1 pkt djupfryst fiskfilé
1 liter fiskbuljong
räkor
1 pkt sommargrönsaker
ev vitlök
1 pkt djupfryst dill
salt, peppar
Skär fisken i tärningar. Koka upp buljongen. Tillsätt fisk och ev vitlök. Låt fisken koka tills den verkar färdig. Tillsätt grönsaker och dill. Koka upp. Tillsätt räkor före servering. Serveras het med ostsmörgåsar till.
Färsk röding
örter (gräslök, persilja t ex, något lite timjan)
smör, salt
Tartarsås:
2 ½ dl majonnäs
1 msk riven lök
1 msk hackad kapris
1 msk finhackad inlagd gurka
1 msk pressad citron
1 msk finhackad färsk persilja
tabascosås, något stänk
Lägg örter, några klickar smör och lite salt i buken på fisken. Lägg fisken på ett smort ugnssäkert fat, klicka över lie smör. Täck med folie. Ugnsbaka fisken i 200 grader (4 cm tjock fisk=30 min, 6 cm =40 min, 7-8 cm=50-60 min). Servera med tartarsås, färskpotatis, sprödkokta sommargrönsaker, smörfräst svamp med spenat eller mangold.
4 port lax
3 msk Touch of Taste Hummerfond
1 dl vatten
1 dl crème fraiche
2 ½ dl mellangrädde
2 tsk fransk senap
1 msk röd stenbitsrom
1 msk dill, finklippt
peppar
Lägg laxen i en smord ugnsfast form och peppra. Koka ihop vatten, fond, crème fraiche, grädde och senap i en kastrull. Häll såsen över laxen och tillaga i ugn tills laxen är klar, ca 30 minuter i 200 grader. Strö dill och rom över laxen. Servera med pressad potatis.
500-600 g spättafilé
150 g färska champinjoner eller 1-2 burkar konserverade
1 gul lök
1 ½ msk smör
5-6 tomater eller 1 burk a 400 g
1 fiskbuljongtärning
2 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
1 ¼ tsk salt
2 tsk dragon
1 ½ msk vetemjöl
½-1 dl vispgrädde
hackad persilja
Bryn hackad lök och svamp. Tillsätt tomater och fiskbuljongtärning. Späd med vin och vatten. Koka under lock ca 10 min. Salta på fiskfiléerna, strö på dragon och rulla ihop dem. Låt dem koka i såsen tills de är klara. Red av grytan med mjöl. Späd ev med grädde. Strö över persilja.
500-600 g fiskfilé, spätta eller liknande
1 tsk salt
1 tsk dragon
½ skivad gul lök
persilja
1 ½ dl torrt vitt vin
1 burk krabba a 100 g
½ dl riven ost
Vinsås:
2 dl fisk- och krabbspad
1 dl vitt vin
½ fiskbuljongtärning
1 ½ msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
2 äggulor
Halvtina filéerna och gnid in dem med salt. Lägg dem i en smord eldfast form. Lägg dragon mellan filéerna och lägg persilja runt om. Häll på vinet. Lägg över ugnsfolie och låt stå i ugnen 20-30 min i 225 grader. Plocka bort lök och persilja och sila av spadet i en kastrull. Koka upp spadet med krabbspad, vitt vin och fiskbuljongtärning tills det återstår 3 dl. Blanda smör och mjöl och vispa ner. Koka några minuter. Blanda grädde och äggulor och vispa ner. Sjud upp, men låt det inte koka. Gör ev potatismos och spritsa runt om fatets kanter. Rensa krabbkött och lägg det på fisken. Häll över såsen. Strö på ett tunt lager ost. Gratinera i mitten av ugnen 10-15 min i 250 grader.
2 pkt djupfrysta spättfiléer a 400 g
6 dl vatten
2 tsk salt, peppar
Kokning:
5 dl fiskbuljong
1 dl torrt vitt vin
1-3 tunna skivor gul lök
2 persiljestjälkar
Sås:
3 msk smör
3 ½ msk vetemjöl
4 dl hopkokad fiskbuljong
1 ½ dl vispgrädde
3 äggulor
100 g smör
½ msk tomatpuré
Garnering:
1-2 burkar havskräftstjärtar a 175 g
1 burk hela champinjoner a 200 g
Tina filéerna. Koka ett par av dem med salt och peppar till buljong. Sila. Vik filéerna dubbla och lägg dem tätt intill varandra i ett smort eldfast fat. Häll buljong och vin över fisken. Tillsätt lök och persilja och sjud ovanpå spisen i ca 25 min (eller sätt in i ugnen i 15 min på 200 grader). Häll av spadet. Smält smör, tillsätt buljong och grädde. Låt koka upp och svalna. Vispa i äggulorna en i taget. Sjud såsen på svag värme under kraftig omrörning. Klicka i smör. Dela såsen i två delar. Smaksätt den ena med tomatpuré. Häll såsen i fält på fisken och garnera vackert.
