 grader. Stäng av värmen och låt formen stå inne cirka 5 timmar. Öppna inte ugnsluckan under tiden. Sjud gulor, socker, skal och saft av citronen i en kastrull tills krämen tjocknar. Låt svalna. Bred krämen över marängen. Vispa grädde med vaniljsocker och klicka över tårtan. Låt tårtan stå kallt före servering.
100 g mandelmassa
1 äggvita
djupfrysta hallon eller blåbär
vispgrädde
Riv mandelmassan och blanda med hårt vispad äggvita. Bred ut mandelmassan i en diameter på 22 cm på en smord och mjölad plåt. Grädda 30 min i 150 grader. Tag ut och lossa bottnen. Låt den kallna. Häll över precis tinade bär och servera med vispgrädde.
(20-25 port)
250 g smör
6 ägg
4 dl socker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 ½ dl kakao
Fyllning:
2 burkar krossad ananas a 375 g
6 dl vispgrädde
1 dl koncentrerad apelsinjuice
75 g mörk blockchoklad
Smörj och bröa en långpanna på 30 x 40 cm. Smält smör och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman mjöl, bakpulver och kakao och rör försiktigt ner i smeten. Tillsätt smör. Grädda 20 min i 175 grader. Stjälp upp kakan på en bricka och låt svalna. Dela i två bottnar. Fördela ananasen på den ena. Vispa grädde och blanda med apelsinjuice. Lägg samman bottnarna med apelsingrädden emellan och ovanpå. Fördela flisad choklad över.
5 äggvitor
150 g socker
75 g hackade nötter
3 msk kakao
mandelflis
Smörkräm:
5 äggulor
125 g socker
1 ¼ dl grädde
100 g mörk choklad
150 g smör
Vispa vitorna mycket hårt. Tillsätt försiktigt strösocker, nötter och kakao. Smörj väl och bröa två plåtar. Rita upp en rundel på respektive och bred ut massan centimetertjockt. Grädda 35 min i 150 grader. Lossa bottnarna medan de är varma. Koka gulor, socker och grädde. Sjud under vispning tills smeten tjocknat. Tillsätt sönderbruten choklad. När krämen kallnat något tillsätts smöret. Bred krämen mellan och ovanpå de kalla nötbottnarna. Garnera med mandelflis.
Botten:
175 g mald sötmandel
4 äggvitor
2 dl socker
Kolasås:
2 dl grädde
1 dl socker
½ dl sirap
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
3 dl vispad grädde
kakao
Vispa äggvitorna till ett hårt skum, blanda ner sockret, lite i taget. Blanda försiktigt ner mandeln. Forma ett bakplåtspapper till en låda och lägg i en liten långpanna. Bred försiktigt ut smeten. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Blanda alla ingredienser till kolasåsen i en tjockbottnad kastrull. Koka såsen under omrörning tills det bildas gångar i såsen när du rör i den. Låt kolasåsen svalna något, bred sen ut den över botten. Låt svalna. Bred på vispad grädde och sikta sen kakao över. Det går utmärkt att frysa in botten med kolasåsen på.
1 ½ dl finhackad sötmandel
500 g mandelmassa
4 msk mjölk
4 äggulor
1 ½ dl socker
Parfait:
150 g vit choklad
4 äggulor
4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
5 kiwifrukter + hyvlad vit choklad
Smörj en rund bakform (24 cm i diameter) med löstagbar botten. Riv mandelmassa och tillsätt mjölken lite i taget till en smidig och slät massa. Dela äggen och vispa äggvitorna till fast vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning tills smeten är blank och styv. Vänd ner marängmassan lite i taget i mandelmassesmeten. Rör försiktigt smeten slät mellan varje tillsats. Vänd även ner den finhackade mandeln.. Bred ut smeten i bakformen och grädda kakan i nedre delen av ugnen 25-30 minuter i 175 grader. Låt kakan kallna i formen innan du lossar den. Diska formen. Lägg tillbaka botten i formen och ställ kakan fryskallt i ca en timme eller längre.
Parfait: Smält chokladen i vattenbad. Vispa äggulorna ljusa och porösa. Vispa grädden och vaniljsockret till ganska lös konsistens. Rör ner den smälta chokladen i äggulorna och rör krämen slät. Vänd därefter ner krämen i den lösvispade grädden och rör smeten slät. Bred parfaitsmeten över den kalla kakan. Ställ åter fryskallt i minst 8 timmar eller längre. Kan göras i förväg och sparas i frysen några veckor.
Servering: Ställ tårtan kylskåpskallt i ca 30 minuter för att bli tempererad. Lossa tårtan från formen och garnera med skivade kiwifrukter. Strö över lite hyvlad vit choklad.
Tårtbotten:
1 hasselnötter
1 ½ dl strösocker
4 äggvitor
Kräm:
4 äggulor
100 g smör
½ dl socker
1 dl vispgrädde
½ vaniljstång
Garnering:
2 dl vispgrädde
flagad mandel
Mal hasselnötterna och blanda med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner socker och nötter i de hårt vispade äggvitorna. Lägg bakplåtspapper i botten på en rund form (24 cm) och smörj och bröa kanterna . Grädda i 200 grader 15-20 minuter. Blanda äggulor, smör, socker och grädde. Låt det sjuda tills krämen tjocknar. Vispa krämen tills den kallnat och smaksätt den med vaniljfrön från vaniljstången. Bred krämen över tårtbotten. Så här långt kan tårtan förberedas och eventuellt frysas. Vispa grädde och bred över bottnen. Strö flagad och rostad mandel över tårtan.