(4 port)
2 ½ liter vatten
250 g bred bandspaghetti
1 tsk salt
3 msk olja
200 g bacon
2 gula lökar
½ tsk torkad mejram
500 g kesella
2 ägg
1 ¼ dl vispgrädde
75 g smör
1 knivsudd vitpeppar
4 msk ströbröd
2 msk hackad persilja
Koka pasta med salt och 1 msk olja, låt rinna av. Bryn hackad lök och klippt bacon i olja. Blanda ner pasta och mejram. Rör ihop kesella, ägg och vispgrädde i en skål, smaka av. Varva sås och pasta i smord eldfast form. Börja med 1/3 av pastan, sen hälften av såsen, 1/3 av pastan, resten av såsen och sen resten av pastan. Värm resten av smöret, rör ner ströbrödet och bred detta på gratängen. Grädda 30 min i 180 grader, sen 10 min i 250 grader. Strö över persilja.
(4 port)
4 liter vatten
400 g pasta, t ex makaroner, bandspaghetti
2 tsk salt
1 msk olja
400 g schweizerost, t ex Gruyere
2 ½ dl vispgrädde
1 nypa salt
1 nypa riven muskot
1 äggula
25 g smör
2 msk hackad persilja
Koka pastan med salt och olja, låt den rinna av. Vispa grädde med salt och muskot tills den är trögflytande, vänd ner äggulan. Varva pasta och riven ost i smord eldfast form, ringla grädden över. Klicka på resten av smöret. Ställ formen i kall ugn, sätt på 200 grader och gratinera tills ytan är gyllenbrun. Strö över persilja. Servera med grönsallad.
300 g spaghetti
200 g kokt strimlad skinka
½ dl riven ost
2 äggulor
2 dl grädde
salt, peppar, riven muskot
riven ost
Koka pastan, lägg i skinka + ½ dl riven ost. Häll i äggstanning gjord på gulor, grädde, salt, peppar, muskot. Rör om tills smeten börjar tjockna. Servera direkt med extra riven ost.
(4 port)
250 g pasta, ex vis spaghetti
1 pkt broccoli
vatten, salt
Ostsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl riven ost
salt, peppar
riven muskot
150 g bacon
Koka spaghetti och broccoli enligt anvisningarna. Lägg broccoli i en smord eldfast form. Lägg pastan över. Smält smör, rör i mjöl och späd med mjölk. Låt koka 5 min under omrörning. Smaksätt. Rör ner riven ost. Häll såsen över spaghettin och täck ytan med bacon. Gratinera 15 min i 250 grader – eller tills baconet är brunt och krispigt. Servera genast med en sallad.
200 g makaroner
vatten, salt
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
2 dl stark ost
½ tsk salt, peppar
Koka makaronerna. Lägg dem i smord eldfast form. Smält smör, rör i mjöl och späd med mjölk och grädde. Koka såsen 4-5 min. Rör ner ost och låt den smälta. Smaka av. Häll såsen över makaronerna och låt denna rinna ner. Gratinera 10-15 min i 250 grader.
200 g grön bandspaghetti
1 msk olja
2 burkar hela skalade tomater a 200 g
salt
200 g falukorv
3 ägg
½ dl mjölk
2 dl creme fraiche
salt, svartpeppar
riven muskot
100 g riven ost
Koka pasta. Bottna en smord eldfast form med hälften av de avrunna tomaterna. Salta. Fördela hälften av korven i tärningar över, därefter hälften av pastan. Fortsätt med resten av tomaterna, korven och avsluta med pasta. Vispa samman ägg, mjölk, creme fraiche och kryddor och häll över. Strö på riven ost. Gratinera 30 min i 200 grader.
(4 port)
200 g tagliatelle
1 burk hummersoppa
2 dl vatten
1/3 fiskbuljongtärning
2 dl creme fraiche
1 msk pressad citronsaft
¼ krm kajennpeppar
600 g räkor
2 dl riven ost
Garnering:
citron + dillvippor
Koka pasta, spola av med kallt vatten. Vispa samman soppa, vatten, buljongtärning, creme fraiche och låt det koka upp och sjuda någon minut. Smaka av. Blanda sås, pasta och det mesta av räkorna i en smord, eldfast form. Strö över riven ost. Gratinera 10-15 min i 225 grader. Garnera med räkor, citron och dillvippor.