600 g spättafilé
salt
2 schalottenlökar
smör
1 ½ dl torrt vitt vin
vatten
1 fiskbuljongtärning
2 dl creme fraiche
½ dl klippt dill, persilja, gräslök
Garnering:
räkor, citron, dill
Skölj filéerna och låt dem rinna av. Salta lätt och vik dem dubbla. Fräs finhackad lök och lägg den över fisken. Häll på vin och så mycket vatten att fisken knappt täcks. Smula ner buljong. Låt fisken koka på svag värme under lock 7-9 min. Tag upp den med hålslev. Koka ihop skyn något, tillsätt creme fraiche och kryddgrönt. Låt koka några minuter, smaka av. Lägg tillbaka filéerna och låt dem bli genomvarma. Garnera. Servera med pressad potatis eller ris samt sallad.
600 g spättfiléer
saft av ½ citron
½ tsk salt
1 burk champinjonkräm, 185 g
stora isbergssalladsblad
hett vatten
Kokning:
2 ½ dl fiskbuljong + 1 ½ dl vitt vin
Sås:
1 msk margarin
2 msk vetemjöl
3 dl fiskspad från kokningen
1 dl vispgrädde
¼ tsk salt, ½ krm vitpeppar
4 portioner potatismos
räkor till garnering
Salta fisken, droppa över citronsaft. Bred champinjonkräm på filéerna, rulla ihop dem. Doppa sallatsbladen i kokande vatten, svep in fiskrullarna i dem. Lägg rullarna med skarven ner i smort ugnssäkert fat. Häll på vin och buljong. Täck med folie. Sätt i ugnen, 225 grader i 15 min. Smält fettet till såsen, rör i mjöl och späd med fiskspad och grädde. Avsmaka. Spritsa potatismos runt fisken. Häll såsen över fisken. Gratinera mitt i ugnen i 12-15 min, 250 grader. Garnera med räkor.
600-700 g spättafiléer
saft av ½ citron
salt, peppar
3 msk smält smör
2 msk rivebröd
1-1 ½ dl torrt vitt vin
1 msk kallt smör
2 msk hackad persilja
Tina filéerna och torka av dem. Droppa över citron, salta och peppra. Lägg filéerna lite över varandra i ett smort eldfast fat. Pensla ovansidan med smält smör. Sikta över rivebröd. Häll vin vid sidan om. Koka i 10-12 min i 250 graders ugn. Häll spadet i en kastrull. Blanda med smör och ev vin samt hackad persilja. Häll såsen runt fisken och servera med gröna ärtor, vitt bröd eller ris.
6 hg fiskfilé, gärna spätta
1 tsk salt, 1 krm vitpeppar
1 burk champinjonkräm 185 g
1 burk hela tomater
2 dl mjölk eller gräddmjölk
1 msk ströbröd + 1 msk rivost
Garnering:
kokta broccolibuketter
Salta och peppra filéerna, lägg ihop dem med hälften av champinjonkrämen. Spara hälften till såsen. Lägg fisken i smord, eldfast form. Lägg de avrunna tomaterna runt om. Blanda mjölk och resten av krämen och häll över fisken. Strö på ströbröd blandat med ost. Gratinera 30 min i 225 grader mitt i ugnen. Garnera. Servera med ris eller kokt pressad potatis.
600 g spättafiléer
salt, peppar
1 burk hela champinjoner a 200 g
2 dl vispgrädde
100 g skalade räkor
salt
ev 1 msk vitvinsvinäger
2 dl riven ost
Tina filéerna. Salta och peppra. Vik dem dubbla och lägg i ett smort eldfast fat. Täck med ugnsfolie och låt koka 20 min i 225 grader. Häll spadet av svampen. Vispa grädden. Blanda grädde, svamp, räkor, vinäger, salt och ost. Bred detta över fisken. Klicka ev potatismos runt om. Gratinera 10 min i 275 grader.
