2 burkar matjessill a 200 g
2 dl gräddfil
2 dl majonnäs
1 knippa persilja
1 knippa dill
det gröna av en purjo
1 liten gul lök
vitlök
½ tsk oregano
1 tsk salt, 1 krm vitpeppar
Rör samman gräddfil och majonnäs. Tillsätt hackad dill och hackad persilja, strimlad purjo och finhackad lök. Smaksätt med kryddor. Häll såsen i en form tillsammans med de avrunna matjesfiléerna. Servera med kokta ägg.
3 förpackningar färdig risgröt
4 dl vispad grädde
vaniljsocker
likör, t ex Cointreau eller Grand Marnier
Blanda risgröt och vispad grädde. Smaksätt. Servera med fruktcocktail eller rårörda jordgubbar.
vitkål
smör
sirap
ättika
salt
soja
Skiva kål med en osthyvel. Bryn det brunt i mycket smör på svag värme. Tillsätt några matskedar sirap, några korkar ättika, 1 ½ tsk salt och några matskedar soja. Låt puttra tills det är mjukt. Smaksätt ev med lite socker.
skinka
senap
ströbröd
Lägg folie om skinkan. Ställ in den i 175 grader tills stektermometern visar att den är klar (ca 1 timme per kilo). Tag bort nätet. Pensla med senap och strö över ströbröd. Sätt in 15 min i 225 grader tills griljeringen är ljusbrun.
1 kg magert revbensspjäll
Marinad:
2 dl olja
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk kinesisk soja
1 finhackad gul lök
salt, peppar
Glasering:
lika delar honung och stark senap (Colmans eller fransk osötad)
Sås:
2 burkar skalade tomater
2 ½ tsk salt, 1 krm svartpeppar
1 tsk dragon
1 tsk salvia
1 tsk körvel
1 ½ tsk rosmarin
1-2 tsk mexikansk kryddblandning
1 tsk vitlökspulver
1-1 ½ tsk sambal oolek
3 msk sirap
2 msk torr sherry
2-3 msk Colmans senap
Blanda samman marinaden och låt spjället ligga i detta över en natt. Lägg det i en långpanna och stek ca 1 ½ timme i 175-200 grader med folie om. Ös med marinaden under stekningen. Tag ut och häll över blandningen av honung och senap. Låt det få vacker färg, men passa det noga så att det inte bränns. Blanda ingredienserna till såsen och låt den koka samman en stund.