300-400 g spagetti
1 gul lök
3 paprikor, gärna i olika färger
1 msk olivolja
1 msk curry
2 ½ dl mellangrädde
2 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
½ tsk salt, 2 krm svartpeppar
1 grillad kyckling
1 dl riven ost
Koka spagettin och lägg i en smord eldfast form. Fräs hackad lök och paprika i olja och curry några minuter. Tillsätt grädde, buljongtärning och vatten. Låt puttra cirka 10 minuter. Salta, peppra. Ta bort skinn och ben från kycklingen och skär köttet i mindre bitar. Fördela kycklingen över spagettin. Häll över såsen. Strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen cirka 20 minuter i 200 grader.
(4 port)
12 lasagneplattor
100 g rökt skinka
200 g philadelpiaost
2 krm salt
1 tsk oregano
1 krm kajennpeppar
1 äggula
1 burk färdig tomatsås, t ex Napoli
parmesan
Koks upp lättsaltat vatten i rejäl kastrull, minst 5 liter. Koka plattorna några i taget i fem minuter. Rör regelbundet - får inte klibba ihop! Kyl plattorna i kallt vatten och låt dem rinna av. Grovhacka skinka och blanda med philadelpiaost, salt, oregano, äggula, kajenn. Klicka 2 msk av fyllningen på varje platta och rulla ihop. Lägg dem i lättsmord ugnssäker form. Häll över tomatsåsen och bred ut den. Sätt in i ugnen 15 min i 225 grader på nedersta falsen. Strö över parmesan. Servera med sallad.
9 torkade lasagneplattor
½ msk torkad rosmarin
5 soltorkade tomater
2 vitlöksklyftor
250 g kesella gourmet
9 skivor parmaskinka
1 dl grovhackade svarta oliver
120 g riven mozarellaost
5 dl tomatsås
Hacka samman rosmarin, tomater, vitlök och blanda med kesella. Koka lasagneplattor i saltat vatten, spola dem i kallt vatten. Fördela röran över plattorna och lägg en skinkskiva över. Strö över oliver, rulla ihop. Lägg rullarna med skarben ner i ugnsfast form. Strö mozzarella över och ringla tomatsås runt om. Gratinera i 200 grader i 15-20 min.
4 port pasta, ca 20 nystan bandspaghetti
150 g strimlad rökt skinka
160 g skivade champinjoner
1 strimlad röd paprika
margarin
2 dl creme bonjour cuisine med tomat och medelhavsörter
färsk oregano eller basilika
Koka pastan. Fräs skinka, svamp och paprika. Blanda i creme bonjour och rör om. Vänd såsen ner i den nykokta pastan. Hacka över färska örter. Servera genast.
(4 port)
500 g tagliatelle
1 vitlöksklyfta
200 g skalade räkor
200 g champinjoner
1 msk smör
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater a 400 g
1 dl vispgrädde
2 msk hackad persilja
salt, peppar
Fräs hackad vitlök med räkor och svamp i olja och smör. Häll på tomatkross och grädde. Låt puttra. Koka pastan, rör ner den i pannan. Smaksätt och låt allt bli varmt.
3 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 dl vispgrädde
30 g färsk dragon
1/4 dl vitvinsvinäger
400 g pasta
150 g färsk skogsvamp eller grabbnäve torkade trattisar som fått ligga i blöt
1 msk smör
Blanda vatten, buljongtärning, grädde, dragon, smör och vinäger, koka ihop och smaka av med salt och peppar. Smörstek svampen. Koka pastan och spola i kallt vatten. Blanda svamp med pastan och värm. Vid serveringen, lägg upp pastan på tallrikar och skeda över såsen.
(4 port)
2 gula lökar
2 msk smör
200 g kassler
1 tsk paprikapulver
2 dl vitt vin
2 ½ dl grädde
½ köttbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1 tsk salt, 1 krm vitpeppar
1 sockerbit
dragon
Fräs finhackad lök, låt hackad kassler fräsa med. Rör i paprikapulver. Späd med grädde och vin. Smula i buljongtärning. Sjud sakta under lock några minuter. Smaka av med puré, salt, peppar, socker och dragon.