600 g rödspättafilé
1 tsk salt
finklippt dill
500 g räkor som skalas
1 ½ dl lättmajonnäs
2 ägg
2 dl mjölk
½ tsk salt, 1 krm vitpeppar
1 msk pressad citron
Garnering:
räkor, förvällda broccolibuketter
Vik filéerna dubbla och lägg dem i smord, eldfast form. Strö över dill, salt och räkor (spara några till garnering). Vispa majonnäs, ägg, mjölk, salt, peppar, citron. Häll över fisken och gratinera mitt i ugnen 15-20 min i 250 grader. Garnera. Servera med kokt pressad potatis eller ris.
600 g fiskfiléer
1 hackad gul lök
1 fiskbuljongtärning
1 dl vitt vin
½ tsk salt, 1 krm vitpeppar
1 msk dillfrön
Gratängsås:
2 påsar djupfryst hollandaisesås
2 äggvitor
Skaldjurssås:
500 g räkor med skal
2 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl fiskbuljong + fiskspad
1 tsk paprikapulver
1 tsk tomatpuré
1 dl matlagningsgrädde
1 msk pressad citron
klippt dill
Lägg löken på ett smort eldfast fal. Smula över buljongtärning och häll på vin. Lägg fisken som tegelpannor på löken. Salta, peppra och strö över dillfrön. Täck fatet med ugnsfolie och sätt in i ugnen ca 15 min i 225 grader. Låt fisken svalna. Sila spadet, blanda det med fiskbuljongen. Fräs smör, tillsätt mjöl och späd med vätskan. Tillsätt paprika och puré och sjud ca 3 min. Blanda ner skalade räkor, citron och dill. Får inte koka! Vispa äggvitor till skum och vänd ner i hollandaisesåsen. Bred såsen över fisken. Gratinera 10 min i 225 grader. Höj sen ugnsvärmen och låt gratängen stå inne tills den börjar bli brun. Häll på den heta skaldjurssåsen i en sträng på mitten. Servera med ris.
300-400 g djupfryst fisk (t ex torsk, kolja)
1 msk smör
1 liten burk ansjovisfiléer
1 liten purjolök
1 blomkålshuvud
fiskbuljong
1 dl klippt persilja
vitpeppar
Smöra grytan och lägg i otinad fisk, ansjovis + spad, purjo i grova bitar, blomkålshuvud u buketter samt ev lite buljong. Mal lite vitpeppar över. Klicka i 1 msk smör. Lägg på locket och låt puttra i ca 20 min. Strö över persilja. Servera kokt potatis till.
fisk
potatis
lök
tomater
paprika
olja
fiskbuljong
salt, peppar
ev vitlök
Skär fisken i tjocka skivor. Skär potatis, lök, tomater, paprika i tunna skivor. Lägg lite potatis i botten på en smord eldfast form. Varva med de andra ingredienserna och salta och peppra mellan varven. Ta ev lite vitlök också. Det ska ligga potatis över. Blanda fiskbuljong och olja och häll över blandningen. Gratinera 15-35 min i 220 grader – eller tills potatisen är mjuk och fisken vit och fast.
600 g torskfiléer
2 tomater
1 tsk salt, 1 krm svartpeppar
½ dl finhackad dill
2 dl vispgrädde
Tina fisken något, skär den i 3 cm tjocka skivor. Skiva tomaterna, lägg dem i en vid låg kastrull. Lägg fisken över. Salta, peppra, strö över dill. Häll på grädden. Låt alltsammans koka under lock 5-15 minuter beroende på hur tinad fisken är.
1 pkt djupfryst fisk a 400 g
1-2 purjolökar
2 gula lökar
salt, peppar
2 msk smör
1 burk krossade tomater a 400 g
1-2 msk tomatpuré
klippt persilja
Lägg skivad purjo och hackad lök i botten på en låg gryta. Lägg fiskblocket ovan på. Salta, peppra och fördela smöret ovanpå. Slå över en burk tomater. Låt allt småsjuda 10-15 min. Peta sönder fiskblocket med en gaffel. Smaksätt med puré och strö över persilja. Servera med kokt potatis.