(4 port)
bandspaghetti
1 purjolök
300 g kassler
2 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 dl creme fraiche
1 ½ tsk basilika
1 tsk dragon
svartpeppar
2 dl djupfrysta ärtor
Fräs hackad lök och kött i strimlor. Rör ut mjöl i mjölk och red av med detta samt creme fraiche. Tillsätt örter. Smaka av. Låt koka 5 min, Blanda i ärtor. Servera till bandspaghetti.
2 pkt bacon
10-15 färska champinjoner
4 dl creme fraiche
½ dl matlagningsgrädde
2-3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
svartpeppar, ev lite salt
paprikapulver
senap
Stek bacon klippt i småbitar och låt den rinna av. Fräs skivad svamp i smör och vitlök. Blanda i hackad paprika och bacon. Rör ihop och häll på grädde och creme fraiche. Krydda. Låt det bli genomvarmt och servera med tagliatelle eller penne.
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
300 g köttfärs
smör
1 röd paprika
1 burk krossade tomater a 400 g
3 msk chilisås
1 ½ dl vispgrädde
1 tsk chilipulver
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
1 burk majskorn
Stek hackad lök, vitlök och färs. Lägg i paprika, tomater, chili och grädde. Krydda. Låt småkoka 10 min. Blanda i majsen. Servera med pasta.
300 g bandspaghetti
200 g djupfryst crabfish
citronsaft
300 g purjolök
1 grön och 1 röd paprika
4 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
2 msk tomatpuré
3 krm salt, 1 krm peppar
1 tsk italiensk salladskrydda
2-3 vitlöksklyftor
2 dl riven ost
Tina crabfishen, skär den i bitar och pressa över citronsaft. Fräs hackad paprika och skivad purjolök. Rör ner grädde, creme fraiche, puré och kryddor. Småkoka 10-15 min. Rör ner ost och sen crabfish. Koka pastan, häll över såsen.
(4 port)
1 grön paprika
1 röd paprika
2 dl vispgrädde eller creme fraiche
2 dl mjölk
4 tsk vetemjöl
1 tsk curry
1 buljongtärning
ev vitpeppar
Blanda grädde, mjölk, mjöl, curry och buljongtärning i en kastrull. Koka upp under vispning. Blanda ner tärnade paprikor i såsen. Koka ca 3 min. Smaksätt. Servera till pasta.
250 g fryst broccoli
2 dl vispgrädde
1 dl grönsaksbuljong
2 ½ dl riven ost
1 pressad vitlöksklyfta
2-3 tsk fransk senap
½ krm cayennepeppar
Koka broccolin och grovhacka. Koka upp grädde och buljong, tillsätt osten. Såsen får inte koka. Lägg i broccolin, smaksätt. Servera såsen till nykokt pasta. Garnera ev med hela broccolibuketter.
500 g pasta
250 g broccoli
150-200 g fetaost
½-1 dl olivolja
salt, peppar
Koka pastan al dente och skölj i kallt vatten. Förväll broccolibuketterna. Fräs pasta och broccoli i lite av olivoljan och smula ner fetaosten. Rör ihop allt. Salta och peppra. Ringla över lite olja. Servera med vitlöksbaguetter och blandad sallad.
300 g pasta
200 g kokt strimlad skinka
½ dl riven ost
2 äggulor
2 dl grädde
salt, peppar
riven muskot
riven ost
Koka pastan, lägg i skinka och ½ dl riven ost. Häll i äggstanning gjord på gulor, grädde, salt, peppar och muskot. Rör samman tills smeten börjar tjockna. Servera direkt med extra riven ost.
250 g tortellini med kött
4-5 tomater
250 g champinjoner
200 g bacon
2 ½ dl mellangrädde
2 tsk dragon
salt, peppar
parmesanost
Skålla och flå tomaterna, kör dem till pure i matberedare eller mixer. Fräs skivad svamp och tärnad bacon. Tillsätt tomatmixen, grädde och dragon, låt puttra 10 min. Smaka av med salt, peppar, dragon. Koka tortellinin, låt den rinna av. Lägg den i en form, slå över såsen och riven ost.
250 g tortellini
1 burk champinjonsoppa
1 burk lätt creme fraiche
1 tsk oregano, 1 krm svartpeppar
1 hackad röd paprika
riven ost
Koka tortellinin. Blanda den med soppa, creme fraiche, paprika, oregano, peppar och lägg i smord eldfast form. Strö över riven ost. Gratinera 200 grader i 20 min. Servera med sallad.