600-700 g djupfryst torsk
2 gula lökar
50 g bacon
vitlöksklyfta
1-2 msk olja
2 burkar krossade tomater a 400 g
½ dl klippt persilja
1 ½ dl vitt vin
8 dl fiskbuljong
2-3 tsk salt, vitpeppar
2 tsk paprikapulver
saft från 1 citron
Tillbehör:
vispgrädde, gräddfil, paprika, purjolök
Strimla lök och bacon och fräs i lite olja. Häll på tomatkross, vin, persilja och buljong. Låt det puttra i 10 min. Skär fisken i 2 cm tjocka bitar. Salta och krydda varje bit. Lägg fisken i grytan och låt sjuda tills den är klar. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Ställ fram skålar med tillbehören så var och en kan ta för sig.
400 g fryst torskfilé
50 g smör
2 morötter
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk salt, 1 ½ krm svartpeppar
½ tsk curry eller gurkmeja
2 ½ dl fiskbuljong
3 msk tomatpuré
1 msk chilisås
1 dl creme fraiche
Skär fisken i bitar. Fräs hackade morötter, lök och vitlök. Krydda. Häll i fiskbuljong, tomatpuré och chili. Låt koka på svag värme 10 min. Lägg i fisken och låt allt sjuda ett tag tills fisken är färdig. Blanda ner creme fraiche. Smaka av.
1 pkt torsk a 400 g
1 gul lök
1 syrligt äpple
½ dl salta jordnötter
2 dl creme fraiche
2 tsk fransk senap
salt, peppar
Skär fisken i skivor. Lägg bitarna i en smord eldfast form. Hacka lök, äpple och jordnötter och blanda med senap och creme fraiche. Bred blandningen över fisken. Gratinera 30 min i 225 grader. Servera med curryris och grönsallad.
600 g torskfilé
½ msk smör
1 tsk salt, 1 krm vitpeppar
kaffegrädde
Panering:
4 msk ströbröd
4 msk smält smör
1 påse mandelspån
1 dl kaffegrädde
Dela fiskblocket i fyra bitar. Salta och peppra. Lägg dem i en smord eldfast form. Rör samman smör, ströbröd, grädde och häften av mandeln till paneringen. Bred detta över fisken. Strö resten av mandeln ovanpå. Häll grädde bredvid fisken i formen. Gratinera ca 20 min – eller tills fisken är genomkokt - i 225 grader.
1 pkt djupfryst torsk a 600 g
2 msk smör
2 dl långkornigt ris
2 tsk salt
4 dl vatten
1 tsk curry
paprika i tärning
Lägg det otinade fiskblocket i en smord eldfast form. Lägg i paprika. Häll på salt, risgryn och vatten. Strö över curry. Klicka över smör. Täck med ugnsfolie. Grädda ca 45 min i 200 grader.
1 pkt djupfryst fisk a 400 g eller 500 g färsk filé
salt, peppar
1-2 dl riven ost
Gratängsås:
1 msk smör
2 msk mjöl
1 dl spad från fisk och skaldjur
2 dl vispgrädde
1 burk krabba a 185 g
Skär fiskblocket i 2 cm breda bitar eller vik fiskfiléerna dubbla. Salta och peppra. Lägg fisken i en smord eldfast form. Koka fisken 15-20 min i 200 grader. Rensa krabban. Smält smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl. Späd med spad från fiskfatet och krabban. Tillsätt grädde. Koka 3-5 min. Blanda i skaldjur och smaksätt ev med salt och peppar. Häll såsen över fisken. Strö över riven ost. Gratinera tills osten fått färg i 250 grader (tar ca 10 min). Servera med potatis eller mos samt grönsallad.
400 g torskfilé
1 purjolök
1 burk tomatsoppa a 300 g
(1 dl mjölk)
1 tsk dragon
salt, peppar
2 dl riven ost
Skölj purjon och strimla den i en smord eldfast form. Tina fisken något. Lägg fisken på purjon. Späd ev tomatsoppan med 1 dl mjölk och tillsätt dragon samt ev lite salt och peppar. Häll soppblandningen över fisken. Strö över rikligt med riven ost. Gratinera 20-25 min i 200 grader. Servera med kokt potatis eller ris.
400 g djupfryst fiskfilé
räkost
½ dl mjölk
1 äggula
dill
spansk salladskrydda
Lägg det lätt tinade fiskblocket i en smord eldfast form. Salta, peppra. Blanda räkost, mjölk, äggula, salladskrydda och täck fisken med detta. Gratinera 30 min i 225 grader. Strö över finhackad dill.
600 g torskfilé
3 schalottenlökar
1 burk hela tomater
1 dl torrt vitt vin
1 ½ tsk salt, 1 krm peppar
1 ½ dl vispgrädde
250 g färska champinjoner
75 g bacon
persilja
Fräs hackad lök. Tillsätt tomater, vin och tors. Salta och peppra. Låt puttra på svag värme ca 5 min. Lägg över allt i en smord eldfast form. Lägg ner ansad och skivad svamp och häll över grädde. Täck med ugnsfolie och grädda 15 min eller tills fisken är klar. Fräs strimlad bacon och strö över fisken tillsammans med klippt persilja.
djupfryst torsk
1 pkt räksoppa
mjölk
riven ost
Skär torsken i skivor och lägg den i ett smort eldfast fat. Täck med ugnsfolie och sätt in i 250 grader tills den är nästan färdig. Häll av fiskspadet. Gör en tjock räksås med räksoppan, fiskspad och mjölk. Slå såsen över torsken, strö över riven ost. Gratinera tills osten fått färg.
600 g fiskfilé
1 gul lök
1 äpple
smör
salt
2 tsk curry
1 fiskbuljongtärning
2 dl creme fraiche
vatten
Salta filéerna och skär dem i mindre bitar. Fräs lök, äpple och curry i en låg vid panna. Tillsätt buljongtärning, vatten och creme fraiche. Sjud upp. Tillsätt fisken och låt den koka tills fisken är klar. Servera med kokt potatis eller ris.
600 g torskfilé
1 pkt djupfryst hollandaisesås
2 tomater
2 dl riven ost
paprikapulver
Salta fisken lätt, lägg den i en smord eldfast form. Täck med ugnsfolie. Låt stå ca 20 min mitt i ugnen på 225-250 grader. Tina hollandaisesåsen och rör ut den med fiskspadet. Rör ner den rivna osten. Fördela såsen över fisken, strö över lite paprikapulver. Skär tomaterna i klyftor och stick ner dem i såsen. Höj värmen till 250 grader och gratinera mitt i ugnen ca 5-8 min tills allt fått fin färg. Servera med kokt potatis och sallad.
600 g torskfilé
1 burk sparris
2 krm citronpeppar
½ tsk paprikapulver
½ -1 tsk salt
1 burk sparrissoppa
1 dl creme fraiche
riven ost
kryddgrönt
Bred ut sparrisen i smord ugnssäker form. Lägg över tinad fisk och krydda. Blanda soppa och creme fraiche och häll över fisken. Strö på ost. Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i 20-25 min. Strö över klippt kryddgrönt.
500 g torskfilé
1 tsk salt, ½ krm svartpeppar
2 dl vispgrädde
1 tsk smulad dragon
1 dl riven ost
Salta och peppra filéerna. Lägg dem i smord, eldfast form. Blanda grädde och dragon. Häll detta över fisken. Strö över osten. Gratinera i 20 min i 225 grader. Servera ex vis med kokt pressad potatis.
600 g torskfilé
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
200 g kallrökt lax
1 dl hackad gräslök
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 msk citronsaft
2 tsk dijonsenap
2 dl lagrad riven ost
Lägg torsken i smord eldfast form, salta och peppra. Sätt ugnen på 225 grader. Om fisken är fryst, förkoka den i ugnen. Blanda strimlad lax, grädde, senap, citronsaft och häll över fisken. Strö över riven ost. Tillaga ca 20 minuter mitt i ugnen. Servera med gröna ärtor och kokt potatis.
4 st torskrygg à ca 140g eller torskfilé
2 dl crème fraîche 15%
3 msk Pesto Genovese
1 dl purjolök finstrimlad
1 dl parmesan finriven
salt och peppar
1 paket bacon
Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg fiskbitarna i en ugnssäker form. Salta och peppra. (Om du använder frusen fisk sätter du in den i ugnen ett tag innan du gör resten.) Skär purjolöken i tunna strimlor. Blanda med övriga ingredienser till en ganska tjock kräm. Smaka av med salt och peppar. Klicka blandningen över fisken och gratinera i ugnen ca 30 minuter. Strimla bacon och knaperstek. Lägg upp på hushållspapper och låt överflödigt fett rinna av. Ta ut fisken ur ugnen och strö över bacon. Servera fisken med hemlagat potatismos och lättkokt broccoli.