250 g tortellini med ostfyllning
200 g skinka
1 purjolök
2, 5 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
3 dl riven ost
2 msk hackad gräslök
salt
peppar
Koka tortellini enligt förpackningen. Dela skinkan i mindre bitar och strimla purjolöken. Fräs detta kort i en stekpanna, tills purjolöken har blivit mjuk. Värm grädde och mjölk i en kastrull och tillsätt 2 dl av osten, som får smälta i gräddmjölken. Se till att röra i blandningen, så att inte osten lägger sig på botten. Blanda ner gräslök och krydda med salt och svartpeppar.Häll av vattnet från pastan och blanda den med skinka och purjolök. Lägg pastablandningen i en ugnsfast form och häll över såsen. Toppa med den sista osten och gratinera i ugnen 175 grader ca 15 minuter.
250 g broccoli
500 g färsk tortellini fylld med ost
1 dl grädde
1 vitlöksklyfta, riven
150 g fetaost
1 msk olivolja
½ tsk svartpeppar
½ kruka färsk basilika
Sätt ugnen på 200°. Skär broccolin i små buketter och stjälken i tunna skivor. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Lägg i broccolin den sista minuten. Häll av vattnet och fördela pasta och broccoli i en ugnsform. Blanda grädde och vitlök och häll över gratängen. Smula över fetaosten, ringla över olivoljan och dra ett varv med pepparkvarnen. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min i 200 grader. Toppa med basilika och servera med kalkon eller skinka.
2 pkt färsk tortellini (gärna med spenat och ricotta)
2 pkt bacon
1 st gul lök
3 dl grädde
1-2 st vitlöksklyftor
svartpeppar
riven ost
Sätt ugnen på 200°C. Koka pastan i en stor kastrull enligt anvisning på förpackningen. Klipp baconet i småbitar och fräs dem i en stekpanna. Hacka löken och låt den fräsa med. Låt tortellinin rinna av i ett durkslag och häll tillbaka i kastrullen. Rör ner baconet och löken. Tillsätt grädden och pressa ner vitlöken. Koka upp och smaka av med peppar. Häll över i en ugnssäker form och strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills gratängen fått fin färg. Servera med en god grönsallad.
½ kg mogna tomater eller 2 burkar hela tomater
1 bunt persilja, 1 bunt basilika
2 vitlöksklyftor
6-8 svarta oliver urkärnade
400 g bandspaghetti
5 msk olivolja
salt, peppar
3-4 msk riven ost
Skålla tomater, skala och skär i klyftor. Kärna ur dem. Blanda tomater med persilja, basilika, oliver och vitlök, salta och peppra. Låt stå kallt minst 1 timme. Koka pastan, lägg den i varm skål och strö över tomatblandningen och olivolja. Strö över riven ost.
500 g bandspaghetti
5 dl vispgrädde
200 g bacon i små fyrkanter
200 g ärtor
smör
salt, peppar
ost
persilja
Lät grädden koka ihop till en krämig massa, krydda. Stek bacon. Koka ärtor. Koka spaghetti. Rör smör i pastan och lägg den i en skål. Häll över sås, bacon och ärtor. Garnera med persilja. Servera med riven ost.
400 g spaghetti
4-6 tomater eller 1 burk a 200 g
1 stor krossad vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk olja
1 tsk salvia
1 tsk rosmarin
1 ½ tsk basilika
½ knippa persilja
2 ½ dl hönsbuljong
salt, peppar
riven ost
Kryssa tomaterna, skålla dem, spola dem i kallt vatten och skala dem. Skär dem i tärningar. Fräs kryddor och persilja i smör. Tillsätt tomathacket (eller burktomater) och låt fräsa någon minut. Fyll på med buljong och låt puttra. Smaka av. Koka spaghettin och lägg den i en karott. Strö över ost och därefter örtsåsen. Servera med sallad och riven ost som tillbehör.
2 hackade gula lökar
3 stora morötter, rivna (1/2 kg)
1 burk krossade tomater a 400 g
1 buljongtärning
1-2 msk tomatpuré
1 burk creme fraiche, 2 dl
oregano
Fräs lök. Lägg i morötter och tomatkross. Lägg sedan i buljongtärning, puré och oregano. Låt koka under lock ca 30 min. Rör ner creme fraiche. Smaka av. Servera ev med hackad persilja.
1 pkt broccoli
2 dl creme fraiche
salt, peppar
Skär den halvtinade broccolin i småbitar. Koka upp tillsammans med creme fraiche. Krydda. Servera med spaghetti.
3 gula lökar
1 stor burk skivade champinjoner
1 röd paprika
2 dl grönsaksbuljong + svampspad
2 dl creme fraiche
kokt pasta, 4 portioner
salt, peppar
persilja
Fräs hackad lök med svamp och paprika. Tillsätt buljong och svampspad. Låt småputtra under lock på svag värme ca 10 min. Tillsätt creme fraiche och pasta. Låt allt bli genomvarmt. Smaka av och klipp över persilja.
(4 port)
400-500 g skivade champinjoner
1 liten strimlad purjolök
1 tsk salt, 1 krm svartpeppar
vitlök
1 msk smör
2 dl matlagningsgrädde
1-2 dl riven lagrad ost
Fräs svamp, purjo och vitlök i smör. Tillsätt grädde, salt och peppar. Låt såsen puttra några minuter. Rör ner osten och smaka av. Häll såsen över nykokt pasta och servera genast.
(4 port)
400 g lövbiff
200 g färska champinjoner
1 purjolök
2 dl creme fraiche
1 ½ dl mjölk
salt, peppar
2 msk fransk senap
8-10 syltlökar
Koka pastan. Strimla kött, ansa svamp och purjo. Bryn kött, salta och peppra. Fräs lök och svamp var för sig. Blanda sen ihop. Späd med creme fraiche och mjölk, tillsätt senap och syltlök. Koka på svag värme några minuter.
(4 port)
100 g rökt skinka
100 g salami
100 g bacon
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
4 dl creme fraiche
2 tomater
4 portioner pasta
Skålla, skala och hacka tomater. Strimla skinka, korv och bacon. Hacka lök. Fräs lök, tillsätt kött. Tillsätt sen creme fraiche och tomathack. Låt puttra en stund, smaka av. Servera med pasta.
(4 port)
200-250 g salami, gärna pepparsalami
1 strimlad purjolök
1 msk smör
1 tsk timjan
200 g skivade champinjoner, helst färska
3-4 dl matlagningsgrädde
2 msk dijonsenap
salt, peppar
Hacka salami och fräs den med purjo, timjan och svamp. Tillsätt grädde och sjud några minuter. Smaka av med senap och kryddor. Servera till nykokt pasta.
2 lökar
200-300 g champinjoner
1 tsk curry
100 g strimlad skinka
salt, peppar
buljongtärning
2 dl creme fraiche
Fräs lök, svamp och curry. Tillsätt creme fraiche. Blanda i skinka. Smaksätt med salt, peppar och buljongtärning.
2 dl creme fraiche
2 dl köttbuljong
1 mosad avocado + 1 tärnad avocado
100 g hackad rökt skinka
riven ost
salt, svartpeppar
pasta
Vispa ihop creme fraiche och buljong i en kastrull. Låt koka några minuter Rör ner avocadosar och skinka. Häll såsen över nykokt pasta, strö över riven ost och svartpeppar.
(4 port)
4 fasanbröst eller kycklingfiléer
150 g skivade champinjoner
1 strimlad purjolök
2 msk smör
1 hönsbuljongtärning
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
½ tsk salt
2 dl matlagningsgrädde
100 g vitlöksost
5 krossade enbär
1 krm svartpeppar
persilja
Strimla kött och bryn, lägg sen över det i en gryta. Bryn purjo och svamp och lägg över i grytan. Vispa samman mjöl och vatten och häll över. Smula i buljong. Koka upp. Tillsätt grädde, ost, salt och kryddor. Låt puttra några minuter. Strö över persilja. Servera till pasta.
2 dl basilikablad
2 dl vatten
1 vitlöksklyfta
2 dl creme fraiche
1 dl riven ost, gärna parmesan
maizenamjöl, salt, svartpeppar
1-2 msk kalv eller grönsaksfond
Kör basilika med vatten och vitlök i mixer. Häll upp i kastrull och tillsätt creme fraiche och riven ost, red ev lite. Smaka av. Koka upp och servera till pasta.