500 g vit fiskfilé, hoki eller sej
1 stor morot
250 g broccoli
2 burkar Thai green curry, (à 400 g)
Tillbehör:
2 dl matvete eller kamutvete
1 lime
1 kruka koriander
Koka matvetet enligt anvisningen på förpackningen. Skala och strimla moroten. Skölj broccolin och skär den i buketter. Skala och skiva roten fint. Koka upp Thai green curry i en kastrull. Tillsätt morötter och broccoli och låt koka 3 minuter. Tärna fisken i 3 x 3 cm-bitar. Tillsätt fisken och låt sjuda 3 minuter. Dra kastrullen åt sidan. Skrubba limen i ljummet vatten, riv skalet från limen och pressa juicen ur halva. Plocka och hacka koriandern grovt. Tillsätt limeskal och -juice samt koriander till matvetet. Servera fiskgrytan med matvetesalladen.
4 st torskrygg eller 1 pkt torsk
2 krm svartpeppar
1 tsk salt
1 paket bacon
3 scharlottenlökar, finhackade
2 dl vispgrädde
1 dl riven ost
1 msk fransk senap
1 burk creme fraiche
1 dl gräslök
Om du använder fruset torskblock måste det tinas eller förkokas i ugnen. Salta och peppra torsken. Lägg i ugnsfast form. Förstek baconen och löken. Blanda samman alla övriga ingredienser utom osten. Häll över fisken och sist strö över riven ost. Ställ i ugnen 225°C i 20 min. Servera med pressad potatis och sallad.
800 g torskfilé eller laxfiléer
5 dl grädde (gärna vispgrädde)
3 dl creme fraiche
1 dl hackad färsk dill eller ½ dl djupfryst dill
½ purjolök
1 citron (justera syra efter smak)
1 fiskbuljong
1 tsk dijonsenap
salt och peppar
Topping (valfritt):
200 g skalade räkor
Samma recept kan användas för både torsk och lax. Värm ugnen till 200°. Om du använder fryst fisk låter du den tina först och torka sedan med hushållspapper. Tvätta och strimla purjolöken till tunna skivor. Lägg purjolöken i botten av en ugnsform. Skär fisken i portionsbitar, sakta och peppra lite. Lägg den på purjolöken. (Om du använder lax lägg räkorna över fisken.) Lös upp buljongtärningen i lite hett vatten. Blanda crème fraîche, grädde, dill, senap, saften från 1 citron, buljong i en skål. Riv i lite skal från citronen, få bara i det gula. Blanda såsen väl och häll det försiktigt i ugnsformen. Torskgratäng: Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Strö räkorna över torsken och grädda i ytterligare 5 min. Lax: Grädda 20-30 minuter.Servera med sallad och kokt potatis, pasta eller ris.
4 st laxfileer i portionsform
200 g färskost
Ca 1 dl riven ost (gärna västerbottensost)
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
1 citron
salt och peppar
Garnering (valfritt):
räkor, dill och citron
Värm ugnen till 200°. Lägg laxen i en ugnsform, pressa citron över och krydda med salt och peppar. Gör ett snitt mitt i laxen från långsidan. Blanda ihop färskost, riven ost, dill, gräslök och zest från en citron. Klicka fyllningen i öppningen mitt i laxen. Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 min. Garnera med räkor, dill och citron. Servera med önskat tillbehör, gärna potatismos.
600 gram torskfilé
smör
kräftost på burk, 330 gram
en skvätt grädde
creme fraiche
riven ost (gärna prästost, parmesan eller annan smakrik ost)
dill
salt och peppar
citron
ev en burk kräftstjärtar
Lägg torsken i en smörad ugnsform, salta och peppra fisken. Sätt i ugnen, i 200 grader, ca 7-10 minuter. Under tiden fisken förgräddas rör ihop såsen; blanda kräftost, creme frasiche, grädde (och eventuellt ytterligare kräftstjärtar). Salta, peppra och dra i en skvätt citron. Ta ut fisken och häll över såsen. Strössla den rivna osten och finhackad dill på toppen av allt. Låt gratängen gräddas omkring 15 minuter till.