½ grillad kyckling
1 röd paprika
1 rödlök
1 msk rapsolja
2 dl majskorn
2 dl creme fraiche fetaost & soltorkade tomater
Skär kycklingköttet i bitar. Fräs strimlad paprika och lök i olja. Tillsätt kyckling, majskorn och creme fraiche. Låt koka upp. Servera med pasta och sallad.
2 kycklingfiléer
1 pkt bacon
½ purjolök
1 spjutpaprika
1 burk creme fraiche
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 köttbuljong tärning
salt, peppar, chilipulver, paprika krydda och vitlökspulver
Hacka lök och paprika i små bitar och lägg i en panna och fräs i några minuter. Ta bort det från pannan och lägg i en skål. Skär upp bacon och kyckling i små bitar och stek tills de är klara. Häll i löken och paprikan i stekpannan tillsammans med kycklingen och baconen. Blanda i creme fraiche och matlagningsgrädde och blanda med kryddorna. Låt puttra ett par minuter och smaka av. Servera med pasta.
400 g pasta
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
300 g lövbiff
8 små tomater
½ pkt bacon
salt, peppar
2 dl grädde
½ kruka färsk persilja
1 msk torkad dragon
1 msk kalvfond
2 dl parmesanost
Fräs finhackad vitlök och schalottenlök i en panna med lite olja. Dela tomaterna och hacka baconet och stek med samt strimlad lövbiff. Fräs en stund och hacka sedan ner lite persilja. Riv ner svartpeppar med en pepparkvarn. Låt allt steka en stund medan du kokar upp pastavatten med salt.
Häll i pastan i det kokande vattnet och slå därefter ner grädde i pannan, tillsammans med kalvfonden. Ha därefter i dragon och mer persilja. Låt allt puttra samman och ta sedan av pastan när den har några minuter kvar på koktiden. Blanda därefter ner pastan i pannan och häll över osten. Låt allt få en krämig konsistens och gå över några varv med pepparkvarnen. Toppa med finhackad persilja och lite mer ost. Servera direkt ur pannan.
1 paket färsk past, t ex kuddar med svamp eller ost/ricotta
1 grönsaksbuljong
några tomater
citronskal från en eko citron
2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
rosmarin eller oregano
Koka upp pasta några minuter i en bred stekpanna med några matskedar vatten. Tillsätt rivet citronskal och buljong med mellangrädde. Låt tomater fräsa med tillsammans med creme fraiche och låt puttra fem eller tio minuter. Smaka av med salt och peppar.
2 pkt bacon
5 dl grädde eller 4 dl grädde+1 dl mjölk
1 litet paket Creme bonjour grekisk vitlök (ost)
peppar
mjöl till redning
Strimla baconet och stek. Pudra lite mjöl över och späd med grädden. Tillsätt ost. Låt koka ihop. Smaka av med peppar, ev lite buljong eller fond. Tortellini passar bra att servera till såsen.
(2 pers)
1 dl torkad svamp eller 125 färsk alt fryst
5 dl grönsaksbuljong
1 liten finhackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
2 dl rundkornigt ris, t ex avorioris
ev lite salt, peppar
klippt persilja
1 msk smör
½ dl parmesanost eller annan ost med stark smak
Lägg torkade svampen i blöt någon halvtimme. Koka upp vatten och buljongtärning. Fräs lök och vitlök, lägg sen i svampen och låt den steka med. Häll i riset och rör om. Tillsätt buljong då och då under 25 minuters kokning. Konsistensen ska vara krämig. Smaka av, lägg på persilja, rör ner en klick smör och riven ost. Servera med bröd och sallad.
1 sats potatismos
2 pkt bacon
1 burk hela tomater eller 6 färska
basilika
riven ost
Gör i ordning moset. Lägg det i botten på smord eldfast form. Lägg på tomater. Klipp bacon i skivor och lägg på. Strö över basilika och riven ost. Gratinera 20 min i 225 grader.
1 ägg
½ tsk salt
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
Rör samman ägg, salt och vetemjöl. Späd med mjölk lite i taget. Baka plättar, ev med äpplebitar som smaktillsats.
5 dl mjöl
1 liter mjölk
1-3 ägg
salt
300 g rökt fläsk eller 2 pkt bacon
Skär fläsket i småbitar och bryn svagt. Blanda samman ingredienserna till smeten. Häll smet och fläsk i en smord långpanna. Grädda tills det ser färdigt ut i 225 grader.